Ο Μητσοτάκης “έκλεισε το μάτι” στη δεξιά από τη Βιέννη

Διαβάζεται σε 5'
Ο Μητσοτάκης “έκλεισε το μάτι” στη δεξιά από τη Βιέννη
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer EUROKINISSI

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο της Αυστρίας, η οποία αποτέλεσε ευκαιρία για μηνύματα προς τη Γερμανία, αλλά και το εσωτερικό της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλάκις εκτιμήσει ότι το μεταναστευτικό δεν έπαιξε ρόλο στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου υπήρξε σημαντική άνοδος της Ακροδεξιάς, λόγω της πολιτικής που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως πρώτον, μέρος της δεξιάς βάσης εξακολουθεί να έχει ακραίες απόψεις για το θέμα και συνεπώς δεν θεωρεί αρκετά σκληρή την πολιτική της κυβέρνησης. Και δεύτερον, η στάση άλλων κρατών μελών όπως η Γερμανία κινδυνεύει να φέρει και την Αθήνα ξανά σε δύσκολη θέση.

Έτσι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Βιέννη και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Κάρλ Νεχάμερ, έστειλε μηνύματα τόσο στους εταίρους της ΕΕ -και ιδίως στο Βερολίνο- όσο και στο εσωτερικό της ΝΔ και στη δεξιά της πτέρυγα. 

Ο πρωθυπουργός καταρχήν επέμεινε για το φράχτη του Έβρου. “Η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, δε, επέμεινε σε συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος, για επίσημους διαύλους μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε, επίσης, ότι η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ. Και δήλωσε πως δεν θα δεχθεί η Ελλάδα να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος, λόγω της θέσης της στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας για τη φύλαξη των συνόρων και τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής. “Οι χρηματοδοτικοί πόροι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμοι στο υφιστάμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν και θα επαρκούν και στο μέλλον για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή”, σημείωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer EUROKINISSI

Τα “καρφιά” Μητσοτάκη για τη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια “κάρφωσε” τη γερμανική κυβέρνηση. Επισήμανε ότι ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες προσελκύουν όχι μόνο μετανάστες, αλλά και άτομα που έχουν αποκτήσει status πρόσφυγα σε άλλο κράτος μέλος και μετακινούνται εντός ΕΕ για να ζητήσουν άσυλο, όπως έχουν νόμιμα δικαίωμα να κάνουν.

“Σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στη Γερμανία, η οποία έχει και συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αυτό που νομίζω, όμως, ότι δεν θα ήταν σωστό, θα είναι να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ”. 

Στη συνέχεια πάντως υιοθέτησε τη λογική και ρητορική ακραίων και ξενοφοβικών κύκλων περί μεταναστών που παίρνουν επιδόματα σε βάρος των Ελλήνων. “Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες”, είπε σε μία προσπαθεία να απευθυνθεί σε ακροατήρια εκ δεξιών της ΝΔ.

EUROKINISSI

Η δεξιά στροφή Σολτς – Από κοντά και η Γαλλία

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τους προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της από τις 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες. Καθώς και ότι θα απορρίπτει περισσότερες αιτήσεις ασύλου, επιστρέφοντας τους αιτούντες στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ- στοιχείο που προκαλεί και την ανησυχία της Αθήνας. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, απόρριψη μετανάστη στα γερμανικά χερσαία σύνορα γίνεται μόνο εάν σε κάποιον έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου ή εάν δεν υποβάλει αίτημα ασύλου.

Επισήμως ο στόχος των μέτρων είναι η αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, μετά και την επίθεση στο Ζόλινγκεν. Ωστόσο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς κάνει στροφή από την πολιτική των “ανοιχτών θυρών” της Μέρκελ, υπό τον φόβο περαιτέρω ανόδου της ακροδεξιάς AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το ξενοφοβικό κόμμα, που είχε έρθει δεύτερο στις ευρωεκλογές, κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήρθε δεύτερο στη Σαξονία και “απειλεί” τους Σοσιαλδημοκράτες στις επικείμενες εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία ο νέος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε “πραξικοπηματικά” αγνοώντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, επίσης προαναγγέλλει αυστηρότερη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Πριν καλά καλά σχηματίσει την κυβέρνηση του, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε την ίδρυση υπουργείου για τη μετανάστευση, όπως είχε κάνει ο Νικολά Σαρκοζί το 2007.

“Έχει κανείς την εντύπωση πως τα σύνορα είναι σαν κόσκινο – και πως οι μεταναστευτικές ροές είναι εκτός ελέγχου. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αλλάξουμε”, δήλωσε επίσης ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, που θεωρεί προφανώς ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη Μαρί Λεπέν με τα ίδια της τα ξενοφοβικά όπλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα