Ουκρανία: Νεκροί τρεις εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού σε βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ

Διαβάζεται σε 2'
Ερυθρός Σταυρός, φωτογραφία αρχείου
Ερυθρός Σταυρός, φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μελών του προσωπικού της από βομβαρδισμό στην περιοχή του Ντονέτσκ

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) επιβεβαίωσε ότι τρία μέλη του προσωπικού της σκοτώθηκαν την Πέμπτη (12/09) μετά από βομβαρδισμό σε σημείο προγραμματισμένης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πρώτη γραμμή της περιοχής του Ντονέτσκ.

Δύο επιπλέον μέλη του προσωπικού της ICRC τραυματίστηκαν, ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της. Η ICRC πρόσθεσε ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είχε ξεκινήσει και δεν επηρεάστηκαν κάτοικοι από την έκρηξη.

Αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση, η δήλωση της ICRC δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό.

Η πρόεδρος της ICRC, Μιρζάνα Σπολιαρίτς, δήλωσε:

«Καταδικάζω τις επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού με τον πιο έντονο τρόπο. Είναι αδιανόητο να πλήττεται σημείο διανομής βοήθειας από βομβαρδισμό. Οι καρδιές μας είναι σήμερα ραγισμένες καθώς θρηνούμε για την απώλεια των συναδέλφων μας και φροντίζουμε τους τραυματίες. Αυτή η τραγωδία ξεσπάει ένα κύμα θλίψης που είναι πολύ γνωστό σε όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα σε ένοπλες συγκρούσεις.»

Η ICRC ανέφερε ότι η ομάδα της ετοιμαζόταν να διανείμει ξύλα και μπρικέτες άνθρακα στο χωριό Βιρολιούμπιβκα, βόρεια της πόλης Ντονέτσκ, σε ευάλωτα νοικοκυριά για να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα, όταν τα οχήματά τους χτυπήθηκαν.

Στη δήλωσή της, η ICRC ανέφερε:

«Οι ομάδες της ICRC είναι τακτικά παρούσες στην περιοχή του Ντονέτσκ, και τα οχήματά μας είναι σαφώς σηματοδοτημένα με το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού. Ο θάνατος των τριών συναδέλφων της ICRC συμβαίνει εν μέσω μιας απότομης αύξησης του αριθμού των ανθρωπιστών που έχουν σκοτωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ICRC κάνει επειγόντως έκκληση για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της λήψης κάθε δυνατής προφύλαξης για να διασφαλιστεί ότι όσοι συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες δεν στοχοποιούνται ή εμπλέκονται σε εχθροπραξίες.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα