Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 9/9 – 13/9

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 9/9 – 13/9
vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση, μέσω του VouliWatch, όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν και αυτή την εβδομάδα ζητήματα υποβάθμισης της δημόσιας υγείας με τις συνθήκες στα περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας να είναι ενδεικτικές για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Επίσης, τίθεται από βουλευτές το ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολείων και των προβλημάτων που δημιουργεί η πρακτική αυτή, τόσο στους μαθητές και τους γονείς, όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Στο επίκεντρο και αυτή την εβδομάδα βρίσκονται περιβαλλοντικά θέματα, όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών που προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Μάνη και η Ρόδος. Γενικότερα, τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα αφορούν την υποστελέχωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και θέματα ασφάλειας των υποδομών.

Αυτή την εβδομάδα τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άσκησαν τα κόμματα στο σύνολό τους ήταν 306 με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 68, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. και την Ελληνική Λύση με 61, το ΚΚΕ με 39 και τη Νέα Δημοκρατία με 34.

Στη συνέχεια συναντάμε τους Ανεξάρτητους με 16, τη Νέα Αριστερά με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 6 και τους Σπαρτιάτες με 9 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας για δεύτερη εβδομάδα δεν άσκησε κανένα Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 175 Ερωτήσεις, 106 Αναφορές, 19 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 09.09.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ανασφαλής ο ελληνικός Σιδηρόδρομος _ Συνεχίζεται η λογική «Πάμε κι όπου βγει;».

Δύο από τους βουλευτές του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο με αφορμή το περιστατικό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς, όπου η επιβάτης, κατά την διάρκεια της αποβίβασης, πιάστηκε στις πόρτες του τρένου και με το τρένο να εκκινεί παρασύροντάς την. Το τρένο σταμάτησε την πορεία του έπειτα από πολλά μέτρα, κατόπιν των διαμαρτυριών των υπόλοιπων επιβατών. Καθώς, υπάρχει έλλειμμα της εμπιστοσύνης των επιβατών για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και επειδή είναι νωπές οι μνήμες του δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και για να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν υπάρχει πρωτόκολλο και οδηγίες για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών, τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται η ασφάλεια τους, τα μέτρα που θα ληφθούν για να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά και ποιοι ευθύνονται για το περιστατικό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβαδειάς.

ΚΚΕ: Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης των 60 σωματείων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Δέκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για το ζήτημα στέγασης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των 60 σωματείων του, καθώς από τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη. Το μισθωτήριο με το παρόν κτίριο που στεγάζεται και το οποίο το είχε ιδιώτης, λήγει την παραπάνω ημερομηνία και καθώς το κτίριο έχει πουληθεί σε επιχειρηματικό όμιλο για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί μία λύση. Παρά το γεγονός, ότι Υπουργοί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχαν αναφέρει αρχικά ότι το ζήτημα θα λυθεί, στην πορεία αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Η νυν Υπουργός σε συνάντηση με την διοίκηση του ΕΚΑ δεσμεύθηκε να ερευνήσει για κατάλληλο κτίριο, ώστε να στεγαστεί το ΕΚΑ και πρότεινε ως μεταβατική λύση να συνεχίζει η ΔΥΠΑ να καλύπτει το ενοίκιο, όπως προβλέπεται από σχετική ΚΥΑ, και να στεγαστεί η διοίκηση και το προσωπικό του ΕΚΑ σε νέο, μικρότερο, ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιζόταν στέγη και για τα 60 σωματεία. Ωστόσο, ενώ η ΔΥΠΑ ενέκρινε τη κάλυψη του νέου ενοικίου, δεν έχει δοθεί ακόμα χώρος να στεγαστούν τα 60 σωματεία και σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των σωματείων και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κατέστη σαφές ότι το Υπουργείο δεν θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε λάβει για μόνιμη λύση στο ζήτημα, καθώς η ακίνητη περιουσία ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ προορίζεται μόνο για εμπορική χρήση. Κατόπιν των παραπάνω, η Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος.

Τρίτη 10.09.2024

Ανεξάρτητοι: Εκπαιδευτική ενσωμάτωση μαθητών Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μιχαήλ Χουρδάκης, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, για τη μέριμνα του κράτους για την εκπαιδευτική κατάρτιση των Ρομά. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην έκθεση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα για το έτος 2022 σε συνδυασμό με την «Καταγραφή Οικισμών και Πληθυσμού Ρομά σε εθνικό επίπεδο (έτους 2021)» της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, όπου αυτό που συνάγεται είναι ότι οι εγκληματικές ομάδες κλοπών και διαρρήξεων είναι σε συντριπτική πλειοψηφία Ρομά την στιγμή που ο πληθυσμός τους αποτελεί το 1,13% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας και ο βασικότερος λόγος μη ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνίας να είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Παρά το γεγονός, ότι στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η εννιάχρονη εκπαίδευση, παρατηρείται πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από μαθητές Ρομά. Οι Υπουργοί ερωτώνται πόσοι ανήλικοι Ρομά είναι εγγεγραμμένοι στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ποια είναι η μέριμνα του κράτους για τα παιδιά Ρομά που δεν λαμβάνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της εκπαίδευσής τους.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το άρθρο 20 από το Νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, που επιβάλλει ΧΑΡΑΤΣΙ στους εργαζομένους που συμμετέχουν σε επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, συλλόγους και σωματεία

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για το Νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, και ειδικότερα για το άρθρο 20 που επιβάλλει πρόσθετο τέλος στις συνδρομές που πληρώνουν τα μέλη που συμμετέχουν σε επαγγελματικά επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, επαγγελματικούς συλλόγους, σωματεία, και λοιπούς φορείς επαγγελματικής εκπροσώπησης. Με τη μορφή ψηφιακού τέλους επιβάλλεται η υποχρέωση καταβολής έμμεσου φόρου στις συνδρομές, υποχρεώνοντας τον κάθε επαγγελματικό φορέα σε υποβολή δήλωσης για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής. Καθώς, οι παραπάνω φορείς και ενώσεις είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπερασπιζόμενοι τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών τους έναντι της Πολιτείας και επειδή πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που πλήττει τόσο τον συνδικαλισμό όσο και την κοινωνική συνοχή και ελλοχεύει τον κίνδυνο να επεκταθεί στην πορεία και σε άλλους συλλόγους, ο Υπουργός ερωτάται για το ποσό που προβλέπεται να εισπραχθεί από το νέο φόρο. Επίσης, ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να επανεξετάσει τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα του νέου αυτού φόρου.

Τετάρτη 11.09.2024

Νέα Αριστερά: Χωρίς τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ανθρώπων του κινηματογράφου η σύνθεση του ΔΣ του Creative Greece.

Η βουλεύτρια του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, θέτει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, αναφορικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίστηκε και αφορούσε τη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κάτω από έναν ενιαίο φορέα και τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί και από ανθρώπους του κινηματογράφου για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μία εξ αυτών ήταν η στελέχωση του ΔΣ, όπου ο νομοθέτης όριζε υψηλή αμοιβή των μελών του, και εν τέλει απαρτίστηκε όχι από ανθρώπους που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, αλλά από νομικούς, οικονομολόγους και στελέχη του δημοσίου. Καθώς, ο νέος αυτός οργανισμός θα πρέπει να χρηματοδοτεί και να ενισχύει την εθνική κινηματογραφία και τους ανθρώπους της και επειδή δεν υπάρχουν περισσότερο αρμόδιοι από εκείνους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, η Υπουργός ερωτάται, τα κριτήρια με τα οποία έγινε η σύνθεση του ΔΣ, το λόγο για τον οποίο κανένα μέλος δεν προέρχεται από τον χώρο του κινηματογράφου και ποιο θα είναι το ταμείο που διαχειριστεί το νέο ΔΣ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Διερεύνηση αιτιών για το θανατηφόρο ατύχημα σε εργοτάξιο πίσσας στην Λεπενού Αγρινίου.

Δύο από τους βουλευτές του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε τον Ιούνιο σε εργοτάξιο παρασκευής πίσσας στο Αγρίνιο, όταν εξερράγη το μηχάνημα παραγωγής πίσσας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Λόγω της εκτεταμένης φωτιάς που προκλήθηκε εντοπίστηκαν και δύο ακόμα τραυματίες. Καθώς, τα θανατηφόρα ατυχήματα ολοένα και αυξάνονται και επειδή τίθεται θέμα ασφάλειας των εργαζομένων, η Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες εργαζόταν ο άτυχος άνδρας, εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος και συνάδελφοί του είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαίδευσης και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να αποφευχθούν παρόμοια συμβάντα. Επίσης, ζητείται η κατάθεση των πορισμάτων της αυτοψίας των αρμοδίων σχετικά με το εργατικό δυστύχημα.

Ελληνική Λύση: Καθυστέρηση επίδοσης λογαριασμών από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες με ΚΟΤ Γ.

Ο βουλευτής του κόμματος Ελληνική Λύση, Συμεών Κουπελόγλου, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναφορικά με καταγγελίες στον Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Θεσσαλονίκης, “ΟΙ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΣ”, ότι καταναλωτές ρεύματος με ΚΟΤ Γ, λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση τους λογαριασμούς ρεύματος. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι καταναλωτές να προχωρήσουν σε οικονομικό προγραμματισμό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους παρόχους. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται το λόγο της καθυστέρησης αυτής από μεριάς των παρόχων, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί μετρήσεις σε μηνιαία βάση, καθώς και εάν είναι στις προθέσεις του να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η μηνιαία έγκυρη ενημέρωση από τη ΡΑΑΕΥ.

Πέμπτη 12.09.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων ναρκοθετούν το εκπαιδευτικό έργο.

Δεκατέσσερις από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τις συγχωνεύσεις που γίνονται σε πάνω από 1.000 σχολικά τμήματα ανά την ελληνική επικράτεια, τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η πρακτική των συγχωνεύσεων έχει ως αποτέλεσμα την υπερσυσσώρευση στις σχολικές αίθουσες και την υποβάθμιση της ποιότητας των μαθημάτων, αλλά υποκρύπτει και κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών. Σε κάποιες περιπτώσεις καταργούνται ειδικότητες από συγκεκριμένα ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα οι μαθητές να επιλέγουν διαφορετική ειδικότητα που αρχικά δεν ήταν στις επιλογές τους. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν είναι στις προθέσεις του να ανακαλέσει τις αποφάσεις του για συγχωνεύσεις και συρρικνώσεις σχολικών τμημάτων.

Νέα Δημοκρατία: Αύξηση των πιστώσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου για την αύξηση των πιστώσεων για όλες τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης. Παρά τις αυξήσεις όμως υπάρχουν Περιφέρειες, οι οποίες είναι περισσότερο αδικημένες στην κατανομή, όπως είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, εάν θα προβεί σε εκ νέου αυξήσεις στις πιστώσεις, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν προκληθεί.

Παρασκευή 14.09.2024

Νέα Αριστερά: Άμεση επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τους μόνιμους, συμβασιούχους και Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

Η βουλεύτρια του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, αναφορικά για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες. Ειδικότερα, όσον αφορά τους μόνιμους δεν υπάγονται στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ) και οι συμβασιούχοι δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους μόνιμους σε περίπτωση τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας. Επίσης, οι ΠΠΥ εξαιρούνται από διάφορες παροχές, όπως είναι επιδόματα και τοποθέτηση σε γραφείο. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν θα επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα