Αυτή είναι η καλύτερη πίτσα στον κόσμο και δεν βρίσκεται στην Ιταλία

Διαβάζεται σε 5'
Πίτσα (φωτογραφία αρχείου)
Πίτσα (φωτογραφία αρχείου) iStock

Σύμφωνα με τα “50 Top Pizza Awards”, η καλύτερη πίτσα στον κόσμο για το 2024 δεν βρίσκεται στην Ιταλία. Ποια πιτσαρία κρατά τα “σκήπτρα” της πιο νόστιμης πίτσας παγκοσμίως;

H αγάπη των Νεοϋορκέζων για την πίτσα είναι γνωστή. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε αφού φροντίζουν να εκφράζουν συχνά την αδυναμία τους σε αυτό το φαγητό και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που ισχυρίζονται πως είναι εκείνοι που κρατούν τα “σκήπτρα” για τη δημιουργία της καλύτερης πίτσας και όχι οι Ιταλοί από όπου κατάγεται το αγαπημένο τους φαγητό. Πλέον, έχουν ακόμα έναν λόγο να υπερασπίζονται με ακόμα μεγαλύτερο σθένος τον ισχυρισμό τους.

Αυτή την εβδομάδα, τα βραβεία “50 Top Pizza Awards”, με έδρα την Ιταλία, ανακοίνωσαν τη λίστα τους με τις καλύτερες πιτσαρίες παγκοσμίως για το 2024 και ένα εστιατόριο στο Lower East Side κατέκτησε την κορυφή. Το “Una Pizza Napoletana”, άνοιξε τον Μάρτιο του 2022 από τον Anthony Mangieri, και όχι μόνο νίκησε τους ανταγωνιστές του στις ΗΠΑ, αλλά και ισοπέδωσε τους αντιπάλους του σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει και πιτσαρίες στη Νάπολη, την ιερή γη για τους λάτρεις της πίτσας και τους καλοφαγάδες.

«Είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης να αναγνωρίζεται η 30ετή καριέρα σου, ειδικά στη Νάπολη, όπου γεννήθηκε η πίτσα», είπε ο Mangieri στο CNN Travel.

Οι Νεοϋορκέζοι είδαν τρεις ακόμα πιτσαρίες τους να περιλαμβάνονται στη λίστα του 2024, η οποία περιλάμβανε συνολικά 101 εστιατόρια (παρά τον αριθμό «50» στον τίτλο των βραβείων). Οι άλλες πιτσαρίες της Νέας Υόρκης που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη ήταν η Ribalta στη θέση 19, η Don Antonio στη θέση 30 και η L’industrie Pizzeria στη θέση 80.

Η Ιταλία κατάφερε να κυριαρχήσει στο σύνολο της λίστας με 41 εστιατόρια, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν 15 θέσεις.

Γιατί το Una Pizza Napoletana;

Στην επίσημη ιστοσελίδα των “50 Top Pizza Awards”, οι διοργανωτές εξήγησαν πώς το “Una Pizza Napoletana” κατάφερε να αποσπάσει τη μέγιστη τιμή.

«Σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να βάζει τα πάντα στην πίτσα, ο Anthony προτείνει μόνο τις κλασικές επιλογές, με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Marinara, Margherita, Cosacca και μια πίτσα που αλλάζει καθημερινά, βασισμένη στα υλικά της αγοράς», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των βραβείων.

Ο Mangieri, ο οποίος μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, ανέπτυξε «μια εμμονή με την πίτσα από νεαρή ηλικία», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου του εστιατορίου. Η μητέρα του κατέληξε να τον πηγαίνει σε όλα τα γνωστά σημεία στο Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ για να αναζητήσει την “τέλεια πίτσα”.

Ο Mangieri «επικεντρώνεται σε φυσικά προζύμια, πίτσες ψημένες σε ξυλόφουρνο, με υλικά όπως οι καλύτερες ντομάτες San Marzano, η άγρια ρίγανη από το Αμάλφι, η μοτσαρέλα βουβάλου DOP και το θαλασσινό αλάτι Σικελίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του εστιατορίου. «Επέλεξε να έχει μόνο ένα εστιατόριο για να μπορεί να επικεντρωθεί σε κάθε λεπτομέρεια», συμπλήρωσε.

Το μυστικό είναι στη ζύμη

Ο Mangieri επικεντρώνεται στα βασικά για να πετύχει το αξιοσημείωτο αποτελέσμά του.

Αυτό που κάνει μια πραγματικά καλή πίτσα είναι πρώτα απ’ όλα η ζύμη. Δεν είναι μια συγκεκριμένη συνταγή, αλλά έχει να κάνει με την ενυδάτωση και την κατανόηση του πώς να δουλεύεις με τη ζύμη και να προσαρμόζεσαι σε όλες τις μεταβλητές που εμπλέκονται”, δήλωσε στο CNN Travel.

“Στο “Una”, αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι η ζύμη μας είναι φυσικά προζυμωμένη, δεν ψύχεται ποτέ, γίνεται με ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά ιταλικά αλεύρια και εγώ φτιάχνω τη ζύμη κάθε μέρα που είμαστε ανοιχτά”. Το “Una Pizza Napoletana” απευθύνεται στους λάτρεις του “slow food”. Ψήνει μόνο τρεις πίτσες τη φορά στους ξυλόφουρνους του. Η τρέχουσα τοποθεσία του, στη διεύθυνση 175 Orchard Street, κοντά στην Houston Street, είναι στην πραγματικότητα η έκτη εκδοχή του εστιατορίου και είναι ανοιχτό από τον Μάρτιο του 2022.

Για όσους προτιμούν τα παγωμένα γλυκά από την καυτή πίτσα, τα “50 Top Pizza Awards” επαίνεσαν επίσης το χειροποίητο παγωτό και τα σορμπέ του “Una”.

Όσο για την αναγνώριση, ο Mangieri δήλωσε: “Φυσικά και εκτιμάμε την αναγνώριση, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι εκείνη ο λόγος που ξεκίνησα και δεν είναι ο λόγος που συνεχίζω να φτιάχνω κάθε μπάλα ζύμης που σερβίρουμε στο “Una” μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Μπαίνουμε στο εστιατόριο κάθε μέρα και δίνουμε περισσότερη αγάπη και προσοχή στη διαδικασία, και δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο”.

Αν ελπίζετε να επισκεφθείτε τη Νέα Υόρκη και περάσετε για μια πίτσα από το “Una”, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τις 4 Οκτωβρίου καθώς ο Mangieri και η ομάδα του έκλεισαν το κατάστημα και ταξιδεύουν στην Ιταλία.

Οι καλύτερες πίτσες παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα “50 Top Pizza Awards” αυτές είναι είναι οι καλύτερες πιτσαρίες παγκοσμίως για το 2024:

  1. Una Pizza Napoletana (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
  2. (ισοβαθμία) Diego Vitagliano Pizzeria (Νάπολη, Ιταλία) (ισοβάθμησε με το) I Masanielli – Francesco Martucci (Καζέρτα, Ιταλία)
  3. The Pizza Bar on 38th (Τόκιο, Ιαπωνία)
  4. Confine (Μιλάνο, Ιταλία)
  5. Napoli on the Road (Λονδίνο, Αγγλία)
  6. Tony’s Pizza Napoletana (Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ)
  7. I Tigli (San Bonifacio, Ιταλία)
  8. Sartoria Panatieri (Βαρκελώνη, Ισπανία)
  9. 50 Kalò (Νάπολη, Ιταλία)
  10. Seu Pizza Illuminati (Ρώμη, Ιταλία)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα