Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Αφιέρωμα στον Λ.Μαχαιρίτσα
Αφιέρωμα στον Λ.Μαχαιρίτσα Κήπος Μέγαρο Μουσικής 2020 / Δ.Τσακνής, Γ.Παντελιάς (Κίτρινα Ποδήλατα) Papadakis Press

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον Σεπτέμβρη και η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα – Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βριλησσίων

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή. Θεμελίωσε το Ελληνικό Ροκ με τους Τερμίτες, υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών της δεκαετίας του Ά90, αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι καλλιτέχνες και τα τραγούδια του δεν σταμάτησαν ποτέ να ακούγονται και να παίζονται.

Τα τραγούδια “Διδυμότειχο μπλουζ”, “Πόσο σε θέλω”, “Και τι ζητάω”, “Εκεί στο Νότο”, “Ένας Τούρκος στο Παρίσι”, “Tερατάκια τσέπης”, “Έλα ψυχούλα μου” και “Μικρός Τιτανικός” και πολλά ακόμα, θεωρούνται πλέον κλασικά στο είδος τους.Τραγουδούν: Διονύσης Τσακνής, Κίτρινα Ποδήλατα, Steve Tesser. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βριλησσίων στο Θέατρο Αλ. Βουγιουκλάκη (Άνω Βριλήσσια).

Ησαΐας Ματιάμπα – Δωρεάν συναυλία

Ο γνωστός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ησαΐας Ματιάμπα μάς ταξιδεύει στο μοναδικό ξεχωριστό του κόσμο, από το χθες αλλά και το σήμερα σε μία ξεχωριστή ζωντανή παράσταση με τίτλο “Πέρασαν σχεδόν 20”. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Αγίας Παρασκευής την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, ο Ησαΐας Ματιάμπα θα εμφανιστεί με δωρεάν είσοδο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος», στις 21:00.

“Κτίσματα” – Δωρεάν στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση της Βούλας Καραμπατζάκη με τίτλο “Κτίσματα”. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στην γκαλερί. Θα παρουσιαστεί εγκατάστασή της που αποτελείται από γλυπτά, χάρτινα κτίσματα διαφόρων μεγεθών αλλά και επιτοίχια. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει έργα που μοιάζουν άχρονα και διάσπαρτα σε έναν μη-τόπο. Τα κτίριά της ξεκίνησαν με τρόπο “αυθόρμητο και ενστικτώδη”. Στη συνέχεια όμως προσδιορίστηκε η σύνδεση της ανθρώπινης κατασκευής με μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου, την ανάγκη για προστασία. Τα κτίσματά του τον προστατεύουν από τον ίδιο τον άνθρωπο, από τη φύση, αλλά προστατεύουν και τη φύση (τεχνητές λίμνες, ξερολιθιές), τα φυτά, τα ζώα και τους θεούς του.

Ταυτόχρονα, μέσα από τα έργα της, η Καραμπατζάκη αναδεικνύει και τις ευρύτερες ανησυχίες της. Πώς εξελίσσονται οι παραδοσιακές και λαϊκές τέχνες, τι θέση κατέχει σήμερα η χειρωνακτική εργασία, τι αλλαγές υφίστανται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, ποια είναι η αλληλεπίδραση της αρχιτεκτονικής με το φυσικό περιβάλλον, οι μύθοι και οι θρησκείες, η αισθητική αξία της ύλης, η συλλογική μνήμη -κυρίως όμως- όπως γράφει και η ίδια, “πώς όλα αυτά λειτουργούν ασυνείδητα ως αφορμές για την ανακάλυψη του βαθύτερου εαυτού μας και της σχέσης μας με τον κόσμο”.

Τα κτίσματα της καλλιτέχνιδος (ναοί, βωμοί, μοναστήρια, φάροι, στήλες κ.λπ.) βρίσκονται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που μοιάζει να οδηγεί άλλοτε προς τη φθορά άλλοτε προς την ανέγερσή τους. Η χρήση δύο ειδών χαρτονιού γίνεται το λεξιλόγιο με το οποίο η Καραμπατζάκη διατυπώνει τις παραπάνω ανησυχίες της. Η ύλη μετουσιώνεται σε κάτι το ιερό – μεταφυσικό.

Δημήτρης Γκέτσης έκθεση “Through the keyhole” – Δωρεάν στην The Breeder

To The Breeder Studyroom θα φιλοξενήσει τον Δημήτρη Γκέτση, ο οποίος παρουσιάζει μια εγκατάσταση που διεισδύει στην καλλιτεχνική του διαδικασία και στο δημιουργικό του σύμπαν. Αυτός ο καθηλωτικός χώρος λειτουργεί ως μια προσωπική αφήγηση, όπου ο Γκέτσης εξερευνά θέματα που τον απασχολούν και τον εμπνέουν, παρουσιάζοντας έργα και υλικά από διάφορα στάδια της δημιουργικής του διαδρομής. Η έκθεση προσφέρει ματιές στην έρευνα, την προετοιμασία και την παραγωγή που καθορίζουν το ξεχωριστό στυλ του Γκέτση.

Through the keyhole
Through the keyhole

Αντλώντας έμπνευση από το αναγεννησιακό studiolo, ο Γκέτσης φιλοτεχνεί έναν χώρο πλούσιο σε αισθητικές λεπτομέρειες, γεμάτο με προσωπικά υλικά που συμβάλλουν στην καλλιτεχνική του πρακτική. Αυτή η ερμηνεία του στούντιο του καλλιτέχνη περιλαμβάνει καλούπια, σημειώσεις, αναφορές, έτοιμα σχέδια, ηχητικά αποσπάσματα και ολοκληρωμένα έργα, όπως τα μεταλλικά γλυπτά του τοίχου. Το έργο του δομείται γύρω από επαναλαμβανόμενα θέματα μυθολογίας, αλχημείας, αφήγησης και φανταστικών υβριδικών σωμάτων, που επεκτείνονται σε μια εξερεύνηση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, ιδιαίτερα μέσα σε ένα μετα-αποικιακό και πατριαρχικό πλαίσιο.

Το Breeder Studyroom είναι μια πρωτοβουλία που ορίζει έναν συγκεκριμένο χώρο εντός της γκαλερί για κάθε συμμετέχοντα καλλιτέχνη για τη δημιουργία ενός προσωπικού δωματίου μελέτης. Το έργο αυτό έχει ως στόχο να δώσει στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να μοιραστούν πτυχές της δημιουργικής τους διαδικασίας με το κοινό, προσφέροντας μια εικόνα των αναφορών τους, των αντικειμένων του στούντιο και των παράλληλων έργων ή πειραμάτων τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα