Όλη η Γαλλία στο πλευρό της Gisele P. – Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Διαβάζεται σε 3'
Διαδηλώτρια στη Γαλλία κρατά πλακάτ που γράφει "Οι φεμινίστριες κάνουν τη Γαλλία υπερήφανη" σε (αρχείου)
Διαδηλώτρια στη Γαλλία κρατά πλακάτ που γράφει "Οι φεμινίστριες κάνουν τη Γαλλία υπερήφανη" σε (αρχείου) (AP Photo/Lewis Joly)

Μαζικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην 72χρονη Gisele P., επιζώσα σεξουαλικής βίας από τον σύζυγό της και 50 ακόμα άνδρες, διοργανώθηκαν σήμερα σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, βρέθηκαν σήμερα, Σάββατο (14/9) στους δρόμους γαλλικών πόλεων σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Gisele P., τη γυναίκα – σύμβολο θάρρους και αντοχής, που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου δικαστικού αγώνα, κατά του συζύγου της, για τον επί δεκαετίες βιασμό της τόσο από τον ίδιο όσο και από 51 ακόμα άνδρες.

Περίπου 30 συγκεντρώσεις οργανώθηκαν από φεμινιστικές οργανώσεις σήμερα στη Γαλλία, από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι, όπου εκατοντάδες άνθρωποι διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στη Gisele P. φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, που έγραφαν “Στηρίζουμε τη Gisele”, “Η ντροπή να αλλάξει στρατόπεδο” και “Θύματα σας πιστεύουμε”.

Στο Παρίσι τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Place de la République φωνάζοντας “Είμαστε όλοι Giselse” και “Δεν είσαι μόνη σου”.

Στη Μασσαλία εκατοντάδες άνθρωποι -περισσότεροι από χίλιοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές- κρέμασαν πανό με σύνθημα υπέρ της 72χρονης στις πύλες του δικαστηρίου, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Στη Ρεν περίπου 400 άνθρωποι κρατούσαν πλακάτ με το ίδιο σύνθημα “Προστατέψτε την κόρη σας, μορφώστε τον γιο σας” και “Gisele σε αγαπάμε”.

“Την ευχαριστούμε χίλιες φορές για το τεράστιο κουράγιο της”, είπε η φεμινίστρια Φατιμά Μπενομάρ της ένωσης “Coudes a Coudes” στο BFM TV, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις τιμούν όλα τα θύματα βιασμού.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και στο Βέλγιο

Περίπου 250 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας των Βρυξελλών, συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι και στην βελγική πρωτεύουσα για να υποστηρίξουν τη 72χρονη Γαλλίδα αλλά και όλα τα θύματα  σεξουαλικής βίας.

Όπως αναφέρει το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο, rtl η διαδήλωση οργανώθηκε από την ιδρύτρια του κινήματος «Balance ton bar».

«Αυτή η ιστορία απηχεί πλήρως το κίνημα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όπου μιλούσαμε για τη σεξουαλική βία και την υποταγή μέσω χημικών ουσιών», σημειώνει η Μαϊτέ Μές, ιδρύτρια αυτού του διαδικτυακού κινήματος. «Θέλαμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στη Ζιζέλ Πελικό, αλλά και να στείλουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε στα θύματα», αλλά και τη σημασία της κινητοποίησης όπως προσέθεσε.

Ο Ντομινίκ Πελικό, πρώην πλέον σύζυγος της Ζιζέλ, κατηγορείται ότι επί μία δεκαετία την νάρκωνε και προσκάλεσε δεκάδες άνδρες να τη βιάσουν. Μαζί του δικάζονται 50 άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 20 ετών. Οι 18 από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Πελικό, είναι προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι 32 είναι ελεύθεροι υπό όρους και ένας δικάζεται ερήμην.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα