Μητσοτάκης: “Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό – Είναι και θα παραμείνει φτηνό”

Διαβάζεται σε 8'
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98,9.
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98,9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το μεταναστευτικό, οι ενδεχόμενες αυξήσεις στο νερό και η παιδεία στο επίκεντρο ραδιοφωνικής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το μεταναστευτικό και την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν, το νερό και ενδεχόμενες αυξήσεις, αλλά και την παιδεία και τα κινητά τηλέφωνα των μαθητών, και μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98,9 το πρωί της Πέμπτης (12/09).

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και της Αθηναΐδας Νέγκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι όταν έπρεπε η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της καταφέρνοντας να μειώσει τις ροές στο Αιγαίο και να θωρακίσει τον Έβρο, να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα νησιά, και να προχωρά σε γρήγορες διαδικασίες ασύλου με διεθνή προστασία.

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τότε που έλαβε την εμπιστοσύνη του λαού, έκανε μια δίκαιη πολιτική στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Καταφέραμε να μειωθούν οι ροές στο Αιγαίο και στον Έβρο και να εξομαλυνθεί η κατάσταση”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα, κάνοντας το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια να πείσει την ΕΕ ότι αν δεν λύσουμε το ζήτημα των συνόρων της Ευρώπης, τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε ζητήματα δευτερογενών ροών”, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Στείλαμε το μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές” τόνισε πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως “εκατοντάδες είναι στην φυλακή”, ενώ υπογράμμισε: “Το προσφυγικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, γιατί το λύσαμε. Το ζήτημα απασχολεί την Ευρώπη που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική”.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό που ουσιαστικά καταργούν τη Συνθήκη Σένγκεν, είπε:Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των Ευρωπαικών συνόρων“.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98,9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Σχετικά με τα push-backs στο Αιγαίο, για τα οποία έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί η Ελλάδα στο παρελθόν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα, αυτή είναι η πρώτη τους υποχρέωση, και το κάνουν με αυτοθυσία. Προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας για push-backs, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και που είναι υποτιμητικές για ανθρώπους που έχουν δώσει την ψυχή τους. Από την άλλη να είμαι σαφής ότι η ενεργητική αποτροπή αποτελεί αποστολή που το Λιμενικό πρέπει να την επιτελεί. Όταν ξεκινά κάποιος από την Τουρκία, πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία με ασφάλεια. Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών”.

“Δεν πάμε σε αυξήσεις στο νερό”

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι “δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό” και έκανε λόγο για αναπροσαρμογή στα επίπεδα πληθωρισμού.

“Η Αττική”, είπε,“δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά το απόθεμα έπεσε κατά 30%, και αντέχει ακόμη για 4 κακούς χειμώνες”. Είπε ότι δρομολογείται άμεσα σχέδιο για μεταφορά νερού από λίμνη Κρεμαστου για να μην υπάρξει πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι τα νησιά έχουν πρόβλημα που καλύπτεται προσωρινά με αφαλατώσεις. Προσέθεσε ότι το 85% του νερού που καταναλώνεται σήμερα, πηγαίνει στην άρδευση, ενώ η ύδρευση είναι το 10%.

Χαρακτήρισε προτεραιότητα την παράλληλη στήριξη στα σχολεία είπε ότι αυξήθηκε το προσωπικό, και μπορεί σήμερα να γίνει πιο έγκαιρη διάγνωση για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Για την παιδεία, τα κινητά τηλέφωνα και τα lockers

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ζητήματα της Παιδείας, των σχολείων αλλά και στην πρόσφατη μεταρρύθμιση με τα κινητά τηλέφωνα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική χρονιά.

Η σύσταση για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία υπήρχε αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Εμείς πάμε να την εφαρμόσουμε με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών. Κάνω έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για το κινητό στην τσάντα”, σημείωσε.

Δεύτερη γραμμή άμυνας τα lockers στα σχολεία. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών αν θέλουν να το εφαρμόσουν. Ας αντιληφθούμε επί της αρχής ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στο σχολείο. Φοβάμαι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες στα κινητά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε:διορίσαμε 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς για να αντικαταστήσουμε τους αναπληρωτές”.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98,9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στήριξη εισοδημάτων κατά της ακρίβειας

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ακρίβεια είπε ότι όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνηση συγκλίνουν στην στήριξη εισοδημάτων και την αντιμετώπιση αισχροκέρδειας, ενώ είπε ότι θα μειωθεί περαιτέρω το τέλος επιτηδεύματος, και οι εργοδοτικές εισφορές και θα τονωθεί έτσι το εισόδημα. Οι τιμές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό έγινε παντού. Τόνισε ότι οι αυξήσεις μισθών θα συνεχίσουν με γρηγορότερους ρυθμούς από τον πληθωρισμό και σημείωσε ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι δημιουργήθηκαν 500 χιλιάδες νέες θέσεις σε όλους τους τομείς. Τόνισε ότι θα εξεταστεί το επίδομα ανεργίας και είπε ότι αυτός που μπορεί να βρει δουλειά είναι ανεπίτρεπτο να ζει με επιδόματα όπως πχ το επίδομα ανεργίας.

Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι βάσεις δεδομένων για την καταπολέμησή της, ενώ τόνισε ότι δεν είναι λογικό να ζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 250 ευρώ μισθό το μήνα.

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ και την πρόσφατη τηλεμαχία είπε ότι νικητής ήταν η Καμάλα Χάρις και προσέθεσε ότι θα συνεργαστεί με όποιον επιλέξουν οι Αμερικάνοι, ενώ υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε τόσο με τον Τράμπ όσο και τον Μπάϊντεν.

Τέλος αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα και είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της ανά πάσα στιγμή. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα αμυντικά, με τόση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι ο πυρήνας του αναθεωρητισμού της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα κάνει καμία έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. “Δεν φοβόμαστε κανέναν. Η σύνθετη σχέση με την Τουρκία μας υποχρεώνει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα μας από μια κεντροευρωπαϊκή χώρα” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ερωτώμενος για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγελμάτων όπως οι πυροσβέστες και οι νοσηλευτές είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν και προσέθεσε ότι έγινε προσπάθεια να αυξηθεί το εισόδημα των ενστόλων με αύξηση επιδομάτων. Μας απασχολεί το νυχτερινό επίδομα, και του χρόνου θα προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη αύξηση είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στις πυρκαγιές είπε ότι είχαμε πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις φέτος παρά τις περισσότερες πυρκαγιές, ενώ μιλώντας για την απροθυμία των νέων να μπουν στις στρατιωτικές σχολές είπε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να ξαναγίνουν ελκυστικές.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πρώτη φορά κυρωμένους δασικούς χάρτες, υπάρχει η εικόνα των πραγματικών δασικών εκτάσεων της χώρας, και η προστασία τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Χαρακτήρισε “απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας” τα όσα ακούγονται για τις ανεμογεννήτριες και τις πυρκαγιές, είπε ότι μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες και σε δασικές εκτάσεις με βάση το νόμο και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται φτηνή ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” είπε ότι θα μπορεί κάποιος να παίρνει δάνειο για αγορά σπιτιού και η δόση να είναι μικρότερη από το ενοίκιο. Έκανε λόγο για ανάγκη για μια συγκροτημένη περιφερειακή πολιτική για την αποκέντρωση και είπε ότι υπάρχουν πόλεις που προσελκύουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους. “Δεν γίνεται το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας να είναι 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αττική” είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα