Moo-Deng: Το υπέροχο ιπποποταμάκι που έχει “παραλύσει” τα social

Διαβάζεται σε 3'
Moo-Deng: Το υπέροχο ιπποποταμάκι που έχει “παραλύσει” τα social
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Το ιπποποταμάκι Moo-Deng είναι μόλις δύο μηνών αλλά έχει συγκεντρώσει αμέτρητους φανατικούς θαυμαστές διεθνώς, χάρη στις αστείες της εκφράσεις και τα παιχνίδια της που αναρτώνται στα social.

Ένας πυγμαίος ιπποπόταμος ηλικίας δύο μηνών που ζει σε ζωολογικό κήπο της Ταϊλάνδης έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα social, χάρη στα βίντεο που απαθανατίζουν τις αστείες της εκφράσεις και τα παιχνίδια της και φυσικά γίνονται viral.

Προς τιμήν της Moo-Deng έχουν φτιαχτεί κέικ με την μορφή της κι έργα τέχνης από διαδικτυακούς θαυμαστές που απεικονίζουν τα ροδαλά μάγουλά της και τα λαμπερά της μάτια. Μία αλυσίδα καλλυντικών προώθησε μάλιστα τα προϊόντα της στους χρήστες των social με το σλόγκαν, «φορέστε το ρουζ σας σαν μωρό ιπποπόταμος». Ως προέκταση της αυξανόμενης παγκόσμιας επιρροής της, ο ιστότοπος του περιοδικού Time την ονόμασε “Icon” και “Legend”- “She Is the Moment” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκρηξη επισκεψιμότητας στον ζωολογικό κήπο Khao Kheow

Η δημοφιλία της Moo-Deng ξεκίνησε από έναν λογαριασμό TikTok που επικεντρώνεται στους ιπποπόταμους, οι οποίοι φιλοξενούνται στον  ζωολογικό κήπο Khao Kheow στο Chonburi της Ταϊλάνδης. Ο λογαριασμός καταμετρά πλέον 2,5 εκατ. ακόλουθους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν αντίστοιχους λογαριασμούς, που προβάλλουν την καθημερινότητα των ζώων σε Facebook και Instagram.

Ο Atthapon Nundee, 31, φύλακας του ζωολογικού κήπου είπε ότι άρχισε να δημοσιεύει βίντεο ζώων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. «Τη στιγμή που είδα τη Moo-Deng να γεννιέται, έβαλα στόχο να την κάνω διάσημη, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα εξαπλωθεί στο εξωτερικό. Νόμιζα ότι θα μπορούσε να γίνει διάσημη στην Ταϊλάνδη, αλλά όχι διεθνώς», είπε.

Η δημοτικότητά της έχει δημιουργήσει έκρηξη επισκεψιμότητας στον ζωολογικόκήπο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ευημερία της: Οι τουρίστες κατηγορήθηκαν ότι πέταξαν νερό και αντικείμενα στη Moo Deng για να την ξυπνήσουν, προφανώς επειδή ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες.

Οι αρχές του ζωολογικού κήπου έχουν καταδικάσει όσους προσπάθησαν να ενοχλήσουν τη Moo-Deng και ο Atthapon είπε ότι έχει εγκατασταθεί CCTV και ένας αστυνομικός είναι παρών για να την παρακολουθεί.

Είδος υπό εξαφάνιση

Οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι καταγράφονται ως απειλούμενο είδος στην Κόκκινη Λίστα της IUCN. Μελέτη του 1993 ανέφερε ότι από 2.000 έως 2.5000 πυγμαίοι ιπποπόταμοι παρέμεναν στη φύση. Το φυσικό τους περιβάλλον είναι στη Δυτική Αφρική, όπου ζουν σε βάλτους και κοντά σε ποτάμια, αλλά οι οικότοποί τους απειλούνται από ανθρώπινες δραστηριοτήτες όπως η υλοτομία, ή η εξόρυξη ορυχείων.

Ο Edwin Wiek, ιδρυτής του Wildlife Friends Foundation Thailand, αμφισβήτησε την ανάγκη να φυλάσσονται περισσότεροι πυγμαίοι ιπποπόταμοι σε ζωολογικούς κήπους, όπου έχουν ήδη εκτραφεί με επιτυχία, λέγοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρησή τους στην άγρια ​​φύση. «Με το κατάλληλο σχέδιο  επιβίωσης στη φύση μπορούν να τα πάνε πολύ καλά» είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα