Εμβόλιο mRNA δείχνει αποτελεσματικότητα σε προχωρημένους καρκίνους

Διαβάζεται σε 4'
Πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο
Πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο iStock

Θεραπευτικό εμβόλιο που βρίσκεται στη φάση Ι των δοκιμών, φέρεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά συμπαγείς όγκους όπως οι καρκίνοι του πνεύμονα και του δέρματος και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.

Τα ενδιάμεσα δεδομένα της φάσης Ι για το θεραπευτικό εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο (mRNA-4359), δίνουν ελπίδες σε μελλοντικούς ασθενείς και μάλιστα σε αυτούς με προχωρημένους συμπαγείς καρκίνους, που σήμερα η κατάσταση της υγείας τους είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η νέα ανοσοθεραπεία, η οποία τονίζεται ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, δοκιμάζεται σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους, όπως αυτούς του καρκίνου του πνεύμονα, το μελάνωμα (καρκίνος δέρματος) κ.ά.

Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, 19 ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου έλαβαν από μία έως 9 δόσεις της ανοσοθεραπείας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ανοσοθεραπεία δημιούργησε ανοσολογική απόκριση κατά του καρκίνου και ήταν καλά ανεκτή, με ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και πυρετός.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης Ι, που είναι επίσης η πρώτη φάση της μελέτης για θεραπεία στον άνθρωπο (προηγούνται εργαστηριακά πειράματα), ανακοινώθηκαν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας στη Βαρκελώνη, από τον επικεφαλής ερευνητή της δοκιμής από το King’s College του Λονδίνου και το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Διευκρινίζεται ότι η κλινική δοκιμή χρηματοδοτείται από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna.

Η ανοσοθεραπεία με mRNA είναι ένα μόνο από τα πολλά εμβόλια κατά του καρκίνου που εισέρχονται σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο.

Η θεραπεία λειτουργεί παρουσιάζοντας κοινούς δείκτες των όγκων στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, και με αυτόν τον τρόπο το εκπαιδεύουν να τους αναγνωρίζει και να είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που τους εκφράζουν.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, παράλληλα ενδεχομένως να εξαλείφει κύτταρα που θα μπορούσαν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δοκιμή Φάσης Ι σχεδιάστηκε για να εξετάσει την ασφάλεια και την ανεκτικότητα της ανοσοθεραπείας, ενώ δευτερεύοντες και τριτεύοντες στόχοι ήταν η αξιολόγηση των ακτινολογικών και ανοσολογικών αποκρίσεων.

Στους 8 από τους 16 ασθενείς που μπορούσαν να αξιολογηθούν, φάνηκε ότι το μέγεθος του όγκου τους δεν αυξήθηκε και δεν εμφανίστηκαν νέοι όγκοι.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι η ανοσοθεραπεία με mRNA μπορούσε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε πολλούς ασθενείς, δημιουργώντας ανοσοκύτταρα στο αίμα που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις δύο πρωτεΐνες ενδιαφέροντος (PD-L1 και IDO1).

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν σε ορισμένους ασθενείς ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σημαντικών ανοσοποιητικών κυττάρων που μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, καθώς και να μειώσει τα επίπεδα άλλων ανοσοποιητικών κυττάρων που μπορούν να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

«Τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, καθώς το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό και ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να ελεγχθεί η ασφάλεια και να καθοριστεί η βέλτιστη δόση της ανοσοθεραπείας.

Ωστόσο, αυτά τα πολλά υποσχόμενα πρώιμα αποτελέσματα υποστηρίζουν την περαιτέρω έρευνα για το mRNA-4359, όπως είναι η ονομασία του εμβολίου.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να αναζητούν ασθενείς με μελάνωμα και καρκίνο του πνεύμονα που λαμβάνουν το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη, ώστε να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της νέα θεραπείας.

Ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής στη Βρετανία δρ Debashis Sarker, ειδικός στην πειραματική ογκολογία στο King’s College του Λονδίνου και σύμβουλος ιατρικής ογκολογίας στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, δήλωσε ότι η εν λόγω μελέτη που αξιολογεί την ανοσοθεραπεία mRNA για τον καρκίνο, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ελπίδα ανάπτυξης μιας νέας θεραπείας για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

«Αποδείξαμε ότι η θεραπεία είναι καλά ανεκτή χωρίς σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η μελέτη αυτή αφορούσε μόνο έναν μικρό αριθμό ασθενών μέχρι σήμερα, είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι αυτή η θεραπεία για άτομα με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Kyle Holen, M.D., Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moderna και Επικεφαλής Ανάπτυξης, Θεραπευτικών και Ογκολογίας, δήλωσε ότι «είναι ενθαρρυντικό ότι τα αποτελέσματα φάσης Ι του mRNA-4359, καταδεικνύουν τη δυνατότητά του να προκαλεί ισχυρές αποκρίσεις στα Τ-κύτταρα, διατηρώντας παράλληλα ένα διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας. Αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό συστατικό για τη μετατόπιση του μικροπεριβάλλοντος του όγκου προς μια πιο ανοσοεπιτρεπτική κατάσταση, προσφέροντας δυνητική ελπίδα για τους ασθενείς με προχωρημένους συμπαγείς όγκους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα