SpaceX: Εντυπωσιακές εικόνες από τον πρώτο διαστημικό περίπατο ιδιωτών

Διαβάζεται σε 6'
SpaceX: Εντυπωσιακές εικόνες από τον πρώτο διαστημικό περίπατο ιδιωτών
SpaceX via AP

Ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος μη επαγγελματίας αστροναύτης που περπατά στο διάστημα.

Στην αποστολή Polaris Dawn, ο Τζάρεντ Άιζακμαν, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έγινε ο πρώτος άνθρωπος μη επαγγελματίας αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο.

Ο Τζάρεντ Άιζακμαν βγήκε έξω από το διαστημόπλοιο σε live μετάδοση, με εκατομμύρια λάτρεις του διαστήματος να παρακολουθούν τη θέα από το κράνος του, μια στιγμή που καταγράφεται στην ιστορία. Οι πρώτες του λέξεις ήταν “όμορφος κόσμος.”

Αυτές οι λίγες κινήσεις και περιστροφές στο διάστημα αποτελούν ένα τεράστιο βήμα  για τα ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια, σηματοδοτώντας ότι μπορούν να ανταγωνιστούν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τις αποστολές που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

Για δεκαετίες, μόνο κρατικές διαστημικές υπηρεσίες κατάφεραν να επιτύχουν κάτι τέτοιο. Τώρα, η ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία του Άιζακμαν φαίνεται να απέδωσε καρπούς.

Ο Άιζακμαν πλήρωσε για αυτή την αποστολή, χρησιμοποιώντας τα δικά του χρήματα για να την αγοράσει από την εταιρεία SpaceX. Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, πίσω από τη SpaceX, ελπίζει να βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτή την επιχείρηση στο μέλλον.

Όσο συναρπαστικές και αν είναι αυτές οι στιγμές, βρισκόμαστε σίγουρα πολύ μακριά, όπου οι απλοί άνθρωποι θα έχουν τα χρήματα για τον δικό τους προσωπικό διαστημικό περίπατο, 435 μίλια πάνω από τη Γη.

Οι εντυπωσιακές εικόνες από τον διαστημικό περίπατο

SpaceX via AP

SpaceX via AP
SpaceX via AP
SpaceX via AP
SpaceX via AP
SpaceX via AP)

Δείτε live την εικόνα από τον διαστημικό περίπατο

Το πλάνο του διαστημικού περιπάτου

Στο διαστημικό σκάφος Crew Dragon της SpaceX δεν υπάρχει θάλαμος αποσυμπίεσης, οπότε η μόνη δυνατότητα για να πραγματοποιηθεί ο διαστημικός περίπατος, ήταν να αφεθεί όλος ο αέρας έξω από το σκάφος και στη συνέχεια να ανοίξει μία από τις καταπακτές.

Οι αστροναύτες της NASA και της Σοβιετικής Ένωσης πραγματοποίησαν διαστημικούς περιπάτους με παρόμοιο τρόπο τη δεκαετία του 1960.

Καθώς η κάψουλα Crew Dragon περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια ελλειπτική τροχιά που φτάνει από τα 193 χλμ κοντά στην επιφάνεια της Γης έως και τα 692 χλμ, ο κ. Άιζακμαν και η Σάρα Γκίλις, μηχανικός της SpaceX, εξήλθαν από την κάψουλα για περίπου 15 έως 20 λεπτά ο καθένας.

Σύμφωνα με το πλάνο, θα περνούσαν από την καταπακτή στο πάνω μέρος της Crew Dragon με τη βοήθεια ενός χειρολισθήρα, που η SpaceX ονομάζει “Skywalker,” κινώντας προσεκτικά και μεθοδικά. Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ο Σκοτ Ποτίτ, απόστρατος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότος της αποστολής, και η Άννα Μενόν, επίσης μηχανικός της SpaceX, παρέμειναν στην κάψουλα για να παρέχουν οξυγόνο και ενέργεια στους αστροναύτες και θα παρακολουθούν τις ενδείξεις για να διασφαλίσουν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά.

Μετά την επιστροφή του κ. Άιζακμαν και της κ. Γκίλις στο εσωτερικό και το κλείσιμο της καταπακτής, το εσωτερικό της κάψουλας θα επαναπιεσθεί με οξυγόνο και άζωτο.

Η όλη διαδικασία του διαστημικού περιπάτου, από την έξοδο όλου του αέρα έως την επαναπλήρωση με αναπνεύσιμη ατμόσφαιρα, αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Το πλήρωμα άρχισε να προετοιμάζεται για τον διαστημικό περίπατο, σχεδόν μόλις έφτασε σε τροχιά την Τρίτη (10/9). Η πίεση του αέρα μέσα στην κάψουλα Crew Dragon μειώθηκε σταδιακά σχεδόν στο μισό. Αυτό βοήθησε στην απομάκρυνση του αζώτου από το αίμα των αστροναυτών και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ασθένειας αποσυμπίεσης ή “των κλονισμών.”

Πως ξεκίνησε η αποστολή Polaris Dawn

Μετά από αρκετές εβδομάδες που ο καιρός στη Φλόριντα ήταν ασταθής, η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύτηκε τελικά την Τρίτη (10/9) το πρωί με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX.

Λίγο αργότερα, η κάψουλα Crew Dragon και οι τέσσερις αστροναύτες άρχισαν να κινούνται σε ελλειπτική τροχιά, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο τους τα 755 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ύψος στο οποίο έχει φτάσει άνθρωπος από τις αποστολές Apollo της NASA προς τη Σελήνη τη δεκαετία του 1970.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια αυτής της διαστημικής πτήσης — που ισοδυναμεί με αρκετούς μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό — έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων τροχιών.

Αργά την ίδια μέρα, το όχημα ρύθμισε την τροχιά του σε ένα υψηλότερο σημείο, περίπου στα 870 μίλια. Αυτό ξεπέρασε το υψόμετρο των 853 μιλίων που είχαν φτάσει δύο αστροναύτες της NASA, ο Πιτ Κόνραντ και ο Ρίτσαρντ Γκόρντον, κατά τη διάρκεια της αποστολής Gemini XI το 1966, το οποίο ήταν το ρεκόρ απόστασης για αστροναύτες σε διαστημική πτήση που δεν κατευθυνόταν προς τη Σελήνη.

Αφού έκαναν έξι κύκλους γύρω από τη Γη σε αυτή την υψηλή τροχιά, η κάψουλα Crew Dragon επέστρεψε σε χαμηλότερη τροχιά, όπου υπάρχει μικρότερος κίνδυνος από ακτινοβολία και μικρομετεωρίτες.

Κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης, τα τέσσερα μέλη του πληρώματος πραγματοποιούν περίπου 40 πειράματα, κυρίως ερευνώντας πώς η έλλειψη βαρύτητας και η ακτινοβολία επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, έχουν δοκιμάσει επικοινωνίες με λέιζερ μεταξύ της Crew Dragon και του αστερισμού δορυφόρων Starlink της SpaceX.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα