Αχτσιόγλου: Η Νέα Αριστερά θα εμπνεύσει τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος

Διαβάζεται σε 4'
Αχτσιόγλου: Η Νέα Αριστερά θα εμπνεύσει τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος
Eurokinissi

Δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε η Εφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής.

«Ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι δεν έχουν καταλάβει καλά, ότι κάνουν λάθος. Το πρόβλημα όμως δεν είναι επικοινωνιακό, είναι πραγματικό», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

«Οι πολίτες δεν κάνουν λάθος όταν 7 στους 10 αισθάνονται φτωχοί και λένε ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Εκφράζουν τη βιωμένη πραγματικότητα, φτωχοποιούνται και το εισόδημά τους δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες τους, σούπερ-μάρκετ, στέγη, ενέργεια, υγεία», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός καλείται να βιοποριστεί με καθαρό μισθό 776 ευρώ και δεν μπορεί να νοικιάσει ούτε γκαρσονιέρα στον τόπο που υπηρετεί», την ίδια στιγμή «οι αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων στις 25 μεγάλες εταιρείες ξεπέρασαν το 2023 τα 1,5 εκατ. ευρώ, όπως και οι συνολικές αμοιβές διευθυνόντων συμβούλων στις 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες σημειώνουν πάνω από 1 δισ. κέρδη η καθεμιά τα τελευταία 3 χρόνια, λόγω της διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού και των χρεώσεων στους πολίτες».

Υπογραμμίζοντας πως «αυτές είναι οι δύο Ελλάδες σήμερα», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των πολιτικών της ΝΔ που «έχουν οδηγήσει στη μείωση του πραγματικού μισθού στην Ελλάδα, στην τελευταία θέση στην ΕΕ την αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου, στην προτελευταία θέση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης, σε υπερπενταπλασιασμό τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, σε μερίδιο μισθών στο ΑΕΠ 27% και μερίδιο κερδών 53%. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοποιούνται, αυτό γίνεται τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ».

Η κυβέρνηση, δήλωσε, «άφησε κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη την αγορά. Με εταιρείες να κερδοσκοπούν ασύστολα στην ενέργεια, στη διύλιση, στα σούπερ-μάρκετ. Από τη μια έκανε φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη επέβαλλε οριζόντιο φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο οποίος νομιμοποιεί τη μεγάλη φοροδιαφυγή και την πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και τα μπλοκάκια. Με τον ΦΠΑ, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, αφαιμάζει κυριολεκτικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Κατήγγειλε, παράλληλα, ότι «στην υγεία αυξήθηκε ραγδαία το ποσοστό όσων δεν μπορούν να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες τους και έγινε το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ οι πολίτες πληρώνουν απ’ την τσέπη τους τα περισσότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη και η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των φαρμάκων».

Για τις εξαγγελλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόνισε ότι «δεν ανακοίνωσε καμία ουσιώδη παρέμβαση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Εμφάνισε νομοθετημένες υποχρεώσεις της κυβέρνησης -συντάξεις, κατώτατος μισθός- ως νέες παροχές. Η αύξηση στις συντάξεις δεν αναπληρώνει τις απώλειες των συνταξιούχων και οι εργαζόμενοι χάνουν διαρκώς αγοραστική δύναμη. Για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται 20 ευρώ μεικτά αύξηση τον επόμενο χρόνο».

Σημείωσε, τέλος, ότι «αντιπαραθετική στρατηγική στην πολιτικής της κυβέρνησης σημαίνει:
• Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και κλαδικές ΣΣΕ παντού, για όλους τους εργαζόμενους.
• Σοβαρή κοινωνική πολιτική με ενίσχυση των δημοσίων υποδομών και του προσωπικού.
• Σοβαρή πολιτική για τη στέγη, με κατάργηση της golden visa, ουσιαστικό περιορισμό του Airbnb, δημόσια διαχείριση ακινήτων.
• Φορολογική επιβάρυνση των ανώτατων οικονομικά στρωμάτων.

Με αυτή τη στρατηγική και με επιμονή στο πολιτικό περιεχόμενο, εμείς ως Νέα Αριστερά, θα συνεχίσουμε το δύσκολο έργο. Να εμπνεύσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα