Πρότυπες Προτάσεις: Έρχεται νέο πλαίσιο για τα έργα από ιδιώτες

Διαβάζεται σε 3'
Πρότυπες Προτάσεις: Έρχεται νέο πλαίσιο για τα έργα από ιδιώτες
ISTOCK

Κατατίθεται σύντομα στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις. Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, την πρώτη ημέρα του 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC2024.

Θέμα ημερών η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση του πλαισίου υλοποίησης των προτύπων προτάσεων. Όπως ανέφερε, εχθές, κατά την πρώτη ημέρα του 7ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC2024, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εγείρονται ζητήματα συμβατότητας με το Κοινοτικό Δίκαιο, δεδομένου ότι οποιοδήποτε έργο θα πρέπει να περάσει από το ραντάρ της DG Comp, κι εν γένει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας για τις ανάγκες για νέα συγκοινωνιακά έργα στο λεκανοπέδιο, παραδέχθηκε χαρακτηριστικά ότι «όντως χρωστάμε έργα στην Αττική», αντέτεινε όμως ότι «οι πρότυπες προτάσεις δεν είναι τοτέμ».

Αναφερθείς στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής του δημοσίου στη χρηματοδότηση των προταθέντων έργων, που αποτελεί και ένα από τα μέχρι σήμερα «αγκάθια», ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεδομένων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα συζητάμε. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι τα έργα παραχώρησης μεταφέρουν στον χρήση ένα -συχνά μεγάλο- μέρος του κόστους. Πρέπει να δούμε πρώτα τις πρότυπες προτάσεις και μετά θα συζητήσουμε εάν, πότε και με ποιους όρους θα καταβληθεί η συμμετοχή του δημοσίου», είπε.

Νωρίτερα στην «Τράπεζα των Κατασκευών» τέθηκε από εκπροσώπους των κατασκευαστικών ομίλων το θέμα της χρήσης των πρότυπων προτάσεων ως ένα εργαλείο υλοποίησης μεγάλων έργων με τη συνεργασία πολιτείας και αγοράς.

Για το θέμα των έργων ΣΔΙΤ, ο κ. Ταχιάος επισήμανε για ακόμα μία φορά πως ως εργαλείο έχουν «ταβανιάσει», καθώς το όριο των πληρωμών διαθεσιμότητας προς το ΑΕΠ δεν είναι άπειρο. «Εγχειρήματα που μεταφέρουν στις μελλοντικές γενιές βάρος που δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να σηκώσουν δεν γίνονται εξαρχής αποδεκτά», κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Γιώργος Συριανός, διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, είναι μονόδρομος η προώθηση έργων στην Αττική, μέσω των πρότυπων προτάσεων. «Τα έργα αυτά αν υλοποιηθούν θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του λεκανοπεδίου και τις μετακινήσεις», σημείωσε, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στα μακροπρόθεσμα οφέλη από την αύξηση του ΑΕΠ λόγω της υλοποίησης αυτών των έργων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα