Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Επόμενος στόχος το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα

Διαβάζεται σε 5'
Συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στη ΔΕΘ
Συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στη ΔΕΘ EUROKINISSI

Στην πολιτική αυτονομία ως μόνο δρόμο για τη μεγάλη κεντροαριστερά “χωρίς συμφωνίες στο παρασκήνιο” επέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με καρφιά για “παλιούς πρωταγωνιστές”, αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ και επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, συνεχίζοντας στη στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας, διαμήνυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σχολίασε μάλιστα ότι και μόνο το γεγονός πως η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε αφορούσε το εάν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, είναι ενδεικτικό. Υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια αντίθετα δεχόταν ερωτήματα με ποιον από τους δύο μεγάλους θα συνεργαζόταν.

“Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σε άλλη φάση”, είπε χαρακτηριστικά. Ενώ εκτίμησε ότι: “Οι πολίτες αφήνουν πίσω τους τα στερεότυπα που υπήρχαν για το ΠΑΣΟΚ.” Δήλωσε επίσης ότι “μπορώ να είμαι ένας πρωθυπουργός της δουλειάς” και διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί το λαό εάν οι πολίτες τον τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.

Εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου, ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε μηνύματα και στο εσωτερικό του Κινήματος. Εξέφρασε τη φιλοδοξία το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον εκφραστή της “μεγάλης κεντροαριστεράς”. Αλλά τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με συμφωνίες στο παρασκήνιο, ενώ άφησε καρφιά για “παλιούς πρωταγωνιστές” στους οποίους απέδωσε απώτερα προσωπικά κίνητρα.

Πως μπορεί να γίνει η μεγάλη κεντροαριστερά: Στο παρασκήνιο, με συμφωνίες κορυφής, με μεθοδεύσεις, με παλιούς πρωταγωνιστές, που όταν έχαναν την υπουργική καρέκλα του ΠΑΣΟΚ την έψαχναν σε άλλα κόμματα; Ή μέσα από ανοιχτά πολιτικά γεγονότα, όπως ένα συνέδριο που δεσμεύομαι να πραγματοποιήσω;”, διερωτήθηκε ρητορικά.

“Δεν θα μπω σε παζάρια για τη νέα κεντροαριστερά”

Να μην πάθουμε ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα θα γίνουν στο προσκήνιο. Το μέτωπο που θα δημιουργηθεί, θα δημιουργηθεί με διάλογο στο προσκήνιο και όχι για να σωθούν άνθρωποι που έχουν επιδείξει συνεχιζόμενα τυχοδιωκτικές συμπεριφορές”, σχολίασε επίσης ο κ.Ανδρουλάκης.

Επανέλαβε ότι δεν τίθεται από εκείνον κανένα θέμα για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. “Ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ” δήλωσε επίσης. Κατήγγειλε δε επανειλημμένα τη διάσπαση με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, εκτιμώντας πως εάν δεν είχε συμβεί, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ήδη δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Όσον αφορά δε εαυτόν, μεταξύ άλλων είπε: “Δεν μπήκα στην πολιτική για να κυνηγάω τα like και τα views στο TikTok.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε εκ νέου σενάρια συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε άλλωστε ότι ένα κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και κατηγόρησε όσους διακινούν σχετικές προτάσεις ότι δεν θέλουν να ηττηθεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Δεν θα μπω σε παζάρια για τη νέα κεντροαριστερά” δήλωσε εξάλλου.

“Σύντομο ανέκδοτο το ερώτημα περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ”

Ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. “Η ΝΔ και προσωπικά ο Μητσοτάκης είναι τροχονόμοι ισχυρών καρτέλ και μονοπωλίων στη χώρα”, υποστήριξε. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για εμμονή ιδεολογική όσον αφορά στο ΦΠΑ, επιμένοντας στην ανάγκη και την αποτελεσματικότητα μείωσης. Χαρακτήρισε επίσης αναποτελεσματικά τα μέτρα για το στεγαστικό. “Έχει δηλητηριαστεί όλη η Ελλάδα με τη Golden Visa και το AirBnB” σχολιάσε και επισήμανε ότι τα ενοίκια έχουν φτάσει στα “500 και 600 ευρώ για ερείπια στο κέντρο της Αθήνας”.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που έδωσε στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εκσυγχρονιστική δύναμη γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Ο κ.Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε αυτή την επιλογή και δήλωσε πως “συνένοχοι στα παιχνίδια του κ.Μητσοτάκη για να κάνει την παιδεία, όπως κατάντησε και την υγεία, δε γινόμαστε”.

Στο ειδικότερο ερώτημα τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ εφόσον εκείνος επανεκλεγεί πρόεδρος όταν η ΝΔ προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε πάντως προσεκτικά, προκειμένου να μην χάσει ούτε τους προερχόμενους από το ΣΥΡΙΖΑ ούτε τους μετακινούμενους από και προς ΝΔ ψηφοφόρους. “Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας. Στη δεύτερη αναθεωρητική, να συγγράψουμε μαζί το άρθρο για το τι διέπει τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Όλα όσα έγιναν ως τώρα ήταν μια κοροϊδία και θα αποκαλυφθεί, γιατί περνάει ο καιρός αλλά δεν ακούμε τις νέες συμπράξεις και τα νέα ιδρύματα που μας έλεγαν πως έρχονται στην Ελλάδα”, είπε.

Απηύθυνε πάντως σαφές κάλεσμα στους ψηφοφόρους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Ενώ σημείωσε: “Ήδη έχουν γυρίσει στελέχη από ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και θα γυρίσουν περισσότερα. Απλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες ηθικής και πολιτικής που δεν μπορούμε να παραβιάσουμε”. Χαρακτήρισε σε κάθε περίπτωση ως το πιο σύντομο ανέκδοτο κάθε συζήτηση περί κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

“Θα μπορούσα να απαντήσω μόνο με ένα πλατύ χαμόγελο. Αν νομίζετε ότι έδωσα αυτό τον αγώνα 2,5 χρόνια απέναντι σε αλαζονεία, διαφθορά, παρακρατικούς μηχανισμούς, για να συγκυβερνήσω με τη ΝΔ, αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο”, είπε ο κ.Ανδρουλάκης, χωρίς να παραλείψει να υπενθυμίσει την υπόθεση των υποκλοπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα