Ρωσία: Σε εξέλιξη η αντεπίθεση στο Κουρσκ – Ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε 10 χωριά

Διαβάζεται σε 2'
Ρωσικό άρμα μάχης στο Κουρσκ
Ρωσικό άρμα μάχης στο Κουρσκ Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ανακατέλαβε 10 χωριά από τους Ουκρανούς στην περιοχή του Κούρσκ. Χάρτης αποτυπώνει τη ρώσικη αντεπίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε δέκα χωριά από τους Ουκρανούς μέσα σε δύο ημέρες στην ρωσική περιοχή του Κούρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ελέγχουν περίπου εκατό κατοικημένες περιοχές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Αύγουστο σε αυτή τη συνοριακή περιοχή.

«Κατά τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Βορράς», απελευθέρωσαν 10 τοποθεσίες σε δύο ημέρες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Euronews, οι ρωσικές αντεπιθέσεις ξεκίνησαν κατά μήκος του δυτικού άκρου των Ουκρανών (κόκκινο χρώμα στον παρακάτω χάρτη).

Προσπαθούν επίσης να προχωρήσουν από μερικούς άξονες από τα βόρεια, τα βορειοανατολικά και τα δυτικά (κίτρινο χρώμα στον παρακάτω χάρτη).

Στην περιοχή δυτικά του οικισμού Σνάγκοστ είναι όπου οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να ξεκίνησαν νέες επιθέσεις κατά της ρωσικής αντεπίθεσης.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν νοτιοδυτικά του Σνάγκοστ, το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα, υποδηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κοντά στον οικισμό, σύμφωνα με πληροφορίες αφού διέσχισαν τα σύνορα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικοί μπλόγκερ ισχυρίζονται ότι αυτές οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αποκρουσθεί, αλλά δεν είναι σαφές πόση δύναμη έχει δεσμεύσει η Ουκρανία στην αναφερόμενη αντεπίθεση.

Κατά το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, τα διαθέσιμα οπτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται στην περιοχή του Κουρσκ μπορεί να χρησιμοποιούν στοιχεία μονάδων με περισσότερη εμπειρία στη μάχη για τη διεξαγωγή αντεπιθέσεων, αν και δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές οι επιχειρήσεις καθώς ορισμένες από αυτές τις μονάδες έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό και ανασυγκροτηθεί πολλές φορές.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να σκοπεύουν να διχοτομήσουν προσωρινά το ουκρανικό στοιχείο στην περιφέρεια του Κουρσκ πριν ξεκινήσουν μια πιο οργανωμένη και καλά εξοπλισμένη προσπάθεια για να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις εκτός του ρωσικού εδάφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα