Λίβανος: Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ – Κλιμακώνεται η ένταση

Διαβάζεται σε 2'
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο 2024 Hussein Malla/AP Photo

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή νότια του Λιβάνου.

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, όπου ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου (14/09) αεροπορική επιδρομή στην πόλη Τύρος, στο νότιο Λίβανο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προαναγγείλει την επίθεση, καθώς την Πέμπτη είχε δηλώσει πως “ετοιμαζόμαστε για μια ευρεία εκστρατεία στο Βορρά”.

“Οδεύουμε προς μια ευρεία εκστρατεία […] Μια πολιτική διευθέτηση δεν θα φέρει τους ομήρους στο σπίτι. Προσπαθούμε να δράσουμε το συντομότερο δυνατό”, είπε. Ανώτερο μέλος του κύκλου του Νετανιάχου δήλωσε πως “δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά μιλάμε για το εγγύς μέλλον“.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η φιλοδοξία είναι να ξεκινήσει μια εκστρατεία το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με δύο βασικές παραμέτρους: τις δυνατότητες των IDF και την ανάπτυξη δυνάμεων και τη διεθνή νομιμότητα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι η επέκταση του πολέμου στο βορρά θα απαιτήσει μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, πηγές στον Λίβανο ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ φοβάται μια αιφνιδιαστική επίθεση από το Ισραήλ και ο αναπληρωτής του Χασάν Νασράλα, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, είπε ότι “δεν υπάρχει σχέδιο για έναρξη πολέμου, αλλά η επέκταση της επιθετικότητας από την πλευρά του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με ανταπόκριση”. Και πρόσθεσε: “Αν γίνει πόλεμος, θα υπάρξει τεράστια ζημιά στο Ισραήλ και στον Λίβανο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα