Η ηχηρή σιωπή του Μαξίμου για ΠΑΣΟΚ

Διαβάζεται σε 4'
Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ έχουν σαφή εντολή να μην ανακατευθούν και να μην τοποθετούνται για τα “οικογενειακά” του Κινήματος

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, στη Βουλή συνήθιζε να συγκρούεται όχι με το Γεώργιο Μαύρο της Ένωσης Κέντρου, αλλά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, παρότι το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα.

Υπό μία έννοια ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπιζε εξαρχής το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και κατά μία άποψη αυτό συνέβαλλε στην ανοδική πορεία του νέου τότε Κινήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να ακολουθεί αυτή τη στιγμή την αντίθετη ακριβώς τακτική: Σπάνια πλέον επικεντρώνει τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν στη Βουλή ειδικά φρόντιζε να απαντά στο Νίκο Ανδρουλάκη. Ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί και τα εσωκομματικά του Κινήματος, λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου για νέα ηγεσία.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ έχουν μάλιστα σαφή εντολή να μην ανακατευθούν και να μην τοποθετούνται για τα “οικογενειακά” του Κινήματος. Και φυσικά να μην δηλώνουν προτιμήσεις ως προς το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος.

Η γραμμή αυτή έχει δοθεί εδώ και καιρό, αλλά εφαρμόζεται με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα όσο πλησιάζουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται πως όταν τον Ιούλιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είχε εκφράσει προτίμηση της ΝΔ για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τον είχε αδειάσει στο briefing.

“Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Νέα Δημοκρατία έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται στα εσωκομματικά άλλου κόμματος”, είχε ξεκαθαρίσει ο κ.Μαρινάκης.  Ενώ ως προς το ποιος θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τονίσει: “Δεν είναι δικό μας ζήτημα, είναι μία απόφαση που θα λάβουν τα μέλη αυτού του κόμματος”.

Μη κόντρα για τη ΔΕΘ

Είναι δε ενδεικτικό ότι μεσούσης της νέας (πολλοστής) κρίσης στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και η μόνη αναφορά που έκανε στο ΠΑΣΟΚ ήταν να επαναλάβει την “κατηγορία” ότι δεν είναι εκσυγχρονιστική δύναμη επειδή δεν ψήφισε το νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Παρότι δε ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του και τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, Μαξίμου και ΝΔ επέλεξαν στάση ηχηρής σιωπής.

Στο Μαξίμου δεν έχουν φυσικά καμία διάθεση να… βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να εμφανιστεί ως ο κύριος πόλος της κεντροαριστεράς και της αντιπολίτευσης την ώρα της πλήρους κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ δήλωσε πολλάκις ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, ότι επόμενος στόχος είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και πως θα είναι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.

Πως διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ, από το Μαξίμου στέκονται βέβαια στο γεγονός ότι η ΝΔ βρίσκεται πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών (αν και όχι στα ποσοστά του 2023) και πως ήδη μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης εκφράζει αποδοχή για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν καν εφαρμοστούν.

Με βεβαιότητα όμως δεν διαλανθάνει της προσοχής των γαλάζιων ότι στις δημοσκοπήσεις και της GPO και της Metron Analysis, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα έχοντας αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά στην πέμπτη θέση.

Στη ΝΔ πάντως επικρατεί η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να “τραβήξει” πέραν ενός ποσοστού και πως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει για αρκετό καιρό αντίπαλος από την κεντροαριστερά που να μπορεί να απειλήσει τον κ. Μητσοτάκη. Πολλοί όμως φοβούνται ότι η πραγματική απειλή για τη ΝΔ προέρχεται εκ δεξιών και ότι στην πραγματικότητα η έλλειψη αντιπάλου δέους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το κυβερνών κόμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα