Στα… Play offs μπαίνει το ΠΑΣΟΚ

Διαβάζεται σε 4'
Στα… Play offs μπαίνει το ΠΑΣΟΚ
Ανοικτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με ομιλίες των υποψηφίων Προέδρων του κόμματος στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου EUROKINISSI

Σε τρεις Κυριακές ο πρώτος γύρος για ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Διατηρείται η εικόνα ενότητας στο εσωτερικό του, σε πλήρη αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνθήκες …«Play offs» μπαίνει πλέον το ΠΑΣΟΚ, ενώ απομένουν μόλις τρεις Κυριακές έως την 6η Οκτωβρίου, όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία του πρώτου γύρου για την ανάδειξη της ηγεσίας του. Η διαδικασία θα επαναληφθεί, αν χρειαστεί, στις 13 Οκτωβρίου.

Με αθλητικούς όρους, οι 6 υποψήφιοι (Ν.Ανδρουλάκης, Χ.Δούκας, Π.Γερουλάνος, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Κατρίνης και Ν.Γιαννακοπούλου) άφησαν πίσω τους τη…«regular season» της θερινής περιόδου και πλέον αρχίζει το «σκληρό παιχνίδι».

Ενότητα

Το στοιχείο αυτό άλλωστε φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής. Εκεί όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις των υποψηφίων, δίχως να αποφευχθούν οι (ανώνυμες έως στιγμής) αιχμές του ενός για τον άλλον.

Από την άλλη φυσικά δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς πως το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει μέχρι τώρα να διατηρήσει την αντιπαράθεση μακριά από την εικόνα μιας «εμφύλιας σύρραξης». Μια αίσθηση που εντείνεται από την -αναπόφευκτη- σύγκριση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, τεκμηριώνεται και από τη διατήρηση των ποσοστών του κόμματος στα επίπεδα των τελευταίων ευρωεκλογών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως «κοινός τόπος» στον δημόσιο λόγο των υποψηφίων είναι το ζήτημα της ενότητας του χώρου.

Δείγμα επίσης είναι και η συμφωνία που – σχετικά εύκολα- επιτεύχθηκε για το debate μεταξύ των υποψηφίων που ορίστηκε να φιλοξενηθεί από την κρατική τηλεόραση στις 24 Σεπτεμβρίου.

Με βάση αυτά στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν για υψηλή συμμετοχή στις διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας. Από την άλλη, όμως, κανένα από τα επιτελεία των υποψηφίων δε «ρισκάρει» την αναφορά σε αριθμούς η κάνει συγκρίσεις με την εκλογική διαδικασία του 2021.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ

Τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι υποψήφιοι εντείνουν την παρουσία τους στα ΜΜΕ, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι περιοδείες τους στις μεγάλες (σε ορισμένες περιπτώσεις και σε μικρότερες) πόλεις της χώρας. Παράλληλα, οι 6 διεκδικητές θα πορευθούν με τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς τους που φρόντισαν να προβάλουν με τις ομιλίες τους στην Κεντρική Επιτροπή της 15ης Σεπτεμβρίου.

Το «δίδυμο» των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα φαντάζει ως το πλέον επικρατέστερο για επικράτηση στον πρώτο γύρο και γενικώς. Όμως, η πληθώρα των υποψηφιοτήτων καθιστά σαφές πως οι συγκλίσεις ενόψει του (εξαιρετικά πιθανού) δεύτερου γύρου θα είναι καθοριστικές για την έκβαση. Πράγμα που -αντικειμενικά- καθιστά εξαιρετικά σημαντικές τις επιδόσεις και των υπόλοιπων υποψηφίων.

Αυτές του Π.Γερουλάνου (που προκρίνει τον εκσυγχρονισμό του ΠΑΣΟΚ) και της Α.Διαμαντοπούλου  (δίνει έμφαση στην «πρωθυπουργισιμότητά» της) θεωρείται πως θα παίξουν κομβικό ρόλο. Ενδιαφέρον ερωτηματικό αποτελεί η παρουσία του Μ. Κατρίνη (πορεύεται με έντονα αντιδεξιό λόγο), αφού η αίσθηση που αποπνέει η υποψηφιότητά του φαντάζει ισχυρότερη από τα ποσοστά που τον θέλουν να κερδίζει οι δημοσκοπήσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει με πυρετώδεις ρυθμούς τις περιοδείες του. Η πλευρά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι έχει δοθεί με σαφήνεια και επιτυχία το στίγμα του. Εστιάζοντας στην ενωτική εικόνα που εξέπεμψε με αφορά την επέτειο της δημιουργίας του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη, την κατάθεση ενός συγκεκριμένου κι εφαρμόσιμου κυβερνητικού προγράμματος στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και τέλος με την ομιλία του στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή.

Εκτιμάται πως προέβαλε την ιδέα του «άλματος» που μπορεί να κάνει πλέον το ΠΑΣΟΚ βασισμένο όμως όχι σε προσωπικές επιδιώξεις, αλλά σε όσα πέτυχε τα τελευταία 2,5 χρόνια. Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα την αναγκαιότητα της διατήρησης της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ανέδειξε την τακτική που ακολούθησε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, δρομολογώντας την διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας ως κίνηση που δεν επέτρεψε την «συριζοποίηση» του χώρου.

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας φαίνεται να ποντάρει ιδιαίτερα στην εκτίμηση πως η εκλογή του είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου. Για τον λόγο αυτό «φωτογράφισε» τον Άδωνι Γεωργιάδη και μηχανισμούς της Ν.Δ ως την αιτία για την διενέργεια έρευνας σχετικά με «τα sms,με τα οποία πληροφορώ τους πολίτες για τις δράσεις μου».

Βασισμένος στην εκλογική του νίκη στις τελευταίες αυτό-διοικητικές εκλογές, ο Δήμαρχος Αθήνας παρουσιάζεται με έντονα αριστερό πρόσημο τόσο στις προτάσεις όσο και στην φρασεολογία του. Παρόλα αυτά απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του αν προσβλέπει στην ένταξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα ευρύτερο σχήμα όπου θα μετέχει ίσως και ο Αλέξης Τσίπρας.  Όπως δήλωσε «αν ψηφίσει κανείς Χάρη Δούκα βγαίνει Χάρης Δούκας. Αν είναι δυνατόν!». Διευκρίνισε πως «κοινοβουλευτικά πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες με όλα τα δημοκρατικά κόμματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα