Τα δεξιά βάσανα του Μητσοτάκη δεν έχουν τέλος

Διαβάζεται σε 5'
Τα δεξιά βάσανα του Μητσοτάκη δεν έχουν τέλος
Ο Κ. Μητσοτάκης Stringer / SOOC

Η ΝΔ δέχεται πίεση εκ δεξιών και η δεξιά πτέρυγα συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση, ενώ το Μαξίμου προσπαθεί να φυλάξει τα δεξιά νώτα του.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που κόστισαν στην πραγματικότητα περισσότερο και στις ευρωεκλογές, όπως η ακρίβεια και το στεγαστικό, δεν λύνονται πράγματι με δεξιά στροφή. Ωστόσο εντός και εκ δεξιών της ΝΔ εξακολουθούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση. Και το Μαξίμου προσπαθεί να φυλάξει τα δεξιά νώτα του.

Το μεταναστευτικό για παράδειγμα μπαίνει ξανά ψηλά στην ατζέντα μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο, αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ειδικότερα πως η Αθήνα δεν θα δεχθεί παραβίαση της συνθήκης Σένγκεν και δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού για τη χώρα μας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε σε συνέντευξη του και κατά τη συνάντηση με τον αρχηγό της ισπανικής κεντροδεξιάς.

Ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διερωτήθηκε ρητορικά: “Η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Γερμανία, ωστόσο, εάν αρχίσουν όλες οι χώρες να το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι κάποια στιγμή αυτός θα πρέπει να φτάσει στην Ελλάδα; Στην Πολωνία; Στη Βουλγαρία; Σε μια χώρα που συνορεύει – από κάπου μπήκε”.

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι “θωρακισμένη” και θα συνεχίσει την αυστηρή επιτήρηση συνόρων, καθώς και ότι έχει χτίσει τις συμμαχίες στην ΕΕ για να μην αλλάξει η βασική παραδοχή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου για δίκαιο επιμερισμό βαρών μεταξύ χωρών υποδοχής και υπόλοιπων κρατών μελών.

Τι φοβούνται στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διέψευδαν τα σενάρια περί κοινού μετώπου Μητσοτάκη – Μελόνι για το θέμα. Αλλά τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα θεσμικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιώτοπουλος, μεταβαίνει στο Βερολίνο για τη σύνοδο για τα σύνορα και την ασφάλεια. Και θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας και στη Σύνοδο και σε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με το Γερμανό και άλλους ομολόγους του.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Γερμανία να επιστρέφει όχι μόνο μετανάστες, αλλά και πρόσφυγες στην Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Για αυτό και τονίζουν πως όσοι έχουν λάβει άσυλο έχουν δικαίωμα μετακίνησης εντός της ΕΕ για 90 ημέρες. Κυρίως βέβαια ανησυχούν ότι το προσφυγικό/ μεταναστευτικό θα “ανέβει” ξανά στην πολιτική ατζέντα, δίνοντας τροφή και σε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ.

Η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ επιμένει

Αλλά και εντός της ΝΔ, η δεξιά πτέρυγα βρίσκει συνεχώς αφορμές για να παίξει με μία ξενοφοβική ατζέντα. Βουλευτές κυρίως της σαμαρικής πτέρυγας επιμένουν άλλωστε για την ανάγκη δεξιάς στροφής.

Ενώ παρά την κατηγορηματική δήλωση του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας θα ανοίξει τον Ιανουάριο, βουλευτές εξακολουθούν να ζητούν να μην στηριχθεί ξανά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά να υπάρξει υποψήφιος πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κέντρο- δεξιάς.

“Όλο το πολιτικό σύστημα πάει προς τα δεξιά, όλοι μας γινόμαστε ευτυχώς δεξιότεροι”, δήλωσε με το χαρακτηριστικό του στυλ ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης (Παραπολιτικά FM). Σήκωσε δε τους τόνους στο μεταναστευτικό λέγοντας: “Ο Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα συστημένο στη Γερμανία, δεν θα ‘τινάξουμε στον αέρα’ τη χώρα”. Και πρόσθεσε: “Να βρείτε άλλα κορόιδα, Ευρωπαίοι”.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στα κόμματα και κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ. Δήλωσε ότι δεν βλέπει πολιτικές διαφορές μεταξύ Κυριάκου Βελόπουλου και Αφροδίτης Λατινοπούλου. Χαρακτήρισε δε την κ.Λατινοπούλου “συμπαθέστατη”.

Γαλάζιες γκρίνιες και πίεση εκ δεξιών

Δεν έχει διαφύγει προφανώς της προσοχής των γαλάζιων ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής τσιμπάνε” μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιουνίου.

Σημειωτέον δε ότι η κ.Λατινοπούλου προσφάτως ανακοίνωσε την ένταξη στο κόμμα της του Κωνσταντίνου Κόλλια. Πρόκειται για τον πρώην γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και ένα στέλεχος που βρισκόταν πολύ κοντά στο Μάκη Βορίδη, ο οποίος αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα προ 15 περίπου ημερών.

Εν τω μεταξύ ο Θάνος Πλεύρης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος με ερώτηση τους στη Βουλή στοχοποιούν τους Ρομά, υιοθετώντας fake news τα οποια κυκλοφόρησαν ερμηνεύοντας λάθος έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκληματικότητα.

Η αντιπολίτευση είναι από τα δεξιά, δεν είναι από τα αριστερά και αυτό πρέπει να το προσέξουμε ως ΝΔ. Η δεξιά υπηρετείται κατά βάση με πολιτικές, δεν φτάνουν τα πρόσωπα”, δήλωσε εν τω μεταξύ προσφάτως ο σαμαρικός βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλης. Χαρακτήρισε πενιχρή την αύξηση για τους ενστόλους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ενώ με τη φράση “ δεν φτάνουν τα πρόσωπα” αναφέρθηκε εμμέσως στην προσπάθεια του Μαξίμου να απευθυνθεί στο δεξιό κοινό, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, προτείνοντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα