SpaceX: “Πάτησε” Γη το πλήρωμα της Polaris Dawn – Οι διαστημικοί περίπατοι και η μουσική του “Star Wars”

Διαβάζεται σε 4'
Το πλήρωμα της Polaris Dawn
Το πλήρωμα της Polaris Dawn SpaceX via AP

Έπειτα από πέντε μέρες στο διάστημα οι πολίτες που επάνδρωσαν την αποστολή της SpaceX επέστρεψαν χθες στη Γη. Για “τεράστιο άλμα προόδου” κάνει λόγο η ΝASA.

Η ομάδα της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX επέστρεψε στη Γη έπειτα από πέντε ημέρες σε τροχιά, ολοκληρώνοντας μια ιστορική αποστολή που περιλάμβανε τον πρώτο μαζικό διαστημικό περίπατο στον κόσμο.

Η κάψουλα Dragon προσθαλασσώθηκε στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα, λίγο μετά τις 03:37 τοπική ώρα (07:37 GMT), κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την SpaceX. «Επιβεβαιώθηκε η προσθαλάσσωση της Dragon! Καλώς ήρθατε πίσω στη Γη», ανέφερε η SpaceX στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, NASA, χαρακτήρισε την αποστολή ως «ένα τεράστιο άλμα προόδου» για τη βιομηχανία του εμπορικού διαστήματος. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, το διαστημόπλοιο έφτασε σε θερμοκρασίες έως 1.900°C, λόγω της έντονης πίεσης και της τριβής που προκαλείται από την είσοδο στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 11.000 χλμ/ώρα.

Η τετραμελής ομάδα πολιτών, που χρηματοδοτήθηκε και ηγήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζάρεντ Άιζακμαν, ταξίδεψε πιο μακριά στο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Στην ομάδα συμμετείχαν ο απόστρατος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Σκοτ Ποτίτ, και οι υπάλληλοι της SpaceX, Σάρα Γκίλις και Άννα Μένον.

Ο κ. Άιζακμαν και η κ. Γκίλις είναι οι πρώτοι μη επαγγελματίες που εκτελούν διαστημικό περίπατο, μια επικίνδυνη αποστολή καθώς περιλαμβάνει την αποσυμπίεση του θαλάμου πληρώματος και την έξοδο από το διαστημόπλοιο. Μέχρι αυτήν την πτήση, μόνο αστροναύτες από κυβερνητικά χρηματοδοτούμενες διαστημικές υπηρεσίες είχαν επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά έδειξαν τα δύο μέλη του πληρώματος να βγαίνουν από την κάψουλα Dragon και να αιωρούνται σε ύψος 700 χιλιομέτρων πάνω από την Γη.

Μιλώντας στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Χόθορν της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, ο Τζάρεντ Άιζακμαν δήλωσε: «Στο σπίτι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ πάνω – μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο».

Καθώς η κάψουλα Dragon δεν διαθέτει αεροφράκτη, το πλήρωμα βρέθηκε στο απόλυτο κενό του διαστήματος κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου. Ο περίπατος αυτός, που έγινε σε μεγαλύτερο ύψος από οποιονδήποτε προηγούμενο, κατέστη δυνατός χάρη στις καινοτόμες στολές των αστροναυτών που είναι εξοπλισμένες με νέα τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών, το πλήρωμα διεξήγαγε πάνω από 40 πειράματα, συμπεριλαμβανομένων ερευνών για τον αντίκτυπο των διαστημικών αποστολών στην ανθρώπινη υγεία και δοκιμές διαστημικής επικοινωνίας με λέιζερ μεταξύ του διαστημόπλοιου Dragon και του δορυφόρου Starlink της SpaceX.

Η βιολονίστρια Γκίλις, έφερε μαζί της το βιολί της και έπαιξε στο διάστημα το «Rey’s Theme» από το «Star Wars: The Force Awakens», σε συνεργασία με ορχήστρες από τη Γη. Η εκτέλεσή της μεταδόθηκε στη Γη μέσω του Starlink της SpaceX, ως δοκιμή των δυνατοτήτων του δορυφορικού δικτύου να παρέχει συνδεσιμότητα στο διάστημα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St. Jude, για το οποίο το Πρόγραμμα Polaris συγκέντρωνε χρήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής.

Το πλήρωμα βρισκόταν σε τροχιά μέσα στη διαστημική κάψουλα Dragon για συνολικά πέντε ημέρες, με την εκτόξευση να γίνεται νωρίς το πρωί της Τρίτης από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Η αποστολή έγραψε ιστορία φτάνοντας σε μέγιστο ύψος 1.400 χλμ., το οποίο είναι το υψηλότερο ύψος που έχει φτάσει άνθρωπος από την τελευταία αποστολή Apollo το 1972.

Η αποστολή με το όνομα Polaris Dawn είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες αποστολές Polaris, μια συνεργασία μεταξύ του κ. Άιζακμαν και της SpaceX. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η πρώτη επανδρωμένη πτήση του νέου πυραύλου της SpaceX, Starship, που βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα