Αθήνα καλεί Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 4'
Αθήνα καλεί Βερολίνο για το μεταναστευτικό
Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς INTIME

Η κυβέρνηση καλεί τη Γερμανία να σεβαστεί τη Σένγκεν, επενδύει στον διάλογο με την Τουρκία για τη συνέχιση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό και προβάλλει τη φύλαξη των συνόρων και το φράχτη στον Έβρο.

Το ντόμινο που ενδέχεται να προκαλέσει η αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό επιχειρεί να προλάβει η κυβέρνηση. Και αυτό καθώς μία νέα κρίση στο πεδίο αυτό θα αποτελούσε πλήγμα στα δεξιά πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πιο αυστηρό καθεστώς ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα τα ξημερώματα. Την ίδια στιγμή ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, προαναγγείλει πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, σε μία απέλπιδα προσπάθεια αντιμετώπισης της Μαρί Λεπέν. Και το ίδιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, από την άλλη συνασπίζονται ξανά για να ζητήσουν ακόμη μία φορά στήριξη και καταμερισμό του βάρους διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η πρώτη κρίσιμη μάχη για το θέμα θα ξεκινήσει μάλιστα σήμερα, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση στο Βερολίνο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να επαναλάβει στη Διάσκεψη πως δεν είναι λύση για το μεταναστευτικό η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν. Εν προκειμένω αναμένεται να τονίσει πως οι πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο σε χώρα πρώτης υποδοχής έχουν το δικαίωμα μετακίνησης εντός της ΕΕ για 90 ημέρες. Αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί τα κράτη μέλη του Βορρά να πετούν το μπαλάκι στις χώρες πρώτης υποδοχής, χωρίς ούτε καν αύξηση της χρηματοδότησης.

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την ΕΕ

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αυτό το μήνυμα είχε εκπέμψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, την περασμένη εβδομάδα.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός είχε επίσης δηλώσει ότι οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι για τη φύλαξη των συνόρων και τη λειτουργία Κέντρων Υποδοχής στη χώρα μας δεν είναι βέβαιο ότι θα επαρκούν στο μέλλον. Ενώ είχε επαναλάβει το αίτημα για χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο από την ΕΕ. 

Με άλλα λόγια, εάν δεν μπορεί να πειστεί η Γερμανία να σεβαστεί τη Σένγκεν, η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον να έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Αφενός για να διαχειριστεί πρόσφυγες στους οποίους θα κλείσει η πόρτα της Γερμανίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης, κατά παράβαση της Σένγκεν. Και αφετέρου για να προλάβει νέα αύξηση και μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα τον Οκτώβριο τόσο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ  στις Βρυξέλλες, όσο και στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Γερμανία.

Ο παράγοντας Τουρκία για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα έχει μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει και νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και παρόλο που Τουρκία με αναθεωρητικές και προκλητικές κινήσεις έχει ήδη ναρκοθετήσει κάθε δυνατότητα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου, η Αθήνα θέλει αν μη τι άλλο να κρατά τους διαύλους ανοιχτούς και το κλίμα θερμό ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό. 

“Το μεταναστευτικό είναι ένας από τους διαρκείς λόγους που νομίζω επιβάλλουν τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών. Μετά το 2020 και τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση, έχει υπάρξει μια σταδιακή ύφεση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε πρόσφατη  συνέντευξη του στο Open.

Η κυβέρνηση όμως θέλει να δείξει, ιδίως στο δεξιό ακροατήριο, ότι δεν βασίζεται στην… “καλοσύνη των ξένων”, εν προκειμένω της Τουρκίας. Για αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα επισκεφθεί σήμερα τον Έβρο, από όπου αναμένεται να εξαγγείλει την ολοκλήρωση του φράχτη.

Σημειωτέον πάντως ότι το σημείο πίεσης στα σύνορα δεν είναι αυτή τη στιγμή ο Έβρος, αλλά τα θαλάσσια σύνορα στα Δωδεκάνησα, καθώς αυξάνονται οι προσφυγικές ροές από το Λίβανο όσο συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Μέση Ανατολή. Και αυτό καθώς στο Λίβανο βρίσκονται 12 καταυλισμοί με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι αλλά και Παλαιστίνιοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα