Εθνική Τράπεζα: Εβδομάδα εξελίξεων για τη διάθεση του 18,39% των μετοχών

Διαβάζεται σε 4'
Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συνεδριάζει τις επόμενες μέρες το ΔΣ του ΤΣΧ για το placement του 18,39% των μετοχών. Η διάθεση του 10% και εφόσον υπάρξει ισχυρή ζήτηση του 13% ο επικρατέστερο σενάριο. Σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον και η τιμή διάθεσης.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η διάθεση του υπόλοιπο ποσοστού 18,39% που κατέχει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Εθνική Τράπεζα.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ με την J.P.Morgan, όπου ο Σύμβουλος για την διάθεση του πακέτο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με διεθνείς επενδυτές και το ενδιαφέρον που εισέπραξε προκειμένου να τοποθετηθούν στο επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Το επικρατέστερο σενάριο

Αν οι σύμβουλοι του ΤΧΣ έχουν ταχθεί υπέρ της πλήρους αποχώρησης του κράτους από την τράπεζα, διαβλέποντας την ισχυρή ζήτηση από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, εν μέσω συνεχών αναβαθμίσεων τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τα πιστωτικά ιδρύματα, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο θέλει το ΤΧΣ να δρομολογεί την διάθεση του 10% και εφόσον υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, το ποσοστό αυτό να ανέλθει έως και το 13%. Αν ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, το εναπομείναν 5% ή 8% των μετοχών της θα μεταφερθεί από το ΤΧΣ στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Υπερταμείο).

Σε μια τέτοια περίπτωση θα συνεχιστεί η παράδοση το Δημόσιο να έχει λόγο στην Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας παράλληλα την δυνατότητα να πουλήσει μεταγενέστερα τη συμμετοχή του με καλύτερους όρους από τους σημερινούς. Όποιες και εάν είναι πάντως οι προτάσεις των Συμβούλων οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Θετικό επενδυτικό κλίμα

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Π. Μυλωνάς, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε σημαντικά road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη πραγματοποιώντας δεκάδες επαφές με μεγάλα επενδυτικά funds. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι τα μηνύματα που έλαβε η διοίκηση της ΕΤΑ από τα road showw είναι πολύ θετικά και άπαντες ευελπιστούν σε επανάληψη της επιτυχίας που σημείωσε το προηγούμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική.

Τραπεζικοί αναλυτές που παρακολουθούν στενά την διαδικασία κάνουν λόγο για ένα επιτυχημένο placement και στηρίζουν την εκτίμησή τους στο ευνοϊκό μακροικονομικό περιβάλλον – και σε κάθε περίπτωση καλύτερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη – όσο και στις συνεχόμενες αναβαθμίσεις που έχουν λάβει από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες.

Παράλληλα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η Εθνική Τράπεζα έχει πλέον να παρουσιάσει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και σύμφωνα με το προσφάτως επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο για την 3ετία 2024 – 2026, κατά την εφετινή χρήση η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (Core RoTE) θα ξεπεράσει το 16% και θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της υπό εξέταση περιόδου πάνω από το 13%. Μάλιστα η διοίκηση της τράπεζας έχει θέσει ως βασικό στόχο για το 2024 στη διανομή του 40% των κερδών στους μετόχους υπό την μορφή μερίσματος, με προοπτική σταδιακά το ποσοστό αυτό να ανέλθει έως και το 70%.

Η τιμή διάθεσης

Σημειώνεται ότι η διαδικασία του placement θα είναι ανάλογη με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου, που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Θα περιλαμβάνει δηλαδή τη Διεθνή Προσφορά, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Τον περασμένο Νοέμβριο το ΤΧΣ διέθεσε το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αποκομίζοντας περί το 1 δισ. ευρώ, καθώς η τιμή διάθεσης είχε διαμορφωθεί στα 5,3 ευρώ. Έκτοτε η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι τα 8,52 ευρώ τον περασμένο Μάιο για να υποχωρήσει στα 7,174 ευρώ στις αρχές Αυγούστου. Έκτοτε η μετοχή κινείται στα επίπεδα των 7,5 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας να προσεγγίζει 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, όποιο και αν είναι τελικά το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που θα διατεθεί, δεν αναμένεται η τιμή πώλησης να ενέχει μεγάλη έκπτωση σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ενώ στα παρόντα επίπεδα της μετοχής σημαίνει ότι το 18,39% του ΤΧΣ κοστολογείται περί τα 1,27 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα