Φιάσκο για Όσκαρ: Η επιτροπή της μίας μέρας ψηφίζει “Φόνισσα”

Διαβάζεται σε 4'
Φιάσκο για Όσκαρ: Η επιτροπή της μίας μέρας ψηφίζει “Φόνισσα”
Marilena Anastasiadou/Tanweer

Το Υπουργείο ανακοίνωσε την επιλογή της “Φόνισσας” για την οσκαρική εκπροσώπηση εν μέσω νέων παραιτήσεων των μελών της επιτροπής, και σειράς παρατυπιών και ερωτηματικών.

Ολοκληρώνοντας μια διαδικασία επιλογής* γεμάτη παρατυπίες και ερωτηματικά από ένα Υπουργείο που, κατά τα άλλα υποστήριξε πως το όλο χάος ξεκίνησε επειδή δεν μπορούσε να αφήσει ο Υπουργός να περάσει μια απειροελάχιστη υποτιθέμενη παρατυπία (ούτε οι αδερφοί Κοέν δεν τα γράφουν αυτά), η επί της ουσίας ανάθεση της οσκαρικής εκπροσώπησης στη “Φόνισσα” επιβεβαιώθηκε εν μέσω χάους και νέων παραιτήσεων.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, και παρά τις παραιτήσεις μελών και την απόσυρση όλων των ταινιών (εκτός από τη “Φόνισσα”), το ΥΠΠΟ προχώρησε σα να μη συμβαίνει τίποτα, και ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες τα νέα μέλη της τελικής σύνθεσης της επιτροπής που θα επέλεγε τη “Φόνισσα” για τα Όσκαρ.

Σήμερα, αυτά τα νέα δύο μέλη παραιτήθηκαν.

Ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος και ο διευθυντής φωτογραφίας Αναστάσιος Μίχος, αποδέχτηκαν την πρόταση του Υπουργείου χωρίς προφανώς να έχουν πλήρη γνώση του όλου context της υπόθεσης και αμέσως παραιτήθηκαν. Αλλά όχι πριν το Υπουργείο να τους χρησιμοποιήσει απλώς ως αριθμούς για να συμπληρώσει την επιτροπή όπως-όπως, όπως και έκανε:

«Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα», αναφέρει η ανακοίνωση. Που καταλήγει: «Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους».

Ευχαριστούμε για την απαρτία δηλαδή, τώρα μπορείτε να πηγαίνετε. Μια ακόμα περίπτωση όπου το Υπουργείο δείχνει με τι τρόπο βλέπει και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου – απλά, ως χρήσιμους.

Έτσι, με αυτή τη λιτή ενημέρωσή του και κάνοντας πως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο άξιο σχολιασμού στην όλη υπόθεση, το Υπουργείο μας ενημερώνει πως 6 μέλη συναντήθηκαν προχθές (από τα 7 που είχαν ανακοινωθεί, επίσης προχθές) και ενέκριναν την οσκαρική συμμετοχή της “Φόνισσας”.

Ποια ήταν τα 6 μέλη και ποιο ήταν το έβδομο που δεν παρευρέθηκε; Γιατί κάποιος ψήφισε και μετά παραιτήθηκε; Ήταν ομόφωνη η απόφαση; Υπήρξε αντίλογος; Χρειαζόταν να υπάρξει ομοφωνία; Χρειαζόταν να είναι παρόντα και τα 7 μέλη; Ποιοι είναι οι κανόνες με τους οποίους λειτουργεί αυτή η “επιτροπή”-γιοφύρι της Άρτας; Πώς βγήκε τελικά η απόφαση; Ερωτήματα που η ανακοίνωση, έτσι καθώς βιάζεται να σκουπίσει επιτέλους το θέμα κάτω από το χαλάκι, αφήνει εντελώς στον αέρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2024

Δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, για τη συνεδρίαση της Επιτροπής και την επιλογή της Ελληνικής Υποψηφιότητας για τα Βραβεία OSCAR

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων OSCAR.

Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους.

***

Αν αναρωτιόταν κανείς, σε ποιο σημείο θα αποδεχτεί κάποιος άνθρωπος στο Υπουργείο Πολιτισμού την αποτυχία στο πιο απλό ζήτημα του κόσμου (να συσταθεί, απλώς, μια επιτροπή, που θα διαλέξει μια ταινία για να στείλουμε στα Όσκαρ) τώρα έχουμε λοιπόν απάντηση: Ποτέ.

Μέσα από όλη αυτή την γεμάτη ερωτηματικά και υποψίες διαδικασία, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταφέρει να αποξενώσει και συσπειρώσει απέναντί του σχεδόν σύσσωμη την κινηματογραφική κοινότητα της χώρας, την ώρα που δε μπορεί να συστήσει καν μια επταμελή επιτροπή για πάνω από 24 ώρες. Κι όλα αυτά για μια διαδικασία επιλογής* που αφορούσε τη μία και μοναδική ταινία που νομιμοποίησε μέχρι τέλους αυτή τη διαδικασία.

Και κάπως έτσι, η “Φόνισσα” παίρνει κι επισήμως το χρίσμα και γίνεται η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα φετινά Όσκαρ.

Θυμίζουμε πως η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Meet the Neighbors του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ στα φετινά Ίρις τιμήθηκε με τα βραβεία Κουστουμιών, Μουσικής, Μακιγιάζ, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα