Κακοκαιρία Boris: 19 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Σε επιφυλακή η κεντρική Ευρώπη

Διαβάζεται σε 4'
Κακοκαιρία Boris: 19 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Σε επιφυλακή η κεντρική Ευρώπη
Αεροφωτογραφία μιας πλημμυρισμένης γειτονιάς στην Οστράβα της Τσεχίας AP Photo/Darko Bandic

Φόβοι για νέες πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Boris που πλήττει την κεντρική Ευρώπη. Θωρακίζονται πόλεις στην Πολωνία και Ουγγαρία. Τουλάχιστον 19 νεκροί σε τέσσερις χώρες.

Εθελοντές στην πολωνική πόλη Νίσα ενίσχυσαν τα φράγματα την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τα φουσκωμένα ποτάμια, μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Τα ποτάμια συνεχίζουν να υπερχειλίζουν στην Τσεχία, ενώ ο ποταμός Δούναβης ανεβαίνει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με τις πλημμύρες να πλήττουν και την Αυστρία. Οι περιοχές στα σύνορα Τσεχίας-Πολωνίας είναι από τις πιο βαριά πληγείσες από το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ορμητικοί ποταμοί, γεμάτοι με φερτά υλικά, κατέστρεψαν πόλεις, κατέρρευσαν γέφυρες και ισοπέδωσαν σπίτια.

Η Πολωνία έχει κηρύξει κατάσταση καταστροφής στην περιοχή και έχει διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ζλότι (234 εκατ. δολάρια) για τα θύματα των πλημμυρών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εθελοντές βοήθησαν τους διασώστες να τοποθετήσουν σακιά με άμμο για να ενισχύσουν το κατεστραμμένο ανάχωμα γύρω από τη Νίσα, μια πόλη με 40.000 κατοίκων στη νότια Πολωνία.

Ένα φράγμα κατασκευάζεται για να προστατεύσει το νησί Μαργαρίτα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, AP Photo/Denes Erdos

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Μάριους Φελτινόφσκι, δήλωσε την Τρίτη σε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στην πόλη Βρότσλαβ ότι το ανάχωμα της Νίσα έχει σφραγιστεί, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα συμμετείχαν στην επιχείρηση ρίψης σακιών με άμμο.

Νεκροί σε τέσσερις χώρες από την φονική κακοκαιρία

Η ιστορική πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας, με πληθυσμό 600.000 κατοίκων, προετοιμάζεται για την κορύφωση των υδάτων κατά μήκος του ποταμού Όντρα. Ο ζωολογικός της κήπος απηύθυνε έκκληση για εθελοντές που θα βοηθήσουν στην τοποθέτηση σακιών με άμμο για την προστασία των εγκαταστάσεων, αν και τα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλείς περιοχές μακριά από τις ζώνες πλημμύρας.

Οι πολωνικές αρχές έχουν γεμίσει το 75% μιας τεράστιας δεξαμενής κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, με στόχο τη μείωση της στάθμης των υδάτων και την αποφυγή συνδυαστικών κυμάτων πλημμύρας στον ποταμό Όντρα και τη Νίσα, όπως συνέβη στις μεγάλες πλημμύρες του 1997 που έπληξαν τη Βρότσλαβ.

Αυτή η φωτογραφία που δόθηκε από την πολωνική πυροσβεστική υπηρεσία, δείχνει μια πλημμυρισμένη περιοχή κοντά στον ποταμό Nysa Klodzka στη Nysa της Πολωνίας KG PSP Photo via AP

Οι πλημμύρες έχουν αφήσει πίσω τους επτά νεκρούς στη Ρουμανία, όπου τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν από το Σαββατοκύριακο, τέσσερις στην Πολωνία, τέσσερις στην Αυστρία και τρεις στην Τσεχία.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, δήλωσε ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε Τσεχία και Πολωνία παραμένουν χωρίς ρεύμα. Στην πόλη Οστράβα της βορειοανατολικής Τσεχίας, η ρήξη ενός φράγματος στον ποταμό Όντρα, στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, προκάλεσε πλημμύρες στη βιομηχανική περιοχή της πόλης τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων της χημικής βιομηχανίας BorsodChem και του εργοστασίου κοκκοποίησης OKK Koksovny, μεταξύ άλλων.

Στην Ουγγαρία, στις ιστορικές πόλεις Βίσεγκραντ και Σέντεντρε, βόρεια της Βουδαπέστης, οι αρχές έχουν τοποθετήσει κινητά φράγματα, προετοιμαζόμενες για τις πλημμύρες του Δούναβη. Η Βουδαπέστη προετοιμάζεται για την κορύφωση της κακοκαιρίας, με τα ύδατα να πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ και έχει κλείσει το νησί Μαργαρίτα, μια περιοχή αναψυχής με ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου οι πολίτες έχουν τοποθετήσει δεκάδες χιλιάδες σακιά με άμμο για την προστασία της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα