Δημοσίευση στο blog του LSE για την έρευνα Eteron και King’s College

Διαβάζεται σε 2'
Δημοσίευση στο blog του LSE για την έρευνα Eteron και King’s College

Mε κείμενό του στα “LSE Blogs” του London School of Economics ο κύριος ερευνητής του project και καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής, Γεώργιος Σαμαράς, σχολιάζει τα ευρήματα της έρευνας με τίτλο “Gender Divide”

Τα ευρήματα της έρευνας με τίτλο “Gender Divide” από το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου, σχολιάζει με κείμενό του στα “LSE Blogs” του London School of Economics o κύριος ερευνητής του project και καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής, Γεώργιος Σαμαράς.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την aboutpeople για λογαριασμό του Eteron και του King’s College του Λονδίνου, σε πανελλαδικό δείγμα 2.074 πολιτών μεταξύ 4-6 Ιουνίου 2024, αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές των αντιλήψεων για τα έμφυλα ζητήματα στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο αυτό, τα «ευρήματα αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές στις αντιλήψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, ιδίως όσον αφορά την αναγκαιότητα αυστηρότερων τιμωριών για εγκλήματα με βάση το φύλο. Το συντριπτικό 80,2% των γυναικών υποστηρίζει αυστηρότερες ποινές, σε σύγκριση με μόνο το 56,4% των ανδρών. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν μια αξιοσημείωτη διαφορά με βάση το φύλο στη στάση απέναντι στη δικαιοσύνη και την προστασία των γυναικών. Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα οι γυναίκες να υποστούν σωματική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση, με αυτούς τους φόβους να αυξάνονται με την ηλικία».

Παράλληλα, ο καθηγητής, Γεώργιος Σαμαράς αναφέρει, πως η μελέτη δείχνει «ότι ενώ ο ηθικός πανικός που παρατηρείται σε άλλα μέρη της Ευρώπης δεν έχει εμφανιστεί πλήρως στην Ελλάδα, αρκετά ζητήματα χρήζουν προσοχής. Ένα σημαντικό εύρημα είναι η σημαντικά χαμηλότερη υποστήριξη μεταξύ των ανδρών για τη νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”. Επιπλέον, υπάρχει σημαντική αντίσταση στην εφαρμογή αυστηρότερων ποινών για εγκλήματα κατά των γυναικών, όπως αποδεικνύεται από τις απαντήσεις των ανδρών συμμετεχόντων. Αυτές οι στάσεις υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την επίτευξη μεγαλύτερης ισότητας».

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να τη δείτε εδώ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα