Θέατρο Ολύμπια 2024-25: “Σκηνή, φώτα και φωνή” στους Έλληνες δημιουργούς

Διαβάζεται σε 16'
Θέατρο Ολύμπια 2024-25: “Σκηνή, φώτα και φωνή” στους Έλληνες δημιουργούς
Τάσης Χριστογιανννόπουλος Γιώργος Καλκανίδης

Το πλούσιο Πρόγραμμα 2024-25 στο Θέατρο Ολύμπια δίνει έμφαση στους Έλληνες δημιουργούς από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, ενώ ταυτόχρονα παραμένει πιστό στο Λυρικό Θέατρο. Όσα ακούσαμε στη συνέντευξη Τύπου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ολύμπια, Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» για τη σεζόν 2024-2025, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου στο φουαγιέ του ιστορικού χώρου στην οδό Ακαδημίας 59, από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, την Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, και  τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου, Τάση Χριστογιαννόπουλο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, τόνισε: «Σας καλωσορίζω στη νέα εποχή του θεάτρου Ολύμπια. Το Δημοτικό θέατρο της Αθήνας έχει μακρά παράδοση ως ένας από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα. Φέτος ειδικά δίνουμε “σκηνή, φώτα και φωνή” στους Έλληνες δημιουργούς από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, παραμένοντας όμως πιστοί στο Λυρικό Θέατρο».

Ο κ. Δούκας μιλώντας για το πρόγραμμα υπογράμμισε ότι η αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου στο Ολύμπια γράφεται με ένα βαθιά πολιτικό έργο, την όπερα Φιντέλιο του Μπετόβεν σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων. Το έργο ξεχωρίζει για τη δυσκολία στην απόδοση και ερμηνεία του και το φιλελεύθερο χαρακτήρα του, καθώς και για τις σαφείς αναφορές του στις αξίες του Διαφωτισμού.

Ο Χάρης Δούκας στο Ολύμπια
Ο Χάρης Δούκας στο Ολύμπια EUROKINISSI

Με την πρεμιέρα αυτή το θέατρο Ολύμπια και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων προσφέρει ελεύθερη είσοδο, σε μια βραδιά τιμής και μνήμης, καθώς φέτος έχουμε διπλή επέτειο. Το 2024 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974 και 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή τον Οκτώβριο του 1944.

Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων τιμά τα δύο αυτά σημαντικά ορόσημα για την ελεύθερη και δημοκρατική πορεία του τόπου, καθώς και τους αγώνες του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και δημοκρατία, με τη μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας έως τις 28 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο.

“Να ξαναγίνει το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ ο χώρος μας, το σπίτι μας”

Συγκινημένος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ανέλυσε το πρόγραμμα ξεκινώντας με τη φράση “εδώ που στην κυριολεξία πριν από 57 χρόνια γεννήθηκα” γιατί ο πατέρας του δούλευε στην ΕΛΣ, και “μετά από χρόνια εδώ, όπου γεννήθηκα ως τραγουδιστής”.

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με πολύ βαθιά συγκίνηση, αλλά και με σεβασμό και αγάπη δέχτηκα την πρόσκληση από τον Δήμαρχο να αναλάβω την καλλιτεχνική διεύθυνση αυτού του θεάτρου του τόσου αγαπημένου και του τόσου σημαντικού για την πόλη. Γιατί το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, συνδέεται επικοινωνεί και υπάρχει πάντοτε σε σχέση με το κοινό της πόλης, σε σχέση με τους καλλιτέχνες, με τους Οργανισμούς. Γιατί αυτό νομίζω ότι είναι και η νέα αρχή που  είπε ο Δήμαρχος, να ξαναγίνει το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ ο χώρος σας το σπίτι σας. Ένας χώρος που όλοι θα θέλουμε να περάσουμε να ακούσουμε μουσική, να δούμε μια παράσταση να συναντήσουμε ο ένας τον άλλον.». Και μόνο να σκεφτούμε ότι η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε τραγουδώντας σε αυτό τον χώρο, είναι ασφαλώς λόγος αυτόματης συγκίνησης και δέους.

Οκτώ νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, σύγχρονου χορού, θεάτρου και 31 συναυλίες

Στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεάτρου για την περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνονται οκτώ νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, σύγχρονου χορού, θεάτρου και τριανταμία (31) συναυλίες με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών, τζαζ και έθνικ μουσικής, περιλαμβάνει ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” για την περίοδο 2024-2025, σε Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τάση Χριστογιαννόπουλου και διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Ο κεντρικός άξονας του προγράμματος εστιάζει στους Έλληνες δημιουργούς φέρνοντάς τους σε πρώτο πλάνο: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Σκουρλέτης, Γιώργος Πέτρου, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Ζιάβρας, Βύρων Φιδετζής, Δήμητρα Τρυπάνη, Ηρώ Μπέζου, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Κωνσταντίνος Τερζάκης, Στέφανος Δρουσιώτης, Αντώνης Φωνιαδάκης,Γιάννης Νικολαϊδης, Μαίρη Έλεν Νέζη, Δημήτρης Τηλιακός, Χάρης Ανδριανός, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Άρτεμις Μπόγρη μεταξύ άλλων, καθώς και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, συνθέτουν το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση του θεάτρου Ολύμπια ως έναν από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα.

Η έναρξη της νέας σεζόν που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου με την όπερα Φιντέλιο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, είναι μια βραδιά τιμής και μνήμης για την πόλη των Αθηνών, καθώς με την πρεμιέρα αυτή  το θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) τιμούν την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από την γερμανική κατοχή και συμμετέχουν στο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων  «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της».

Ο Φιντέλιο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Τερζάκη, σκηνοθετική επιμέλεια Νατάσας Τριανταφύλλη και με την Μαίρη Έλλεν Νέζη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και η Νικολέτα Φιλόσογλου, παρουσιάζουν στις 18 Οκτωβρίου, την κωμική όπερα (όπερα μπούφα) του Τζοακίνο Ροσίνι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε μουσική Διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και με τους Χάρη Ανδριανό, Γιώργο Ιατρού, Άρτεμη Μπόγρη, Manuel Amatti, Χριστόφορο Σταμπόγλη κ.α. Η παράσταση θα επαναληφθεί για 3 ακόμα παραστάσεις στις 5,7 και 9 Φεβρουαρίου 2025.

Νέα παραγωγή και για τη γνωστή οπερέτα «Η Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, που συνδυάζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα των χριστουγεννιάτικων γιορτών με τα βιεννέζικα βαλς. Ο Μίλτος Λογιάδης στη μουσική Διεύθυνση και ο Γιάννης Σκουρλέτης των bijoux de kant στη σκηνοθεσία, με τους Δημήτρη Τηλιακό, Δημήτρη Πακσόγλου, Άννα Στυλιανάκη, Χρύσα Μαλιαμάνη κ.α. Πρεμιέρα στις 19 Δεκεμβρίου 2024 για 10 παραστάσεις έως και τις 4 Ιανουαρίου 2025.

Το μιούζικαλ «Sweeney Todd: ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» του Στήβεν Σόντχάϊμ, ένα λυρικό θρίλερ με στοιχεία μαύρης κωμωδίας παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση  και σκηνοθεσία του Γιώργου Πέτρου με τους Χάρη Ανδριανό, Μαίρη Έλεν Νέζη, Μυρσίνη Μαργαρίτη κ.α. Πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου 2025 για 11 παραστάσεις.

Μια σύγχρονη πολυφωνική μουσική παράσταση με τίτλο «Το Φουλάρι», παρουσιάζει η Δήμητρα Τρυπάνη στις 13 Μαρτίου 2025 για έξι παραστάσεις. Το κείμενο υπογράφει η Ηρώ Μπέζου. Το έργο εμπνέεται από τραγούδια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, διασκευασμένα από τη συνθέτρια για 12 ερμηνευτές, 30 εθελοντές και σύνολο μουσικής δωματίου.

«Τραγούδια για τους Σκοτεινούς Καιρούς» (εμπνευσμένο από ένα επίγραμμα στην συλλογή ποιημάτων Svendborger Gedichte του Μπρεχτ) είναι ο τίτλος της πρωτότυπης οπτικοακουστικής παράστασης που παρουσιάζει στις 5 & 6 Απριλίου ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος σε σκηνοθεσία  Στέφανου Δρουσιώτη και μεταγραφές/ανασυνθεσεις και  live electronics του Π. Ηλιόπουλου. Μέσα από τα έργα του Μάλερ και των συνθετών της εποχής της Βαϊμάρης: Γουίλιαμ Χιού, Φραντς Σρέκερ και Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ η παράσταση διερευνά τα εγκλήματα πάθους και τη σχέση τους με την τέχνη και τη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους χορογράφους, και ο Γιάννης Νικολαΐδης από την νεότερη γενιά  παρουσιάζουν τον Μάιο τις νέες τους παραγωγές.  «Ιστορία χορού: Κεφάλαιο 1 – Ραλλού Μάνου» είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής του Γιάννη Νικολαΐδη (8-10 Μαΐου 2025), ο οποίος αποτίνει φόρο τιμής στη θρυλική χορογράφο της γενιάς του ‘30, Ραλλού Μάνου, αναδεικνύοντας την επιρροή της στην εξέλιξη του ελληνικού χορού. Από την άλλη, ο Αντώνης Φωνιαδάκης με το έργο του «Unseen – Bolero» (28-30 Μαΐου) ο εστιάζει σε συνθέσεις για πιάνο του Ραβέλ που διαπνέονται από μια αίσθηση μοναξιάς και ενδοσκόπησης του συνθέτη μεταφέροντας στη σκηνή μια βαθιά συναισθηματική εμπειρία.

Θέατρο στο ΟΛΥΜΠΙΑ

Η θεατρική πρόταση του φετινού προγράμματος είναι οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουίλσον, με τη Ρένη Πιτακή, την Καρυοφυλιά Καραμπέτη, τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Αλέξη Φουσέκη.  Το αποκαλυπτικό έργο του θεατρικού συγγραφέα Έντουαρτ Άλμπι παρουσιάζεται από τις 30 Οκτωβρίου και για 20 παραστάσεις στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ,  μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε κατά την περσινή θεατρική σεζόν  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ένας σπουδαίος ηθοποιός του ιταλικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Τόνι Σερβίλο, θα βρεθεί στη σκηνή του ΟΛΥΜΠΙΑ, στις 25 Νοεμβρίου για την παράσταση «Φωνές του Δάντη» (Le voci di Dante) του Τζουζέπε Μοντεσάνο. Πρόκειται για μία σκηνική αφήγηση κειμένων του μεγάλου ποιητή της Θείας Κωμωδίας. Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Piccolo Teatro του Μιλάνο.

Επετειακές εκδηλώσεις  – “1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της”

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»  η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης” παρουσιάζουν στις 18 Νοεμβρίου μία επιλογή από τις “Αρκαδίες” του Μίκη Θεοδωράκη -τους 10 κύκλους τραγουδιών που ο συνθέτης έγραψε όσο ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, την περίοδο της Δικτατορίας.

Μία ακόμα συμβολική ημερομηνία για την Αθήνα είναι η 1η Δεκεμβρίου, καθώς το 1834 η πόλη των Αθηνών ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδος. Στην επετειακή τους συναυλία, την 1η Δεκεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν τα έργα «Τα ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν, την «Προσευχή στην Ακρόπολη» του Μενέλαου Παλλάντιου και την καντάτα «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» του Νέστορα Ταίηλορ.

Κύκλος Συναυλιών με κορυφαία έργα

Ο κύκλος των συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει ακόμα τη συναυλία στις 12 Νοεμβρίου με τίτλο “Στον 20ό αιώνα” με κορυφαία έργα των Κουρτ Βάιλ, Σάμιουελ Μπάρμπερ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς σε μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και σολίστ στο πιάνο τον Θοδωρή Τζοβανάκη, τις «Τραγικές ηρωίδες» στις 19 Φεβρουαρίου, όπου Νίκος Βασιλείου διευθύνει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τη μουσική και την αφήγηση αφιερωμένο σε γυναικείες τραγικές μορφές του αρχαίου δράματος και της μυθολογίας – Κλυταιμνήστρα, Φαίδρα, Εκάβη, Πενθεσίλεια, Μήδεια, Διηάνειρα, σε έργα Άρβο Περτ, Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Γκούσταβ Χολστ, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Γκούσταβ Χολστ, Κάρολ Σιμανόφσκι, Βενσέν Ντ’ Εντύ, Καμίγ Σεν-Σανς, το αφιέρωμα σε συνθέτες της Αρμενίας με τίτλο «… σε εξαίσιους κάποιους κόσμους» (στίχος του Άγκοπ Τζελαλιάν από την έκδοση «Αρμένικη Μυθολογία») στις 29 Μαρτίου και τέλος την παράσταση «Χορεύοντας με τη Συμφωνική» στις 12 Μαΐου 2025 με έργα των Ραβέλ, Τσαϊκόφκσι, Στραβίνσκι και Κωνσταντίνου Γρηγορίου, σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και σολίστ τον τσελίστα Κωνσταντίνο Σφέτσα.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ΜΜΑ

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, εκτός από τη συμμετοχή της στις σκηνικές παραγωγές και συναυλίες της φετινής χρονιάς, παρουσιάζει στις 27 Φεβρουαρίου ένα πρόγραμμα με επιλογές από την ελληνική οπερέτα και τις επτανησιακές καντάδες των Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Λαυράγκα κ.ά., με τίτλο «Καρδιά από αγάπη ορφανή» και σολίστ τη Δέσποινα Σκαρλάτου και τον Αντώνη Κορωναίο, σε μουσική διεύθυνση Σταύρου Μπερή.

Τέλος, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ανανεώνει τη συνεργασία της με το Θέατρο και υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή συμπράττει με τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων και εκλεκτούς σολίστες και παρουσιάζει στις 21 Μαρτίου την όπερα «Διδώ» του Διονυσίου Λαυράγκα, του επτανήσιου θεμελιωτή του ελληνικού μελοδράματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πλήρης μεταπολεμική εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπια, από την ΕΛΣ, τον Απρίλιο του 1952.

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άγγελου Ηλία, συνεχίζει να προβάλει την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, παρουσιάζοντας μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες που διαμόρφωσαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Μέσα από μια σειρά αφιερωμάτων στους συνθέτες Βασίλη Τσιτσάνη (2/11), Θάνο Μικρούτσικο (3/12), Σταύρο Κουγιουμτζή (12/2/2025) και Μίμη Πλέσσα (14/5/2025), το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής εξερευνά τα πολύπλευρα έργα τους, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική τους επιρροή στη μουσική μας. Ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων:  Κώστας Μακεδόνας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώτα Νέγκα,  Θοδωρής Βουτσικάκης, Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Θωμαϊδης.

ATHENS BIG BAND Δήμος Αθηναίων

Η Big Band του Δήμου Αθηναίων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σάμι Αμίρη συνεργάζεται και φέτος με μια πλειάδα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Dioni Vertzayas (3/11), Veronica Mortensen & Niels HP (30/12), Ola Onabulé (14/2), Δημήτρης Τσάκας, Νίκος Χατζητσάκος (21/5) για να ταξιδέψει το κοινό της στο συναρπαστικό σύμπαν της τζαζ, εκεί όπου η πολυρυθμία, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις (όπως αυτές του Νικόλα Αναδολή για τη σύμπραξη της Big Band με τη Συμφωνική Ορχήστρα) και η διαρκής αναζήτηση νέων δρόμων έκφρασης υπόσχονται να μας προσφέρουν μοναδικές μουσικές εμπειρίες.

Ένα ξεχωριστό «Αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη» σε κείμενα του Λάμπρου Λιάβα,  θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στις 21 & 22 Φεβρουαρίου με τους Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Βουδουράκη, Φένια Παπαδόδημα, Γιώργο Ιατρού, Νίκο Ζιάζιαρη και Άγγελο Παπαδημητρίου. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.

Τέλος, η ορχήστρα Collegium Musicum Αθηνών, το μουσικό σύνολο in residence του Ωδείου Αθηνών, θα παρουσιάσει στις 17 Φεβρουαρίου έργα των Mozart, Tchaikovsky και Γιώργου Κουρουπού υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Σολίστ στο πιάνο ο Τίτος Γουβέλης.

Την περίοδο των εορτών δύο ειδικές εκδηλώσεις: Στις 23 Δεκεμβρίου στις 12:00 “Κάλαντα και Τραγούδια Χριστουγέννων» από το Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Αγγελίδη και π. Ζαφείριου Κουτουλιέρη και στις 29 Δεκεμβρίου στις 11:30 “RosARTe of Musicals» όπου το Παιδικό, Εφηβικό και Νεανικό τμήμα της πολυβραβευμένης χορωδίας Rosarte παρουσιάζουν μελωδίες από το πλέον δημοφιλές ρεπερτόριο των μιούζικαλ. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει το τραγούδι, την υποκριτική και τον χορό, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Μαριάννας Παπαδοπούλου και διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα.

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιώργος Καλούδης σε μια προσωπική βραδιά την 1η Φεβρουαρίου με τίτλο «La Rêveuse» ερμηνεύει μουσικές του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης για σόλο λύρα.

Ο γνωστός κωμικός, και όχι μόνο, Δημήτρης Δημόπουλος συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου στην ευρηματική παράσταση «Stand-up Symphony» (25,-27/2 & 1/3) και συστήνει στο νεανικό κοινό σπουδαία έργα της κλασικής μουσικής μέσα από χιουμοριστικά σκετς και διαδραστικά παιχνίδια.

Το μουσικοποιητικό έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» του Νίκου Ξυδάκη σε λιμπρέτο του Διονύση Καψάλη, έρχεται στη σκηνή του Ολύμπια για να αφηγηθεί μέσα από τη γυναικεία ματιά την ηρωϊκή έξοδο του Μεσολογγίου. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Κεχαγιάς και ερμηνεύουν η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Τάσος Αποστόλου. Η παράσταση αποτελεί ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

23-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η παράδοση επιδρά στη δημιουργία μουσικής ταυτότητας, εμπλουτίζοντάς την έτσι ώστε να ξεπερνά τα σύνορα του τόπου της είναι στο επίκεντρο του κύκλου συναυλιών με τίτλο «Μουσικές Παραδόσεις».

Στις 23 Απριλίου το μουσικό σύνολο Ex Silentio με τον τίτλο «Garun» θα παρουσιάσει μεσαιωνικές παραδόσεις της Μεσογείου και της Ανατολής, για να συνεχίσει στις 24/4 η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico με «Τραγούδια της Μεσογείου»  στις 25/4 οι “Afrogreeks» μια μουσική παράσταση με τις ομάδες και χορωδίες αφροελλήνων καλλιτεχνών, στις 27/4 «Ελληνική κλασική δημοτική μουσική» όπου η Βασιλική Καρακώστα και τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν δημοτικά τραγούδια από την ελληνική μουσική παράδοση, στις 27/4 η El Sistema Greece Youth Orchestra, στις 28/4 το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττει με την Ηρώ Σάια, τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο στο παραδοσιακό κλαρίνο, στις 29/4 η Χορωδία Δήμου Αθηναίων ερμηνεύει «Παραδοσιακές μελωδίες από όλο τον κόσμο» και στις 30 Απριλίου ο Κουβανός τρομπετίστας Mayquel Gonzáles συμπράττει με την Big Band.

Στο φουαγιέ του Ολύμπια

Ο οικείος χώρος του Φουαγιέ θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, ενισχύοντας την κοινωνία της συμπερίληψης και της προσφοράς μέσω των τεχνών.

Ο Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζει τις «Λυρωδίες» (20/10, 3 &10/11, 8/12), ένα πρόγραμμα όπου γονείς και παιδιά γνωρίζουν την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα παίζουν και δημιουργούν.

Στη συνέχει η Ειρήνη Καράγιαννη επιμελείται μια σειρά συναντήσεων με τίτλο «Όταν η ποίηση μιλάει στη μουσική» (10/12, 10 & 30/1, 7/3, 9/4) με θέμα τον διάλογο ποίησης και μουσικής στην Ελλάδα από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα.

«Δημιουργικό τραγούδι και μουσικοκινητική» (19 & 26/1, 9 & 16/2, 26/3) από την Μάρω Θεοδωράκη σε ένα πρόγραμμα γνωριμίας των παιδιών με τη μουσική μέσα από το τραγούδι και την κίνηση.

Βαθιά συγγένεια συνδέει τη μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη με την ποίηση: «Η ποίηση και η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη» στις 4 Φεβρουαρίου με τη σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και τον πιανίστα Πέτρο Χοχλαδάκη να ερμηνεύουν τραγούδια του συνθέτη σε ποίηση των Λαπαθιώτη, Σαραντάρη, Πατρίκιου, Πολυδούρη κ.α.

Οι εκδηλώσεις στο ΦΟΥΑΓΙΕ συνεχίζονται με δύο συναυλίες μουσικής δωματίου: ο Μιχάλης Γρηγορίου στις 24 Μαρτίου παρουσιάζει έργα του και στις 30 Μαρτίου «Μουσική δωματίου Τσέχων συνθετών» με τους Μάνο Κιτσικόπουλο, Κατερίνα Χατζηνικολάου, Ηλία Σδούκο και Χριστόφορο Μιρόσνικοφ σε έργα των Άντονιν Ντβόρζακ και Γιόζεφ Σουκ.

Το  ΟΛΥΜΠΙΑ -Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσουν μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων για ενήλικες 65+ με όχημα την όπερα, το μουσικό θέατρο και το χορό. Οι δράσεις που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2025, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Φορέας χρηματοδότησης του Έργου «Sub.1.1.6 Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Πρόγραμμα αναλυτικά

olympia

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα