Φον ντερ Λάιεν: Ώρα ανακοινώσεων για τα χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν

Διαβάζεται σε 3'
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από εβδομάδες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων από τα κράτη μέλη.

H εκλεγμένη Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα, Τρίτη, τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και την κατανομή των χαρτοφυλακίων για τους υποψήφιους Επιτρόπους στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της Προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση της Φον ντερ Λάιεν με τους επικεφαλής των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αρχικά προγραμματισμένη την προηγούμενη Τετάρτη (11/9), ωστόσο αναβλήθηκε, καθυστερώντας τη διαδικασία της ανακοίνωσης της νέας σύνθεσης.

Η φον ντερ Λάιεν συναντάται αυτή την ώρα με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μετά από τη συνάντηση, αναμένεται να ακολουθήσει ανακοίνωση σχετικά με τη σύνθεση της νέας Επιτροπής και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν τα κράτη μέλη.

Οι 26 Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -ένας από κάθε χώρα, φαίνεται να απέχουν πολύ από το να εγκατασταθούν σύντομα στα γραφεία τους στο Berlaymont.

Αρχικά, το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια Επιτροπή με ισόρροπη εκπροσώπηση φύλων έχει καθυστερήσει, αναγκάζοντάς την να επιστρέψει στις πρωτεύουσες για να αντικαταστήσει άνδρες υποψηφίους με γυναίκες από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, πολύ μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, με τη διαμάχη στη Γαλλία σε πλήρη εξέλιξη, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας δεν έχει ακόμη εγκρίνει την υποψήφια Μάρτα Κος.

Αν και έχει ξεπεράσει τις προθεσμίες, η φον ντερ Λάιεν επιμένει ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει εγκαίρως την 1η Νοεμβρίου.

Αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν με αιχμές για φον ντερ Λάιεν

Ο Μπρετόν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χθες (16/9), κατηγορώντας την φον ντερ Λάιεν ότι κινήθηκε πίσω από την πλάτη του για να τον αντικαταστήσει με άλλον Γάλλο υποψήφιο, παρά το γεγονός ότι είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εδώ και μήνες.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Μπρετόν τονίζει ότι στις 25 Ιουλίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον διόρισε ως τον επίσημο υποψήφιο της Γαλλίας για μια δεύτερη θητεία στο Σώμα των Επιτρόπων. Προσθέτει, ωστόσο, ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του – «για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν είχατε συζητήσει απευθείας μαζί μου».

«Ως αντάλλαγμα – «πολιτικό συμβιβασμό» για την απόσυρση του ονόματός μου, η Φον ντερ Λάιεν προσέφερε ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία» και τώρα θα προταθεί ένας άλλος υποψήφιος», αναφέρει ο Μπρετόν.

Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, θα αντικαταστήσει τον Τιερί Μπρετόν ως υποψήφιος της Γαλλίας για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα