ΣΥΡΙΖΑ: Σφύριξαν και έληξε ο Κασσελάκης

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Μετά από σκηνές απείρου…ντροπής για την Αριστερά, οι 87 πήραν και τη νέα εσωκομματική μάχη με τον Στέφανο Κασσελάκη να κηρύσσεται και τυπικά έκπτωτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκπλήσσει. Δυσάρεστα. Και να απασχολεί όχι με παραγωγή πολιτικής αλλά με ατελείωτη ίντριγκα και εσωτερικές συγκρούσεις.

Την Πέμπτη ουδείς περίμενε ότι θα διεξαχθεί Πολιτική Γραμματεία. Σχεδόν την απαίτησε η πλευρά Κασσελάκη και με μία πίεση προς τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου. Ο Κασσελάκης έθεσε και το θέμα της έκπτωσής του, ορμώμενος και από απόψεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα (Ξενοφώντας Κοντιάδης) ότι παρά το γεγονός ότι η πρόταση μομφής εναντίον του την περασμένη Κυριακή πέρασε, ο ίδιος δεν έχει χάσει το αξίωμά του.

Ακολούθησαν στιγμές ιστορικής ντροπής για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (που πρόσκεινται στην κίνηση των 87) να υβρίζονται από περίπου 10 οπαδούς του έκπτωτου προέδρου που προσήλθαν στην Κουμουνδούρου. Ένας από αυτούς μάλιστα φορούσε καπέλο Ντόναλντ Τραμπ!

Ήταν τόσο κωμικοτραγικό το σκηνικό που ο ίδιος ο Κασσελάκης αναγκάστηκε, μετά από τρεις ημέρες σιωπής, να κάνει επίσημη δήλωση και να αποποιηθεί την ευθύνη μιλώντας για προβοκάτσιες και συστήνοντας… σύνεση. Η κατάσταση είχε ξεπεράσει το σουρεαλισμό.

Εντός των τειχών της Πολιτικής Γραμματείας ο πρώην πρόεδρος έμεινε για ακόμη μία φορά απομονωμένος. Στην ψηφοφορία για το αν τελικά είναι έκπτωτος ή όχι τον στήριξε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη αφού η Ολυμπία Τελιγιορίδου (τον είχε στηρίξει την Τρίτη) προτίμησε να απέχει. Οι υπόλοιποι 17 παρόντες ψήφισαν ότι είναι έκπτωτος και η θητεία του Στέφανου Κασσελάκη έληξε.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας:

H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν.

Οριστικά; Στον μαγικό πλανήτη του ΣΥΡΙΖΑ ουδείς το γνωρίζει με ασφάλεια. Και αυτό γιατί η Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι η πλευρά Κασσελάκη σκέφτεται την προσφυγή στη δικαστική οδό! Μπορεί ένα δικαστήριο να λύσει τις πολιτικές διαφορές ενός κόμματος; Κατά τον έκπτωτο πρόεδρο η απάντηση είναι καταφατική.

Ο Κασσελάκης για την προεδρία, ο Παππάς στη ΔΕΘ

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης οριστικοποίησε, έστω και μέσα από αυτό το γκροτέσκο σκηνικό, ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου. Απέρριψε την επιλογή της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα και όπως χαρακτηριστικά τόνιζε “θα δώσω τη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκεί πρέπει να την δώσω“.

Ο Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει, όπως είχε έτσι και αλλιώς ανακοινωθεί, το κόμμα στη ΔΕΘ ως επικεφαλής της ΚΟ. Το γράφουμε γιατί την Πέμπτη θα μπορούσε να αλλάξει και αυτό αλλά τελικά και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης πείστηκε ότι μία τέτοια αλλαγή θα έκανε το κόμμα περίγελο. Ο κ. Παππάς δεν θα μιλήσει το Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς (ίσως να έπαιξε ρόλο και το κόστος του Βελλίδειου) αλλά θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Κυριακή στις 12μμ.

Η μάχη φουντώνει

Το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος οι πάντες θα το ξαναβρουν μπροστά τους. Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας αν η προεδρία δεν… επιστραφεί στον Κασσελάκη. Όσο πάντως είναι έκπτωτος, τα οικονομικά θα διαχειρίζονται ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνδρομή της Πολιτικής Γραμματείας. Η στενότητα είναι δεδομένη αλλά έχει υπάρξει υπόσχεση ότι την Παρασκευή θα λάβουν ένα μέρος των δεδουλευμένω τους οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο και στην Αυγή.

Οι υποψηφιότητες είναι μέχρι στιγμής τέσσερις: Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος και Στέφανος Κασσελάκης. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Νίκος Παππάς.

Οι 87 θα μπουν τελευταίοι στο παιχνίδι στηρίζοντας τη δική τους υποψηφιότητα. Το αν αυτή θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος ή άλλο πρόσωπο θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οι συσκέψεις πάντως είναι συνεχείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα