Attica Group: Πρόταση για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ΕΤΑΝΑΠ

Διαβάζεται σε 6'
Πλοίο της Blue Star. Εικόνα αρχείου
Πλοίο της Blue Star. Εικόνα αρχείου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του ομίλου Κυριάκος Μάγειρας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που είναι σε εξέλιξη στον Στύλο Αποκορώνου. Η πρόταση αφορά τιμή 10 ευρώ ανά μετοχή και μέχρι την απόκτηση του συνόλου των μετοχών.

Μια πρώτη κίνηση με έντονα αναπτυξιακή “σφραγίδα” κάνει o όμιλος Attica Group, με την πρόταση για εξαγορά του 51% της ΕΤΑΝΑΠ, ιστορικής εταιρείας εμφιάλωσης νερού, που ξεκίνησε πριν δεκαετίας ως λαϊκής βάση, με έδρα τον Στύλο Αποκορώνου Χανίων. Την πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του ομίλου Κυριάκος Μάγειρας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που είναι σε εξέλιξη στον Στύλο Αποκορώνου. Η πρόταση αφορά τιμή 10 ευρώ ανά μετοχή και μέχρι την απόκτηση του συνόλου των μετοχών.

Ουσιαστικά εντάσσεται σε μια νέα στρατηγική που ξεκινά να υλοποιεί ο εμβληματικός όμιλος, με ισχυρή αναφορά στην ακτοπλοΐα της χώρας, κι έχει στόχο, αφενός την διαμόρφωση ενός ισχυρού παράπλευρου, με τον “πυρήνα” της δραστηριότητάς του, χαρτοφυλακίου, όπως ο τουρισμός (ήδη έχει ένα αριθμό ξενοδοχείων) κι αφετέρου την ολοκλήρωση της διαδικασίας για μια συνολική επανεκκίνηση μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι η Attica κατέχει το 31,9% της ΕΤΑΝΑΠ μέσα από την εξαγορά της ΑΝΕΚ.

Η Γ.Σ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο zarpanews.gr στην εξ αναβολής συνέλευση παρευρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΣ της Attica Group Κυριάκος Μάγειρας, ενώ παρίσταται και ο Βασιλης Κορκίδης, πρόεδρος του εμπορικού βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά.

Η συνέλευση ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου της ΕΤΑΝΑΠ, Μανώλη Αποστολάκη, ο οποίος απαντά σε σειρά ερωτημάτων που όπως είπε έλαβε προ δύο ημερών από την Attica. Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την αναβολή της Γ.Σ. πριν μερικές εβδομάδες ο επικεφαλής της ΕΤΑΝΑΠ είχε περιγράψει την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας.

“Η εταιρεία πάει καλά. Πολύ καλά πήγε και πέρυσι. Τα στοιχεία τα τωρινά μέχρι και τον Ιούλιο φαίνονται καλά”, είπε, ενώ τόνισε ότι “η εταιρεία είναι υγιέστατη” και γνωστοποίησε ότι “θα δώσει και μέριμνα”, όμως, “δεν μπορώ να πω τίποτα αν δεν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα νέα προϊόντα που έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά η ΕΤΑΝΑΠ – Σαμαριά, όπως το φυσικό μεταλλικό νερό “Λευκά Όρη” και τα νερά με λεμόνι, δυόσμο και γκρέιπ φρουτ και σημείωσε ότι “η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει, κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται κάτι παραπάνω” και όχι να παραμένει στάσιμη, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις η πορεία καθίσταται φθίνουσα.

Μεγάλες επενδύσεις

Να σημειωθεί ότι η Attica Group προχωρεί σε σημαντική αύξηση του επενδυτικού της προγράμματος στο 1,2 δισ. ευρώ, με σκοπό την ανανέωση του στόλου της και τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η διοίκηση του ομίλου, μάλιστα έχει αφήσει, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του όλου προγράμματος.

“Οι επενδύσεις για την ανανέωση του στόλου και τη στήριξη της περιβαλλοντικής στρατηγικής συνεχίζονται εντατικά, ενισχύοντας τη στρατηγική του Ομίλου για βιώσιμη ανάπτυξη” αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση, πριν, λίγες μέρες, των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2024.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, η ενοποίηση των οικονομικών στοιχείων της ΑΝΕΚ Α.Ε. καλύπτει ολόκληρη την περίοδο, μετά τη συγχώνευση που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα €317,2 εκατ., σε σύγκριση με τα €244,3 εκατ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023, αντικατοπτρίζοντας τη θετική επίδραση της συγχώνευσης. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) μειώθηκαν στα €19,5 εκατ., από €47,5 εκατ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω μη επαναλαμβανόμενων εξόδων που σχετίζονται με την ενσωμάτωσή της ΑΝΕΚ και τις αυξήσεις στο κόστος καυσίμων και εκπομπών ρύπων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στο α’ εξάμηνο 2024 παρουσιάζει αύξηση και στους δύο γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησης (ελληνική ακτοπλοΐα και διεθνείς πλόες). Συνολικά, το α’ εξάμηνο 2024 σε σχέση με τo α’ εξάμηνο 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 29,9% φτάνοντας τα
€ 317,2 εκατ. από € 244,3 εκατ.

Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 19,5 εκατ. έναντι κερδών € 47,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023 ενώ προέκυψαν ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους € 4,5 εκατ. έναντι κερδών € 3,3 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2023. Για λόγους σύγκρισης αναφέρεται ότι εάν η συγχώνευση της ΑΝΕΚ είχε πραγματοποιηθεί από την 1.1.2023, τότε τα pro-forma αποτελέσματα της περιόδου θα ήταν: κύκλος εργασιών € 325 εκατ., Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) € 45,1 εκατ., ενώ θα προέκυπταν ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους € 12,5 εκατ.

Επισημαίνεται πως τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου και γενικότερα της χρήσης 2024 επιβαρύνονται με μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που σχετίζονται με τη συγχώνευση και τη λειτουργική ενσωμάτωση της ΑΝΕΚ, όπως ενδεικτικά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το κόστος αναβάθμισης των πλοίων, το κόστος εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης των πληρωμάτων και του προσωπικού ξηράς, καθώς και λοιπά κόστη συγχώνευσης. Η πλήρης λειτουργική ενσωμάτωση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του έτους. Επιπλέον, το λειτουργικό κόστος του Ομίλου επηρεάσθηκε από την αύξηση της μέσης τιμής των καυσίμων κατά 9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023, καθώς και την επιβάρυνση για αγορά δικαιωμάτων ρύπων σύμφωνα με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από 1.1.2024.

Εντός του α΄ εξαμήνου 2024, ο Όμιλος προχώρησε σε αποεπένδυση με την πώληση της εταιρικής συμμετοχής του στη συγγενή εταιρία Africa Morocco Links (AML), με το κέρδος από την πώληση της συμμετοχής καθώς και τη πώληση του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου Morocco Star, να ανέρχεται σε € 22,8 εκατ. Η πώληση του πλοίου Morocco Express 1 (ex. Highspeed 3), η οποία ενέπιπτε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση της ως άνω συμμετοχής, ολοκληρώθηκε εντός του Ιουλίου 2024.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 30.06.2024 ανέρχονται σε € 157,8 εκατ. (€ 103,4 εκατ. στις 31.12.2023), με αχρησιμοποίητα όρια χρηματοδότησης συνολικού ύψους € 44 εκατ., με τον Όμιλο να έχει προβεί σε συνολικές επενδυτικές ταμειακές εκροές € 55 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2024. Σημειώνεται ότι στις 26.7.2024 πραγματοποιήθηκε η ολοσχερής εξόφληση του διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο κοινού ομολογιακού δανείου ύψους € 175 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου, ανήλθαν σε € 495,2 εκατ. (€ 495,7 εκατ. στις 31.12.2023).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα