Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το σοβαρό λάθος της Μυστικής Υπηρεσίας

Διαβάζεται σε 3'
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το σοβαρό λάθος της Μυστικής Υπηρεσίας
AP Photo/Lynne Sladky

Πώς η Μυστική Υπηρεσία άφησε τον 58χρονο ύποπτο να “κατασκηνώσει” για 12 ώρες στο γήπεδο που έπαιζε γκολφ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μυστική Υπηρεσία δεν ερεύνησε την περίμετρο του Trump International Golf Club στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, την Κυριακή, πριν ξεκινήσει  να παίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η παραδοχή αυτή τη φέρνει σε δυσμένεια και σε καθεστώς ελέγχου, δύο μήνες μετά από παρόμοιο επεισόδιο στην Πενσυλβάνια.

Αυτή η απόφαση εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το εάν η Μυστική Υπηρεσία έχει τους πόρους και την ικανότητα να εκτελεί επαρκώς τα καθήκοντά της. Πόσω μάλλον, σε μια περίοδο αυξανόμενης βίας και λίγο καιρό πριν την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών.

Ο Τραμπ δεν έπρεπε να ήταν εκεί

Ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας χαιρέτισε έναν πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας επειδή ενήργησε γρήγορα και απέτρεψε οποιαδήποτε ζημιά στον κ. Τραμπ την Κυριακή, το FBI είπε ότι τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο ενός ένοπλου έδειξαν ότι πέρασε σχεδόν 12 ώρες στο σημείο, προτού στρέψει το τουφέκι προς την κατεύθυνση. του κ. Τραμπ την ώρα που έπαιζε γκολφ.

Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ρόναλντ Λ. Ρόου Τζούνιορ, αναπληρωτής διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας, είπε: «Ο πρόεδρος δεν έπρεπε καν να είναι εκεί».

Είπε ότι ο κ. Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, δεν είχε στο επίσημο πρόγραμμά του κάποια προγραμματισμένη έξοδο. Δεν διευκρίνισε στις δηλώσεις του εάν αυτό σήμαινε ότι οι πράκτορες δεν είχαν χρόνο να “σκανάρουν” το γήπεδο του γκολφ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο κ. Τραμπ παίζει συχνά γκολφ σε ένα από τα γήπεδά του στη Φλόριντα τις Κυριακές, αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πρώην πρόεδρο.

Παράλληλα, επαίνεσε τους πράκτορές του που εντόπισαν την κάννη του όπλου στους θάμνους και εν συνεχεία συνέλαβαν τον ύποπτο. Οι μέθοδοι της Μυστικής Υπηρεσίας «ήταν αποτελεσματικές χθες», είπε ο κ. Ρόου.

Έκκληση για περισσότερους πόρους στη Μυστική Υπηρεσία

Ωστόσο, μετά το επεισόδιο της Κυριακής, βουλευτές, αξιωματούχοι επιβολής του νόμου και απόφοιτοι της Μυστικής Υπηρεσίας αμφισβήτησαν εάν η υπηρεσία μπορεί να προστατεύει επαρκώς τους νυν και πρώην προέδρους και τις οικογένειές τους.

«Ανησυχώ πολύ με τις αναφορές ότι ο ύποπτος φέρεται να βρισκόταν στους θάμνους για 11 ώρες», είπε η Beth Celestini, επί σειρά ετών πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών στη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα (2021). Αυτός ο ύποπτος έπρεπε να είχε ανακαλυφθεί πριν από το συμβάν».

Ένας 26χρονος βετεράνος της υπηρεσίας, ρώτησε: «Ήταν απλώς τύχη που πιάσατε αυτόν τον τύπο ή είχατε τους κατάλληλους μηχανισμούς για τέτοιου είδους απειλές;»

Ο κ. Ρόου είπε ότι για να χειριστεί ένα όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον, η Μυστική Υπηρεσία θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για το προσωπικό, τις υπερωρίες και τις εγκαταστάσεις.

Η έκκλησή του είχε ήδη λάβει την έγκριση του Προέδρου Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους ότι «η Υπηρεσία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια» και ότι το Κογκρέσο «πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους».

Βοηθοί που εμπλέκονται στις Επιτροπές Πιστώσεων της Γερουσίας και της Βουλής,είπαν ότι οι επιτροπές εξετάζουν τα αιτήματα της Μυστικής Υπηρεσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα