O Mπενιαμίν Νετανιάχου αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ Τhe Bibi Files. Instagram (b.netanyahu)

Ο ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΑΖΑ Ο ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Τι αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ The Bibi Files για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου που άρχισε την πορεία του ως η πολιτική ελπίδα του Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι το κεντρικό πρόσωπο στον πόλεμο του Ισραήλ στην Παλαιστίνη με τους χειρισμούς του να έχουν οδηγήσει Ισραηλινούς σε διαδηλώσεις υπέρ της εκεχειρίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνησή του πως δεν κάνει αρκετά, ώστε να γίνει πραγματικότητα η συμφωνία για το τέλος των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων από τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 17 Οκτωβρίου.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Νετανιάχου είχε πει πως δεν είχε ενημερωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας για κάποιο τέτοιο χτύπημα, πριν εμφανιστούν σχετικά ντοκουμέντα και ζητήσει συγγνώμη.

Δεν είναι βέβαια, μόνο οι Ισραηλινοί πολίτες που θεωρούν πως ο ηγέτης του Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να μην τελειώσει ο πόλεμος.

Φαίνεται πως στο μυαλό του το να καταστρέφει τα όποια σχέδια γίνονται για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα τον κρατήσει στην εξουσία για πάντα. Αυτό είναι και το ζητούμενό του.

Η αλήθεια είναι πως είναι συνεπής στις θέσεις του από την αρχή της ενασχόλησης του με την πολιτική. Έγινε γνωστός ως επικριτής της Συμφωνίας του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, από την σύνταξή της (1993).

Συμμετείχε σε πορείες των ακροδεξιών, στις οποίες κυριαρχούσαν τα συνθήματα «θάνατος στους Άραβες» και «θάνατος στον Ραμπίν» τότε πρωθυπουργό της χώρας και υπέρμαχο της ειρήνης που δολοφονήθηκε από εθνικιστή ένα μήνα αργότερα.

Στο βιβλίο του «A Place Among the Nations» αφιέρωσε ειδικό κεφάλαιο στη Συμφωνία, με τίτλο «Ο Δούρειος Ίππος». Σε αυτό αμφισβητεί την ειρηνευτική διαδικασία. Υποστηρίζει πως ο Αμίν αλ Χουσέινι ήταν ένας από τους εγκέφαλους του Ολοκαυτώματος και ότι ο Γιάσερ Αραφάτ (που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για τη Συμφωνία) ήταν κληρονόμος του «υποτιθέμενου εξοντωτικού ναζισμού» που εκπόνησε ο αλ Χουσέινι.

Στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, αρνήθηκε στις δεσμεύσεις που προέκυπταν από τη Συμφωνία, με τον Αμερικανό απεσταλμένο για την ειρήνη, Ντένις Ρος να υποστηρίζει ότι «ούτε ο Πρόεδρος Κλίντον ούτε η Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ πίστευε ότι ο Bibi είχε πραγματικό ενδιαφέρον να επιδιώξει την ειρήνη».

Κράτα το Bibi, καθώς είναι το υποκοριστικό του 74χρονου μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία του Ισραήλ (μετρά 6 θητείες) και τίτλος του ντοκιμαντέρ που τον αφορά και προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Το The Bibi Files περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό που αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι ο άνθρωπος που ηγείται του Ισραήλ εδώ και 4 δεκαετίες, ο οποίος έδωσε αγώνα για να μην προβληθεί.

Βασισμένο σε αρχειακό υλικό των media περιγράφεται η πορεία του από

  • τη ζωή του γιου καθηγητή του Cornell University στις ΗΠΑ,
  • την κατάταξη του στον ισραηλινό στρατό (1967),
  • τη συμμετοχή του στη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων Sayeret Matkal,
  • τις σπουδές σε τρία πεδία στο αμερικανικό ΜΙΤ https://news.mit.edu/1996/netanyahu-0605 (αρχιτεκτονική, management και πολιτικές επιστήμες), ενώ πέρασε και ένα χρόνο στον πόλεμο του Yom Kippur (1973),
  • την επιστροφή στην πατρίδα του (1976) μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του σε επιχείρηση αεροπειρατείας,
  • την αρχή της πολιτικής του καριέρας,
  • την εξέλιξη του σε δημοφιλής καλεσμένος αμερικανικών τηλεοπτικών εκπομπών και
  • τη δημόσια ομολογία για μοιχεία.

Παρεμπιπτόντως, η σύζυγος του Σάρα καταδικάστηκε πριν 5 χρόνια για απάτη. Αποδείχθηκε πως καταχράστηκε δημόσιο χρήμα για να εξασφαλίζει στον εαυτό της πολυτελή είδη και catering από πανάκριβα εστιατόρια από το 2010 έως το 2013. Η ποινή της ήταν πρόστιμα συνολικού ποσού 15.000 δολαρίων.

Παλαιότερα είχε καταδικαστεί για bullying εις βάρος κυριών που φρόντιζαν την καθαριότητα του σπιτιού της (το πρόστιμο ήταν 47.000 δολάρια), ενώ είχε μηνυθεί για τον ίδιο λόγο και από άλλη οικιακή βοηθό.

Το The Bibi Files δείχνει πώς ο Νετανιάχου εξελίχθηκε από μεγάλη πολιτική ελπίδα του Ισραήλ, σε μια αμφιλεγόμενη φιγούρα που κάποιοι αντιλαμβάνονται ως «σωτήρα του Ισραήλ» και άλλοι ως έναν κυνικό πολιτικό που δεν θα σταματήσει ποτέ και πουθενά, αν διακυβεύεται η εξουσία του.

Όλοι οι μάρτυρες στην υπόθεση διαφθοράς που ‘τρέχει’ εναντίον του στη χώρα του, συμφωνούν στο μοτίβο που ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, να εξυπηρετεί κατ’ αρχάς τα δικά του συμφέροντα, όπως μένει προσκολλημένος στην εξουσία.

Πέραν του να σαμποτάρει την ειρήνη με την Παλαιστίνη, δεν διστάζει να συμμαχήσει με την ακροδεξιά ή να αναμορφώνει το ανώτατο δικαστήριο για να γλιτώσει μια δίωξη.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ BIBI FILES Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ωρυόμενος πως δεν ισχύουν τα στοιχεία που τον δείχνουν να εμπλέκεται σε δωροδοκία και διαφθορά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απευθύνθηκε στα δικαστήρια της χώρας του για να ζητήσει να μην επιτραπεί η προβολή των Bibi Files.

Το αίτημα απορρίφθηκε κι έτσι η δουλειά παραγωγής Alex Gibney και σκηνοθεσίας Alexis Bloom δικαιώνει όσους πιστεύουν πως ο Νετανιάχου παρατείνει τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα, ώστε να αποφύγει πιθανός χρόνος φυλάκισης που προέρχεται από κατηγορίες για διαφθορά.

Δηλαδή, όπως γράφει η Guardian «μια ανθρωπιστική κρίση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έχει να κάνει με την αυτοσυντήρησή του».

Σύμφωνα με στοιχεία του ντοκιμαντέρ, επικαλούμενος τον συνεχιζόμενο πόλεμο ο δικηγόρος του Νετανιάχου υπέβαλε αίτημα για καθυστέρηση της δίκης που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Ο Gibney ομολόγησε ότι «δεν έχω δει ποτέ το βάθος της ηθικής διαφθοράς που έχει αυτός ο άνθρωπος», όπως φαίνεται στις ανακρίσεις του για την υπόθεση το 2016 και το 2018.

Τα ντοκουμέντα περιλαμβάνουν ομολογίες του πρωταγωνιστή πως δέχθηκε από τον παραγωγό του Χόλιγουντ Arnon Milchan ως ‘δώρα’ ακριβή σαμπάνια και πούρα -διέψευσε ότι πήρε και κοσμήματα-, με τους μάρτυρες να καταθέτουν ότι τα δώρα προς τον ίδιο και τη σύζυγο του ήταν το πλέον τακτικό φαινόμενο. Μεταξύ τους ήταν και παράταση στη φοροαπαλλαγή.

Ο παραγωγός του LA Confidential επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος της κατάθεσης μάρτυρα σύμφωνα με την οποία ο Νετανιάχου ζήτησε από την αστυνομία να μην χρησιμοποιήσει τη λέξη «δωροδοκία», γιατί θα του χαλούσε την εικόνα.

Άλλα στοιχεία δείχνουν πως ευνόησε με κανονισμούς τον Ισραηλινό μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Σαούλ Έλοβιτς και ότι ο τελευταίος ανταπέδωσε την υποτιθέμενη γενναιοδωρία, επιτρέποντας στον Νετανιάχου να ‘πειράξει’ άρθρο για την οικογένεια του στη δημοφιλή ιστοσελίδα Walla.

Όλα αυτά δεν μπορούν να προβληθούν στο Ισραήλ, καθώς οι νόμοι παρέχουν το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα σε άτομα που έχουν φωτογραφηθεί σε επίσημες διαδικασίες.

Ο Gibney παραδέχεται πως η δουλειά αυτή δεν αποκαλύπτει κάτι άγνωστο σε αυτούς που ασχολούνται επισταμένως με τον Νετανιάχου. Δίνει όμως, στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να δει πώς διαχειρίζεται τον εαυτό του σε καθεστώς ανάκρισης, αν ταράζεται, πού ‘σπάει’ κ.α.

Σε διάφορα σημεία, όταν οι αστυνομικοί του δείχνουν με ενοχοποιητικές μαρτυρίες, σηκώνει γροθιές και χτυπά επανειλημμένα το χέρι του στο τραπέζι μπροστά του «δίνοντας άλλη μια παράσταση σε κοινό μόλις τριών ατόμων».

Κατά τον παραγωγό η καριέρα του Νετανιάχου βασίζεται στο φόβο και την πολλά υποσχόμενη ασφάλεια και του οποίου η προσωπική ζωή εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ταραχώδεις διαθέσεις και τον ακριβό τρόπο ζωής της συζύγου του, Σάρα.

Παρεμπιπτόντως, στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν και ξεσπάσματα, όπως και αντικρουόμενα στοιχεία της Σάρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα