Συναγερμός στη Δύση για μια πιθανή πυρηνική συμφωνία Ιράν – Ρωσίας
Διαβάζεται σε 5'Εντείνεται η ανησυχία ΗΠΑ και Βρετανίας για τη στρατιωτική συνεργασία Ιράν – Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τι απαντά η Τεχεράνη.
- 15 Σεπτεμβρίου 2024 20:36
Συναγερμός έχει σημάνει στη Δύση για την στρατιωτική συνεργασία Ιράν – Ρωσίας, με τους Μπάιντεν και Στάρμερ να κάνουν λόγο για “επικίνδυνη εξέλιξη” κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον.
Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η Ρωσία μοιράζεται με το Ιράν χρήσιμες πληροφορίες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ως αντάλλαγμα για τους βαλλιστικούς πυραύλους που έστειλε η Τεχεράνη στη Μόσχα, προκειμένου να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.
Η Τεχεράνη αρνείται από την πλευρά της τη μεταφορά ιρανικών όπλων στη Ρωσία κάνοντας λόγο για “απεχθή προπαγάνδα” ενώ Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η ανησυχία Βρετανίας – ΗΠΑ
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, Τζο Μπάιντεν και Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Ουάσινγκτον αναγνώρισαν ότι Ιράν και Ρωσία εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, τη στιγμή που το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, για να ολοκληρώσει τον μακροχρόνιο στόχο του, να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας από το Ιράν, στο πλαίσιο μιας βαθύτερης συμμαχίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.
Την περασμένη Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προχώρησε σε μια παρόμοια προειδοποίηση κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του. “Η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία που αναζητά το Ιράν – πρόκειται για αμφίδρομη σχέση – μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, καθώς και κάποιες πληροφορίες σχετικά με το διάστημα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προκαλούν «ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια» στον πλανήτη.
Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία προειδοποίησαν επίσης από κοινού την προηγούμενη εβδομάδα ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν «αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς αξιόπιστη αιτιολόγηση» και πως έχει συσσωρεύσει τέσσερις «σημαντικές ποσότητες» που η καθεμία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Σε κοινή δήλωσή τους οι τρεις χώρες ανέφεραν ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία «συνιστά δραματική κλιμάκωση» και ανακοίνωσαν κύμα κυρώσεων με πρώτο στόχο την αεροπoρική εταιρεία Iran Air. «Η πράξη αυτή (σ.σ. η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών) είναι απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.
Σημειώνεται βέβαια πως μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν επαρκεί η τεχνογνωσία της Τεχεράνης για την κατασκευή πυρηνικού όπλου σε αυτό το στάδιο ή πόσο γρήγορα θα μπορούσε να το κάνει. Η συνεργασία με έμπειρους Ρώσους ειδικούς θα βοηθούσε στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας – αν και το Ιράν αρνείται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Για “απεχθή προπαγάνδα” κάνει λόγο το Ιράν
“Τα δημοσιεύματα περί μεταφοράς ιρανικών όπλων στη Ρωσία δεν είναι παρά «απεχθής προπαγάνδα» και λειτουργεί ως απόκρυψη της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Ισραήλ”, ανέφερε την Τρίτη (10/9) το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, αφού πολλές χώρες της Δύσης προανήγγειλαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
«Η δημοσίευση αυτών των ψευδών και παραπλανητικών αναφορών περί μεταφοράς ιρανικών όπλων σε ορισμένες χώρες είναι απλώς απεχθής προπαγάνδα για να κρύψουν τη μεγάλη, παράνομη, ένοπλη υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων Δυτικών χωρών στη γενοκτονία της Γάζας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νασέρ Καναανί, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά στις νέες κυρώσεις.
Ο πρόεδρος του Ιράν στη BRICS
Εν μέσω της παραπάνω έντασης με τη Δύση, σήμερα, Κυριακή (15/9), έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των αναδυόμενων οικονομιών BRICS στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στη Μόσχα.
Όπως αναφέρει το Politico, ο Πεζεσκιάν θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σύνοδο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22-24 Οκτωβρίου στην πόλη Καζάν της Ρωσίας. Σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να υπογράψουν συμφωνία διμερούς συνεργασίας.
Η ανησυχία της Δύσης ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στο να είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο κυκλοφορεί εδώ και μήνες, τροφοδοτώντας την ένταση στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, λίγο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, το Ιράν άρχισε να προμηθεύει τη Μόσχα με drones τύπου Shahed με πτέρυγες δέλτα και βοήθησε τη Ρωσία να κατασκευάσει εργοστάσιο για την παραγωγή περισσότερων τέτοιων όπλων, με σκοπό τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Παράλληλα, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones ρωσικού τύπου κατά του Ισραήλ, η οποία ουσιαστικά αποτράπηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ρωσία και το Ιράν, αν και δεν ήταν ιστορικά σύμμαχοι φαίνεται πως συστρατεύονται κατά του κοινού τους εχθρού, κατά της Δύσης δηλαδή, αποτελώντας έτσι μέρος ενός ευρύτερου «άξονα αντίστασης» που περιλαμβάνει επίσης σε μικρότερο βαθμό την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, αντικατοπτρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την επιστροφή σε μια εποχή κρατικών ανταγωνισμών, που θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο.