Πούτιν: Σε πόλεμο με τη Ρωσία οι χώρες του ΝΑΤΟ αν η Ουκρανία χτυπήσει ρωσικά εδάφη με δυτικά όπλα

Διαβάζεται σε 3'
putin
Βλαντίμιρ Πούτιν 2023 Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με δυτικά όπλα, τότε «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

“Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.

Σε εξέλιξη η αντεπίθεση στο Κουρσκ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε δέκα χωριά από τους Ουκρανούς μέσα σε δύο ημέρες στην ρωσική περιοχή του Κούρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ελέγχουν περίπου εκατό κατοικημένες περιοχές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Αύγουστο σε αυτή τη συνοριακή περιοχή.

«Κατά τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Βορράς», απελευθέρωσαν 10 τοποθεσίες σε δύο ημέρες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Euronews, οι ρωσικές αντεπιθέσεις ξεκίνησαν κατά μήκος του δυτικού άκρου των Ουκρανών (κόκκινο χρώμα στον παρακάτω χάρτη).

Προσπαθούν επίσης να προχωρήσουν από μερικούς άξονες από τα βόρεια, τα βορειοανατολικά και τα δυτικά (κίτρινο χρώμα στον παρακάτω χάρτη).

NEW: Russian forces began counterattacks along the western edge of the Ukrainian salient in Kursk Oblast and reportedly seized several settlements northeast and south of Korenevo on September 10 and 11. 🧵(1/7)

1/ The size, scale, and potential prospects of the September 11… pic.twitter.com/5UsFSM3tag— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) September 12, 2024

Στην περιοχή δυτικά του οικισμού Σνάγκοστ είναι όπου οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να ξεκίνησαν νέες επιθέσεις κατά της ρωσικής αντεπίθεσης.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν νοτιοδυτικά του Σνάγκοστ, το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα, υποδηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κοντά στον οικισμό, σύμφωνα με πληροφορίες αφού διέσχισαν τα σύνορα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικοί μπλόγκερ ισχυρίζονται ότι αυτές οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αποκρουσθεί, αλλά δεν είναι σαφές πόση δύναμη έχει δεσμεύσει η Ουκρανία στην αναφερόμενη αντεπίθεση.

Κατά το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, τα διαθέσιμα οπτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται στην περιοχή του Κουρσκ μπορεί να χρησιμοποιούν στοιχεία μονάδων με περισσότερη εμπειρία στη μάχη για τη διεξαγωγή αντεπιθέσεων, αν και δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές οι επιχειρήσεις καθώς ορισμένες από αυτές τις μονάδες έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό και ανασυγκροτηθεί πολλές φορές.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να σκοπεύουν να διχοτομήσουν προσωρινά το ουκρανικό στοιχείο στην περιφέρεια του Κουρσκ πριν ξεκινήσουν μια πιο οργανωμένη και καλά εξοπλισμένη προσπάθεια για να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις εκτός του ρωσικού εδάφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα