Ποιος πληρώνει τα ρούχα των παγκόσμιων ηγετών και των συζύγων τους;

Διαβάζεται σε 6'
Ποιος πληρώνει τα ρούχα των παγκόσμιων ηγετών και των συζύγων τους;
French President Emmanuel Macron, center left, and Brigitte Macron, left, welcome President Joe Biden, center right, and first lady Jill Biden for a state dinner, Saturday, June 8, 2024, at the Elysee Palace, in Paris. () 2024 Evan Vucci/AP Photo

Δωρεές, λεφτά φορολογούμενων ή προσωπικά έξοδα; Ποιος ντύνει τους πολιτικούς αρχηγούς και τις πρώτες κυρίες των χωρών;

Οι εκάστοτε επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών και ειδικά όταν συνοδεύονται από τις συζύγους τους, εκτός από τον πολιτικό και ενίοτε συμβολικό χαρακτήρα που έχουν, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και για άλλους λόγους και ένας από αυτούς είναι καθαρά αισθητικός.

Ποιος όμως πληρώνει για αυτές τις εμφανίσεις;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και η σύζυγός του Βικτόρια Στάρμερ, γνωστή με το χαϊδευτικό “Λαίδη Βικτόρια” δέχθηκαν δωρεές ρούχων, ώστε να μπορούν να δείχνουν στα καλύτερά τους, εκπροσωπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό, όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάμι.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δωρεές, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε ότι άλλες χώρες έχουν γενναιόδωρους προϋπολογισμούς που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους για τον ρουχισμό των ηγετών τους.

Ο Λάμι απαντούσε στις αναφορές ότι ο Κιρ Στάρμερ μπορεί να παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, καθώς δεν δήλωσε τα ρούχα που αγόρασε για τη σύζυγό του ο δωρητής των Εργατικών και μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Άλλι.

“Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και οι πρώτες κυρίες έχουν τεράστιο προϋπολογισμό, που πληρώνεται από τους φορολογούμενους, ώστε να δείχνουν στα καλύτερα τους για λογαριασμό του αμερικανικού λαού”, δήλωσε ο Λάμι στη βρετανική εκπομπή “Sunday”.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ δεν έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένο προϋπολογισμό για ρούχα – και πολλοί έχουν μοιραστεί την απογοήτευσή τους για το κόστος του να είναι κανείς καλοντυμένος στον Λευκό Οίκο.

Τι ισχύει στις ΗΠΑ

Σε ορισμένες χώρες, οι φορολογούμενοι συνεισφέρουν στα έξοδα διαβίωσης των ηγετών τους – και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τον ρουχισμό.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν προϋπολογισμό εξόδων περίπου 50.000 δολαρίων, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ενδυμάτων και άλλων ειδών, επιπλέον του ετήσιου μισθού των 400.000 δολαρίων, αναφέρει σε άρθρο του το BBC.

Όμως, η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ δεν λαμβάνει ετήσιο μισθό ή προϋπολογισμό σταθερών εξόδων, αν και έχει έμμισθο προσωπικό και γραφείο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι στιλιστικές επιλογές της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ προσελκύουν τεράστιο έλεγχο και προσοχή.

Μερικά από τα αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνονται το σακάκι Zara της Μελάνια Τραμπ με την επιγραφή “I REALLY DON’T CARE, DO U?”, κατά την επίσκεψή της σε κέντρο κράτησης μεταναστών, και το εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμα Alexander McQueen που φορούσε η Μισέλ Ομπάμα κατά τη συνάντησή της με τον πρώην πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο.

FILE - In this June 21, 2018 file photo, first lady Melania Trump arrives at Andrews Air Force Base, Md. wearing a Zara jacket that reads, "I don't really care. Do U?" after visiting the Upbring New Hope Children Center run by the Lutheran Social Services of the South in McAllen, Texas. (AP Photo/Andrew Harnik, File)
FILE - This Jan. 19, 2011 file photo shows President Barack Obama and first lady Michelle Obama at the North Portico of the White House in Washington as they the arrival of China's President Hu Jintao for the State Dinner. Michelle Obama is wearing a fiery red gown designed by Alexander McQueen. Obama has proven her fashion savvy time and time again since she was introduced to the country as first lady on Inauguration Day 2009. In the past four years she has adeptly walked the line between directional fashionista and everywoman. (AP Photo/Charles Dharapak, file)

Ορισμένες πρώτες κυρίες έχουν πει ότι, σε γενικές γραμμές, αναμενόταν να πληρώνουν οι ίδιες για τα ρούχα τους. Για παράδειγμα, η γραμματέας Τύπου της Μισέλ Ομπάμα, Joanna Rosholm, δήλωσε στο CNBC το 2014: “Η κυρία Ομπάμα πληρώνει για τα ρούχα της“.

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ μπορούν επίσης να δέχονται ρούχα ως δώρα, συχνά για λογαριασμό της κυβέρνησης.

“Για επίσημες εκδηλώσεις δημόσιας ή ιστορικής σημασίας, όπως μια κρατική επίσκεψη, τα ρούχα της πρώτης κυρίας μπορούν να δοθούν ως δώρο από έναν σχεδιαστή και να γίνουν δεκτά εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ”, είχε δηλώσει η Rosholm.

Το Μουσείο Smithsonian παραθέτει το φόρεμα που φορούσε η νυν πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν στην ορκωμοσία του συζύγου της το 2021 ως δωρεά της σχεδιάστριας Alexandria O’Neil “προς τιμήν της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν” – μια ένδειξη ότι η σχεδιάστρια τής δάνεισε το φόρεμα. Αντίθετα, φαίνεται ότι η προκάτοχός της Μελάνια Τραμπ δώρισε η ίδια το φόρεμά της για την ορκωμοσία, σχεδιασμένο από τον Ερβέ Πιέρ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σάρα Μπράουν, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όταν δέχεται δώρα -συμπεριλαμβανομένων των ρούχων- ενώ βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;

Οι σύζυγοι παγκόσμιων ηγετών αλλού φαίνεται γενικά να βασίζονται σε δωρεές για τις στιλιστικές τους επιλογές.

Η Μπριζίτ Μακρόν δεν διαθέτει κρατικό προϋπολογισμό για ρούχα και πιστεύεται ότι δανείζεται ρούχα από παρισινούς οίκους υψηλής μόδας, όπως ο Louis Vuitton. Σύμφωνα με το βιβλίο του 2019 Madame La Présidente, το γραφείο της κρατάει αρχείο για το ποια ρούχα της έχουν δωρηθεί και ποια είναι δικά της.

Ωστόσο, ο σύζυγός της, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει επικριθεί για τις δικές του δαπάνες. Φέτος, μια εφημερίδα αποκάλυψε ότι το γραφείο του κράτησε θέση business class σε πτήση από το Παρίσι στη Βραζιλία αποκλειστικά και μόνο για να μεταφέρει δύο κοστούμια του, με κόστος σχεδόν 4.000 ευρώ (3.380 λίρες).

Στη Γερμανία, οι υπουργοί επικρίθηκαν επειδή δαπάνησαν 450.000 ευρώ για κομμωτές, μακιγιέρ και φωτογράφους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει ειδικό κονδύλι για την ένδυση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα