Περού: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Αλμπέρτο Φουχιμόρι

Διαβάζεται σε 3'
Περού: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Αλμπέρτο Φουχιμόρι
AP Photo/Fred Savariau, File

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Περού τον θάνατο του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη φυλακή καταδικασμένος για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Το Περού κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος σήμερα, μία ημέρα μετά τον θάνατο του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1990 ως το 2000 και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη φυλακή καταδικασμένος για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, που πέθανε χθες Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών στη Λίμα, θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη, μια απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλο διχασμό στη χώρα. Ο Φουχιμόρι θα λάβει «τις τιμές που αντιστοιχούν σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο», σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε η Περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

«Έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο πατέρας μας, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, έφυγε για να συναντήσει τον Κύριο. Ζητούμε από όσους τον αγαπούσαν να προσευχηθούν μαζί μας για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του. Ευχαριστούμε για όλα, μπαμπά!», ανέφεραν στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κέικο, Χίρο, Σάτσι και Κένχι Φουχιμόρι.

Η μεγαλύτερη κόρη του Φουχιμόρι, η Κέικο, ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι από σήμερα Πέμπτη όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να αποχαιρετήσουν τον πατέρα της καθώς η σορός του θα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Λίμα, ενώ πρόσθεσε ότι η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο.

«Θα δεχθούμε όλους όσοι θέλουν να τον αποχαιρετήσουν αυτοπροσώπως», σημείωσε στο Χ.

Ο πρώην πρόεδρος, που είχε γεννηθεί στην Ιαπωνία, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για «ανθρωπιστικούς λόγους», παρά την αντίθεση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού πέρασε 16 χρόνια σε φυλακή ανατολικά της Λίμα.

Εκεί εξέτιε ποινή 25 ετών κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κυρίως για δύο σφαγές αμάχων που διαπράχθηκαν από τον στρατό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο πρώην πρόεδρος, που έχει διχάσει βαθιά το Περού, νοσηλεύθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, υποστηρικτές του Φουχιμόρι πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το σπίτι του για να του αποτίσουν φόρο τιμής. Ανάμεσά τους ήταν η Νάνσι Γκονσάλες, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος «έβαλε τέλος στην τρομοκρατία, σταθεροποίησε την οικονομία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα