Η “λαϊκή δεξιά” παίρνει το όπλο της

Διαβάζεται σε 4'
Η “λαϊκή δεξιά” παίρνει το όπλο της
Ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Χρήστος Μπουκώρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ Dimitris Kapantais / SOOC

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια από 11 βουλευτές της ΝΔ, καθώς εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια από 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι το κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο παραμένει “νεφελώδες”.

Και αυτό καθώς δεν επρόκειτο για συνηθισμένο φαινόμενο την προηγούμενη τετραετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν άλλωστε ο αρχηγός της ΝΔ με τα λιγότερα θέματα εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι το 2019 η ΝΔ κέρδισε το ΣΥΡΙΖΑ και επέστρεψε στην εξουσία, ενώ το 2023 το 41% έδειχνε να επισφραγίζει την πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος.

Έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει, αλλά η ΝΔ έχει πλέον να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια αξιόλογου ποσοστού της δικής της βάσης, όπως αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές.

Για το 28% των ευρωεκλογών δόθηκαν διάφορες ερμηνείες στο εσωτερικό της ΝΔ. Με τη σαμαρική πτέρυγα να υποστηρίζει ότι απαιτείται δεξιά στροφή, τη “λαϊκή δεξιά” να ζητά “επιστροφή στις ρίζες” και πιο “κοινωνική πολιτική” και όλους μαζί να καταγγέλουν “πασοκοποίηση” της ΝΔ.

Η ερώτηση των 11 γαλάζιων

Την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, υπογράφουν 11 βουλευτές της ΝΔ και συγκεκριμένα οι: Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Άννα Καραμανλή, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Πρόκειται δηλαδή για βουλευτές τόσο από την καραμανλική όσο και από τη σαμαρική πτέρυγα, ακόμη και βουλευτές που είχαν ενταχθεί στο μητσοτακικό στρατόπεδο. Αλλά προφανώς διαπιστώνουν την οξύτητα του προβλήματος και πως αγγίζει τη βάση της ΝΔ. Σημειωτέον ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση είχαν ασκήσει κριτική κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ μετά το “μούδιασμα” των ευρωεκλογών.

Η ερώτηση μάλιστα κατατέθηκε την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιούσε σύσκεψη για το στεγαστικό κατά την οποία αποφασίστηκαν δύο νέες διευκολύνσεις για τους δικαιούχους του προγράμματος “Σπίτι μου 2”.

Και στο Μαξίμου άλλωστε διαπιστώνουν ότι η λεγόμενη “καθημερινότητα”, η ακρίβεια, το στεγαστικό και τα οικονομικά προβλήματα, είναι που παραμένουν αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.

Τα δεξιά βάσανα δεν τελειώνουν

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και πίεση εκ δεξιών, με αιχμή το μεταναστευτικό μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Και το Μαξίμου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης να δείξει αποφασιστική στάση απέναντι στη Γερμανία για το μεταναστευτικό και ταυτόχρονα να “ακυρώσει” τυχόν προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος από κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αφενός διαμήνυσε στη Γερμανία ότι: “Η Ελλάδα δεν θα κάνει δικό της ένα πρόβλημα άλλης χώρας. Υπάρχουν κανόνες στην ΕΕ και θα εφαρμοστούν”. Αφετέρου άφησε αιχμές λέγοντας ότι “Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχία στους πολίτες για να έχουν τη δική τους ατζέντα” και χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τα περί κινδύνου επιστροφής χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας από τη Γερμανία.

Πάντως η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και το γεγονός ότι τα ίδια της τα μέλη σηκώνουν τους τόνους στο θέμα (σκληρές δηλώσεις κατά της Γερμανίας έκαναν πχ οι υπουργοί Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας).

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που βρίσκεται στο Βερολίνο με αφορμή τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Μετανάστευση, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Μπρεντ Κρόσερ, στον οποίο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρηθεί η συνθήκη Σένγκεν και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο και τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ο κ. Μαρινάκης πάντως αντιμετώπισε με… χάδια τους βουλευτές Θάνο Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλο, που κατέθεσαν ερώτηση με βάση fake news για την εγκληματικότητα των Ρομά. Επικαλέστηκε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχει “σημειακό πρόβλημα” και υποστήριξε ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να κλείσει τα αυτιά σε τοπικές κοινωνίες για να μην… χαρακτηριστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα