ΟΗΕ: Σήμερα η συζήτηση για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη

Διαβάζεται σε 3'
OHE
OHE AP Photo

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη (17/09), η συζήτηση στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί του σχεδίου για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε 12 μήνες

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ θα ξεκινήσουν να συζητούν από σήμερα ένα παλαιστινιακό προσχέδιο απόφασης το οποίο απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε «12 μήνες», με την πιθανή υιοθέτηση του κειμένου να προκαλεί ήδη την οργή του Ισραήλ.

Τον Ιούλιο, απαντώντας σε αίτημα γνωμοδότησης που υπέβαλε η Γενική Συνέλευση για την ισραηλινή κατοχή, το Διεθνές Δικαστήριο εκτίμησε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές είναι παράνομη» και το Ισραήλ «οφείλει να την τερματίσει (…) το συντομότερο δυνατό».

Προκειμένου να δοθεί συνέχεια, οι αραβικές χώρες ζήτησαν τη σύγκληση νέας ειδικής συνεδρίασης λίγες ημέρες πριν την άφιξη στη Νέα Υόρκη δεκάδων επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του πολέμου στη Γάζα.

«Στόχος είναι να εκμεταλλευθούμε την πίεση της διεθνούς κοινότητας στη Γενική Συνέλευση και την πίεση από την ιστορική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να αλλάξει στάση», σχολίασε χθες Δευτέρα ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίαντ Μάνσουρ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το σχέδιο απόφασης που βρίσκεται στο τραπέζι, το οποίο είναι πιο συγκεκριμένο από τα προηγούμενα, «σόκαρε πολλές χώρες».

ΟΗΕ: Τι προβλέπει το σχέδιο για τα παλαιστινιακά εδάφη

Το κείμενο, επί του οποίου αναμένεται οι χώρες μέλη του ΟΗΕ να ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ή την Τετάρτη, «απαιτεί» από το Ισραήλ «να τερματίσει χωρίς καθυστέρηση την παράνομη παρουσία του» στις παλαιστινιακές περιοχές και αυτό να γίνει «το αργότερο 12 μήνες μετά την υιοθέτηση της απόφασης». Προηγούμενο σχέδιο απόφασης έδινε στο Ισραήλ διορία έξι μηνών.

Παράλληλα το σχέδιο απόφασης «απαιτεί» να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές, να τερματιστεί η ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών, να επιστραφεί η γη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί από τους Παλαιστίνιους και αναφέρεται και στην πιθανότητα επιστροφής των Παλαιστίνιων εκτοπισμένων.

Αντιθέτως, η παράγραφος που ζητούσε από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να σταματήσουν να εξάγουν όπλα στο Ισραήλ δεν περιελήφθη τελικά στο σχέδιο απόφασης, έπειτα από διαπραγματεύσεις.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε καλούς αριθμούς», δήλωσε ο Μάνσουρ, χαιρετίζοντας «την τεράστια συμπάθεια και αλληλεγγύη» προς τους Παλαιστίνιους.

Αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να υιοθετήσει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα λόγω των απανωτών βέτο που ασκούν οι ΗΠΑ για να προστατεύσουν τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, η Γενική Συνέλευση έχει εγκρίνει από τον Οκτώβριο πολλά κείμενα με τα οποία στηρίζει τους Παλαιστίνιους.

Τον Μάιο η Συνέλευση, σε μια συμβολική κίνηση, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (143 ψήφοι υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές) την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ.

Αν και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, το Ισραήλ έκανε λόγο ήδη για ένα «ατιμωτικό» σχέδιο απόφασης.

Η υιοθέτησή του θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας και ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι η βάρβαρη σφαγή παιδιών, ο βιασμός γυναικών και η απαγωγή αθώων πολιτών είναι μια χρήσιμη τακτική», κατήγγειλε ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντανόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα