Μπριζίτ Μακρόν: Έλαβε αποζημίωση 8.000 ευρώ για τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι είναι τρανς

Διαβάζεται σε 3'
Η Μπριζίτ Μακρόν έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη ως ο εαυτός της στη σειρά του Netflix "Emily in Paris" στα νέα επεισόδια που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη
Η Μπριζίτ Μακρόν έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη ως ο εαυτός της στη σειρά του Netflix "Emily in Paris" στα νέα επεισόδια που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη Netflix via AP

Καταδικάστηκαν οι δύο γυναίκες που το 2021 είχαν αναρτήσει βίντεο στο YouTube, ισχυριζόμενες ψευδώς ότι η σύζυγος του Γάλλου προέδρου ήταν προηγουμένως άνδρας

Δικαστήριο διέταξε δύο γυναίκες να καταβάλουν 8.000 ευρώ σε αποζημίωση στην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, για ψευδείς ισχυρισμούς ότι ήταν τρανς, προκαλώντας φήμες και θεωρίες συνωμοσίας ακροδεξιάς προέλευσης.

Οι γυναίκες είχαν δημοσιεύσει βίντεο στο YouTube τον Δεκέμβριο του 2021, ισχυριζόμενες ότι η σύζυγος του Γάλλου προέδρου ήταν κάποτε άνδρας με το όνομα Ζαν-Μισέλ, μια ψευδής πληροφορία που έγινε viral λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022 και οδήγησε την κ. Μακρόν να υποβάλει καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούσαν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Πρώτη Κυρία, πρώην Μπριζίτ Τρονιέ, δεν υπήρξε ποτέ και ότι ο αδελφός της, Ζαν-Μισέλ, είχε αλλάξει φύλο και είχε υιοθετήσει αυτή την ταυτότητα.

Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε την Πέμπτη την Αμαντίν Ρουά και τη Νατάσα Ρέι να πληρώσουν συνολικά 8.000 ευρώ σε αποζημίωση στη σύζυγο του προέδρου και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, Ζαν-Μισέλ Τρονιέ. Επιπλέον, τους επιβλήθηκε ανασταλτικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Η κ. Μακρόν δεν παρακολούθησε τη δίκη τον Ιούνιο και δεν ήταν παρούσα κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η Ρουά, η οποία αυτοαποκαλείτο πνευματικό μέντιουμ, πήρε συνέντευξη από τη Ρέι, που αυτοαποκαλούταν ανεξάρτητη δημοσιογράφος, για τέσσερις ώρες στο κανάλι της στο YouTube. Η Ρέι μίλησε για το «κρατικό ψέμα» και την «απάτη» που ισχυρίστηκε ότι αποκάλυψε.

Η παραπληροφόρηση διαδόθηκε ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου η Μακρόν χλευάστηκε σε ένα πλέον διαγραμμένο βίντεο στο YouTube πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Ρέι ήταν άρρωστη κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά δεν κατάφερε να πάρει αναβολή.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, η αντιπρόεδρος και υποψήφια για την προεδρία, Καμάλα Χάρις, καθώς και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, έχουν επίσης υπάρξει στόχοι παραπληροφόρησης σχετικά με το φύλο ή τη σεξουαλικότητά τους σε προσπάθειες να τις χλευάσουν ή να τις ταπεινώσουν.

Ενώ η είδηση της απόφασης γινόταν γνωστή την Πέμπτη, η Μακρόν έκανε το ντεμπούτο της στο Netflix, παίζοντας τον εαυτό της στη δημοφιλή σειρά “Emily in Paris”.

Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Λίλι Κόλινς, δήλωσε στο περιοδικό Elle ότι η ιδέα προέκυψε σε εκείνη και τον δημιουργό του προγράμματος, Ντάρεν Σταρ, όταν συνάντησαν την Πρώτη Κυρία στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Δεκέμβριο του 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα