Πολάκης: “Έκανα λάθος με τον Κασσελάκη – Επί Τσίπρα είχαμε κόμμα”

Διαβάζεται σε 5'
Παύλος Πολάκης
Παύλος Πολάκης EUROKINISSI

Ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε μετά από χρόνια σε κανάλι εθνικής εμβέλειας και μίλησε για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το “λάθος” του με την στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, μετά και την νέα εσωκομματική μάχη στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης (12/09), όπου ο Στέφανος Κασσελάκης κηρύχθηκε και τυπικά έκπτωτος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN εμφανιζόμενος μετά από χρόνια σε κανάλι εθνικής εμβέλειας, ο κ. Πολάκης σημείωσε πως η παρούσα συγκυρία «είναι μια κρίσιμη καμπή για τον ΣΥΡΙΖΑ και πως πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει υπάρξει».

“Ο Κασσελάκης είδε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέου σχηματισμού”

Ο κ. Πολάκης, ο οποίος ήταν παρόν στην χθεσινή ΠΓ, εξήγησε πως η χθεσινή συνεδρίαση προέκυψε από την ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη, στο facebook όπου είπε ως έγκριτος συνταγματολόγος την άποψή του για το αν είναι έκπτωτος ο κ. Κασσελάκης. Όπως είπε, η ανάρτηση αυτή «πυροδότησε ξανά μια κατάσταση που είχε λήξει «συμφωνημένα».

«Τα καταστατικά τα εξηγούν τα ίδια τα κόμματα. Στο κόμμα είσαι με εθελοντική συμμετοχή, είναι μια ελεύθερη συνένωση ανθρώπων» τόνισε και συνέχισε αναφερόμενος στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου. «Γίνεται η ΚΕ, λόγω της κρίσης εγώ και άλλοι ζητάμε από τον πρόεδρο να δώσει λύση προκηρύσσοντας ο ίδιος εκλογές. Εκείνος είπε κάντε μου μομφή. Άρα ο ίδιος υποστηρίζει ότι με την επικράτηση της μομφής, φεύγει από το κόμμα, γι’ αυτό και μάζεψε τα πράγματά του, το ίδιο και οι συνεργάτες του κλπ.»

Παράλληλα, είπε πως στην ΚΕ κινήθηκαν «με βάση το καταστατικό» και υπογράμμισε πως «έχουν γίνει ξανά αυτά τα πράγματα» εξηγώντας πως η γραμματέας, Ράνια Σβήγκου είχε εκλεγεί και με τηλεφωνικές κλήσεις.

Ερωτώμενος γιατί ο κ. Κασσελάκης προχώρησε στις χθεσινές του ενέργειες, απάντησε πως «είδε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέου σχηματισμού». «Με το να ξαναθέσει το θέμα, είναι σαν να αποκτά δημοσιότητα, να κάνει φασαρία, δεν βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε: «Αν γίνει μομφή σε υπουργό και περάσει, δεν θα παραιτηθεί; Αν γίνει σε πρωθυπουργό, δεν θα πέσει η κυβέρνηση;».

Δεν δίστασε να επιτεθεί στον κ. Κασσελάκη και για την διατύπωση του για κουκούλες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κουκούλες φόραγαν οι δωσίλογοι, όχι η Αριστερά».

Στο ζήτημα της αμφισβήτησης των οργάνων από τον Στέφανο Κασσελάκη, τόνισε πως η ΚΕ εκλέχθηκε το 2022 από τα μέλη με πλατιά ψηφοφορία από τις οργανώσεις. «Ένα τέτοιο όργανο έχει τη δικαιοδοσία να θέσει τέτοιο ζήτημα».

“Λάθος” η στήριξη στον Κασσελάκη

Ερωτώμενος αν εκ του αποτελέσματος μετανιώνει για την στήριξή του στον Κασσελάκη, είπε: «Έκανα λάθος. Θεώρησα το περασμένο καλοκαίρι ότι μετά την παραίτηση Τσίπρα έπρεπε να περάσουμε σε νέα εποχή. Η κύρια υποψήφια δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε ισχυρή αντιπολιτευτική ατζέντα και αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν νέο παιδί, ευφυής, όχι κουρασμένος, με διείσδυση στη νεολαία, θα μπορούσε να προχωρήσει. Το έχασε όμως σε πολλά. Δεν διαμόρφωσε πολιτικό επιτελείο. Δεν είναι τα κόμματα ενός ανδρός αρχή. Πάντα χρειάζεται αρχηγός, εξηγούμαι. Επί Τσίπρα είχαμε κόμμα.»

«Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις όσων τον αγαπούσαμε και τον στηρίξαμε, η υπερβολή της προσωπικής του ζωής και προσωπικής του επιλογής κάλυψε τα πάντα. Μίλησα με επιχειρηματίες στην Κρήτη, τους ρώτησα αν ξέρουν για την φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την ήξεραν, την σκέπασε. Τον έβλεπαν, δεν τον άκουγαν.» σημείωσε ο κ. Πολάκης.

Η αναφορά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και το αν είναι ομοφοβικός

«Έδειξα πολύ μεγάλη κομματικότητα. Διαφώνησα με τα F35 που είπε ο Στέφανος να τα πάρουμε, αλλά δεν το έβγαλα προς τα έξω.» πρόσθεσε και στη συνέχεια ερωτώμενος για τη στάση του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, είπε, αναφερόμενος στον κ. Κασσελάκη: «Στην αρχή είπε δεν θα ψηφίσει, μετά είπε θα ψηφίσει με κομματική πειθαρχία, ενώ δεν έβαζε κομματική πειθαρχία η ίδια η κυβέρνηση. Με αυτό το νομοσχέδιο έχουμε πρόβλημα στην επαρχία, σε ορεινά χωριά, σε μικρά αστικά κέντρα. Αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα πρότεινα τον Κασσελάκη για αρχηγό. Είναι δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή συντρόφου. Αυτό που δεν δέχομαι είναι να είναι το κυρίαρχο στην πολιτική σου παρουσία. Διαφωνώ με την παρένθετη μητρότητα, και στα ομόφυλα και στα ετερόφυλα ζευγάρια. Μπορεώ να το δεχτώ μόνο με συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλιώς είναι ένα τεράστιο εμπόριο εκατομμυρίων ευρώ. Νοικιάζουν μήτρες. Με την τεκνοθεσία δεν έχω κανένα θέμα».

“Η όλη ιστορία με τα πόθεν έσχες, τα σπίτια, μας έκανε ζημιά”

Συνεχίζοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε: Το παίζει one man σόου. Δεν μοιράζει τα καθήκοντα. Η όλη ιστορία με τα πόθεν έσχες, τα σπίτια, μας έκανε ζημιά. Δεν έπρεπε να είναι αυτά στην προμετωπίδα της πολιτικής παρουσίας.

Ερωτώμενος για το τι κόμμα θέλει, απάντησε: «Κόμμα υπάρχει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του, να ξεκαθαρίσει και να εξελίξει το πρόγραμμά του, να το κάνει λαϊκά κατανοητό και κοινωνικά αναγκαίο. Να κάνει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού να τάσσονται με αυτό. Αριστερά, πρώτα από όλα σημαίνει, στην πρώτη γραμμή της μαρκίζας, δεν είναι ο δικαιωματισμός αλλά τα εργατικά, η κακοποίηση της εργαζόμενης, λαϊκής πλειοψηφίας.»

Όσον αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι ένιωσε την ανάγκη να βγει μπροστά και με τις γνώσεις του και με τον τρόπο
του να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν θέλει να κερδίσει το κέντρο αλλά τους αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους και επεσήμανε πως διατύπωσε έξι προγραμματικούς πυλώνες στην ΚΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα