Οδικοί άξονες: Η Αττική Οδός και τα επόμενα βήματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Διαβάζεται σε 5'
Οδικοί άξονες: Η Αττική Οδός και τα επόμενα βήματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Αττική Οδός Eurokinissi

Ο χρήστης της Αττικής Οδού αυτό που θα διαπιστώσει είναι η μείωση της τιμής του διοδίου από τα 2,80 ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,50 ευρώ που θα είναι η νέα τιμή.

Απόλυτη κυρίαρχος είναι και με την απόκτηση της Αττικής Οδού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για την “Νέα Αττική Οδό ήταν ακόμα μια σπουδαία ημέρα για τον Όμιλο που επενδύει στην παρουσία του και στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Πλέον στο χαρτοφυλάκιό της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει τους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο-Ιωάννινα), της Νέας Οδού (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια Φθιώτιδας), της Κεντρικής Οδού Ε65 (Πέταλο Μαλιακού και Λαμία-Τρίκαλα-Εγνατία), της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Κήποι Έβρου), είναι leader στο τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος – Νεάπολη, είναι μέλος της Ολυμπίας Οδού και τώρα της Αττικής Οδού.

Ουσιαστικά στους μόνους άξονες που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει συμμετοχή, είναι ο Μορέας (Κόρινθος-Καλαμάτα) και Αιγαίου (Ράχες-Κλειδί). Μπορούμε να πούμε ότι συγκαταλέγεται στις ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης καθώς θα έχει υπό τον έλεγχο της 1700 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων και έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως από αυτούς τους δρόμους.

Επιπρόσθετα μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα υπογράψει ακόμα μια μεγάλη σύμβαση παραχώρησης, αυτή για τον ΒΟΑΚ και το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Το έργο προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ και μήκους 157 χιλιομέτρων είναι το “κερασάκι” στην τούρτα για τον μεγάλο ελληνικό Όμιλο. Με αυτή την απόκτηση θα φτάσει να έχει παρουσία σε περίπου 2.000 χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητόδρομων από τα περίπου 2.500 που διαθέτει η χώρα μας.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι παρούσα με ισχυρή παρουσία γενικά στα έργα παραχωρήσεων της χώρας. Πέρα από τον κλάδο των παραχωρήσεων στους αυτοκινητόδρομους, έχει παρουσία και άλλους τομείς, όπως στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, στη διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Πελοποννήσου, το ηλεκτρονικό εισιτήριο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στο Ελληνικό με το IRC.

Η Νέα Αττική Οδός

Με την πρόσφατη υπογραφή έκλεισε το κεφάλαιο της πρώτης περιόδου παραχώρησης της Αττικής Οδού. Το ΤΑΙΠΕΔ, μέλος του Υπερταμείου, κατάφερε σε χρόνο – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα να ολοκληρώσει έναν ιδιαίτερα απαιτητικό διαγωνισμό, ο οποίος τράβηξε το ενδιαφέρον και πολλών διεθνών παικτών στο χώρο των οδικών παραχωρήσεων.

Μπόρεσε επίσης πριν ολοκληρωθεί η υφιστάμενη σύμβαση να έχει έτοιμη τη νέα, έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσει τις εκκρεμότητες στην ενδιάμεση περίοδο. Το παζλ αναμένεται να λυθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι να ολοκληρωθούν τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην αλλαγή σκυτάλης. Αυτό προβλέπεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Για να ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος θα πρέπει η σύμβαση να κυρωθεί από την Βουλή, να γίνει το οικονομικό κλείσιμο με το ποσό των 3,27 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο τίμημα όλων εποχών σε πλειοδοτικό διαγωνισμό) και από πλευράς Δημοσίου να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες για να γίνει η παραλαβή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να ξεκινήσει “σε ένα βράδυ” η νέα περίοδος λειτουργίας. Να θυμίσουμε ότι

Ο χρήστης της Αττικής Οδού αυτό που θα διαπιστώσει, είναι η μείωση της τιμής του διοδίου από τα 2,80 ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,50 ευρώ που θα είναι η νέα τιμή. Αυτή είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία της Αττικής Οδού όπου το διόδιο μειώνεται, ύστερα από την έναρξη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

H ανάληψη της παραχώρησης της Αττικής Οδού σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική και πολλαπλά σημαντική εξέλιξη, με πλήθος οφέλη για τον Όμιλο και τους μετόχους του καθώς διπλασιάζει σε αξία το ήδη διευρυμένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενισχύει περαιτέρω την παραγωγή υψηλών, σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών σε μακροχρόνια βάση. Με αυτή την προσθήκη το χαρτοφυλάκιο των ομοειδών παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά το κρίσιμο μέγεθος για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου.

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αστικός αυτοκινητόδρομος ο οποίος συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Το έργο έχει αποδεδειγμένες επιδόσεις σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας με δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης ως αποτέλεσμα των αναπτύξεων οι οποίες υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Ελληνικό, Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο). Επιπλέον είχε καλές επιδόσεις κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και απρόβλεπτες συνθήκες (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πανδημικής κρίσης).

Δεν είναι τυχαίο που ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Εμμανουήλ Μουστάκας, επισήμανε κατά την υπογραφή της σύμβασης πως: “Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πρόκειται για ένα έργο που διευρύνει το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων του Ομίλου στην Ελλάδα, προσφέροντας σημαντικά σε επίπεδο εσόδων, EBITDA και μερισματικών αποδόσεων, με ένα προφίλ σημαντικά χαμηλότερου ρίσκου”.

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης, χαρακτήρισε ως “νευραλγικό κομμάτι ενός ευρύτερου κυκλοφοριακού ιστού, που πρέπει να αναπτυχθεί και να επεκταθεί περαιτέρω” βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς στο τραπέζι των συζητήσεων τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Να θυμίσουμε πως από τον Μάιο του 2023 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αξιοποιώντας το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο κατέθεσε ως leader ένωσης εταιρειών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ) την πρώτη Πρότυπη Πρόταση που περιλαμβάνει νέα τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής προς Λαύριο, Ραφήνα και Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Επίσης έχει καταθέσει ακόμα μια πρόταση, αυτή για τον νέο άξονα Ελευσίνα – Οινόφυτα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος που έχει προταθεί, εκτιμάται ότι θα ξεκινά από την περιοχή του Αγίου Λουκά στο Θριάσιο Πεδίο και θα καταλήγει βόρεια της περιοχής των Οινοφύτων. Θα έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα κάποια εκ των οποίων σήραγγες καθώς διασχίζει δυο ορεινούς όγκους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα