Οι εκπλήξεις στη νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν

Διαβάζεται σε 5'
Η Von der Leyen
Η Von der Leyen European Parliament

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τα νέα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν και δεν έλειψαν οι εκπλήξεις.

Η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κατανομή των χαρτοφυλακίων, το μεσημέρι της Τρίτης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής εξέπληξε τους παρατηρητές της ΕΕ προτείνοντας τη Ρουμάνα Roxana Mînzatu και τη Φινλανδή Henna Virkkunen για τις θέσεις των αντιπροέδρων ενώ έστειλε τρεις έμπειρους συνεργάτες της σε κατώτερες θέσεις. Όπως μεταδίδει το Euractiv σε ανάλυσή του, ο Σλοβάκος Maroš Šefčovič και ο Λετονός Valdis Dombrovskis, καθώς και η Dubravka Šuica από την Κροατία, πρακτικά “υποβιβάστηκαν”.

Τρεις ακόμη υποψηφιότητες για θέσεις αντιπροέδρου, επιβεβαιώθηκαν. Πρόκειται για την Ισπανίδα Teresa Ribera, τον Ιταλό Raffaele Fitto και τον Γάλλο Stéphane Séjourné. Την ομάδα των έξι αντιπροέδρων συμπληρώνει η Kaja Kallas από την Εσθονία που επιλέχθηκε ως η κορυφαία διπλωμάτισσα της ΕΕ.

Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Η Kallas αναμένεται να υιοθετήσει μία ισορροπημένη προσέγγιση και να συμβαδίσει με τα “θέλω” των κρατών-μελών, αντί να επιδιώξει να χαράξει η ίδια τη στρατηγική πορεία, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί στα ζητήματα της Ουκρανίας και της Γάζας. Σημειώνεται πως για τη Γάζα, η ΕΕ στηρίζει μία λύση των δύο κρατών, όπως προβλέπεται στις Συμφωνίες του Όσλο. Τον Ιανουάριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης επιβεβαίωσαν ομοφώνως την εν λόγω θέση.

Η Kallas έχει από την πλευρά της καταστήσει σαφές πως “στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα” και έχει αποκηρύξει τη Χαμάς. Ακόμα, έχει υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών, ενώ στο παρελθόν είχε ζητήσει και κατάπαυση πυρός.

Σχετικά με τη σύνθεση του αντιπροεδρίου, η φον ντερ Λάιεν επέλεξε τέσσερις γυναίκες, προσπαθώντας να ισορροπήσει την εκπροσώπηση των δύο φύλων στην Κομισιόν. Αυτό γιατί τα νέα χαρτοφυλάκια μοιράζονται σε 16 άντρες και 11 γυναίκες. Η ίδια η πρόεδρος έδωσε μάχη για να υπάρξει ισότιμη εκπροσώπηση και ισορροπία των φύλων στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ. Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών σε 11, ή στο 40% των Επιτρόπων, από το αρχικό 22%.

Η Ελλάδα παρέμεινε “πιστή” στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Ο ίδιος έλαβε τη θέση του Αρμοδίου Επιτρόπου για τις Βιώσιμες Μετακινήσεις και τον Τουρισμό.

Η σύνθεση της Κομισιόν

Κομματικά το ΕΛΚ έχει την πλειοψηφία με 13 Επιτρόπους και ακολουθεί το Renew με 5 και το S&D με 4. Στατιστικά, οι υποψήφιοι Επίτροποι περιλαμβάνουν τρεις πρώην πρωθυπουργούς, τέσσερις πρώην υπουργούς Εξωτερικών, πέντε πρώην υπουργούς Οικονομικών και δέκα πρώην ευρωβουλευτές. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δημοσιογράφους από το Βέλγιο και τη Φινλανδία, ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και την Κροατία και διπλωμάτες από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία.

Θέτοντας τις προτεραιότητές της, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για “ευημερία, ασφάλεια και δημοκρατία”. Όλες οι επιλογές της φον ντερ Λάιεν για τους αντιπροέδρους και τους Επιτρόπους, θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο. 

Οι εκπλήξεις

Η σημερινή υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Teresa Ribera, εξασφάλισε μια θέση αντιπροέδρου με επίκεντρο της ατζέντας της τη πράσινη μετάβαση, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα. Η Φινλανδή Henna Virkkunen, από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) στο οποίο εντάσσεται και η φον ντερ Λάιεν , θα είναι υπεύθυνη για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία.   

Ο Ιταλός Raffaele Fitto έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και ένα χαρτοφυλάκιο που επικεντρώνεται στη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις. Η “αναβάθμιση” του Fitto έφερε αντιδράσεις, καθώς θεωρείται “στενός συνεργάτης” της Μελόνι. Οι ακροάσεις των Επιτρόπων στο Κοινοβούλιο δεν μπορούν να ξεκινήσουν έως ότου υποβληθούν όλες οι υποψηφιότητες. Αναμένεται η υποψηφιότητα της Σλοβένας Marta Kos.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

  • Teresa Ribera, Αρμόδια για Καθαρή, Δίκαιη και Ανταγωνιστική Μετάβαση
  • Henna Virkkunen, Αρμόδια για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία
  • Stéphane Séjourné, Αρμόδιος για την Βιομηχανική Στρατηγική και την Ενιαία Αγορά
  • Kaja Kallas Αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής
  • Roxana Mînzatu Αρμόδια για Κοινωνικά Δικαιώματα
  • Raffaele Fitto Αρμόδιος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων

Οι Επίτροποι

Ο Κύπριος Κώστας Καδης αναλαμβάνει Επίτροπος Αλιείας.

  • Επίτροπος Μεσογείου: Ντουμπρόβκα Σούιτσα
  • Επίτροπος για το Κλίμα και την Κλιματική Ανάπτυξη: Βόπκε Χέκστρα
  • Επίτροπος Άμυνας και διαστήματος: Άντριους Κουμπίλιους
  • Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης: Μάρτα Κος
  • Επίτροπος για θέματα οικονομικής πολιτικής: Μαρία Αλμπουκέρκι
  • Επίτροπος για θέματα διαχείρισης κρίσεων: Χάτζα Λαμπίπ
  • Επίτροπος για θέματα οικονομικής πολιτικής: Μαρία Αλμπουκέρκι
  • Επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού: Πιοτρ Σεραφίμ
  • Επίτροπος για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής: Νταν Γιόργκενσεν
  • Επίτροπος για θέματα startups και καινοτομίας: Εκατερίνα Ζαχαρίεβα
  • Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης: Μάικλ Μαγκράθ
  • Επίτροπος για θέματα γεωργίας: Κρίστοφ Χάνσεν
  • Επίτροπος για θέματα νεολαίας και αθλητισμού: Γκλέν Μικάλεφ
  • Επίτροπος για θέματα Υγείας: Όλιβερ Βαρχέλι
  • Επίτροπος για θέματα Εμπορίου: Μάρος Σέφκοβιτς
  • Επίτροπος για Οικονομία, Παραγωγικότητα και Εφαρμοστικότητα: Βάλντις Ντομπρόφσκις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα