ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να αποφευχθεί μια εκλογική διαδικασία – τσίρκο

Διαβάζεται σε 4'
ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να αποφευχθεί μια εκλογική διαδικασία – τσίρκο
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Έντονος προβληματισμός στην Πολιτική Γραμματεία για την ακραία τοξικότητα που “εκπέμπει” το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη. Τι συζητήθηκε ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου

Οι αποφάσεις στις οποίες φαίνεται να κατέληξε η χθεσινοβραδυνή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πως αποτελούν είδηση για το κόμμα που (ακόμη τουλάχιστον) διαθέτει την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κομβικός όμως για τις εξελίξεις μοιάζει ο προβληματισμός που κυριαρχεί στο ανώτερο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ: Το πώς θα αποφευχθεί η προοπτική να θυμίζουν… «τσίρκο» οι εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου που θα γίνουν στις 24 Νοέμβριου (με επαναληπτικό γύρο την 1η Δεκεμβρίου).

Το έκτακτο συνέδριο

Στο όργανο των 21ενός μελών διαφάνηκε χθες μια κυριαρχική πλειοψηφία για τον χαρακτήρα του επερχόμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οριστεί για τις αρχές του Νοεμβρίου: Αυτό θα έχει τον χαρακτήρα του «Έκτακτου Συνεδρίου». Ότι δηλαδή προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, ως διαδικασία που ακολουθείται μετά από πρόταση μομφής που υπερψηφίζεται στην Κεντρική Επιτροπή. Όπως αυτή που οδήγησε στην έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το προεδρικό αξίωμα στις 8 Σεπτεμβρίου, η οποία επανεπιβεβαιώθηκε σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 13 του ίδιου μήνα.

Πρακτικά η διενέργεια «Έκτακτου Συνεδρίου» σημαίνει ότι θα υπάρξει εξαρχής εκλογή συνέδρων από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το συνεδριακό σώμα θα είναι διαφορετικό από αυτό του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος που έγινε τον περασμένου Φεβρουάριο. Γεγονός που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία πολιτική διαδικασία στο εσωτερικό του με καθοριστικά επίδικα για την φυσιογνωμία του, το επόμενο διάστημα.

Η απόφαση αυτή όπως και όποιες ακόμη λάβει η Πολιτική Γραμματεία, που θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, θα αποτελέσουν την εισήγησή της στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο. Η εν λόγω συνεδρίαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού θα κληθεί να αποφασίσει συνολικά για τους όρους διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Αποφυγή του εκφυλισμού

Όπως προαναφέρθηκε όμως, ο πλέον σημαντικός προβληματισμός που καταγράφθηκε στην συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία είναι το πώς θα αποφευχθεί ο εκφυλισμός της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Όπως διαφάνηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του οργάνου έχει έντονη ανησυχία για τα φαινόμενα εντονότατης τοξικότητας που χαρακτηρίζουν όσα εκπέμπονται από την πλευρά του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος, όμως αυτό παραμένει το κυρίαρχο σενάριο. Παράλληλα θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως η υποψηφιότητά του θα συνοδεύεται από μία συνολική αμφισβήτηση των αποφάσεων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα οποία άλλωστε σκόπευε να … καταργήσει με βάση τις εισηγήσεις που έκανε όσο διέθετε την ιδιότητα του προέδρου.

Η εικόνα αυτή συνοδεύεται από τις έμμεσες απειλές του «περιβάλλοντος» του Στέφανου Κασσελάκη περί δικονομικής αμφισβήτησης των αποφάσεων της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από το έντονα «τραμπικό» στοιχείο με το οποίο φαίνεται να συμπεριφέρονται οι περισσότεροι εκ των υποστηρικτών του.  Είναι χαρακτηριστικό ότι από Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου πλειοψηφούν οι «Κασσελακίστας» εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ (πειθαρχικό) να παρέμβει σε βάρος της … Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος!

Όροι

Υπό το παραπάνω πρίσμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται πλέον οι όροι με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.  Ο προβληματισμός αφορά αρχικά ζητήματα διαφάνειας. Αυτά σχετίζονται με την κατάθεση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), πιστοποίηση περί μη οφειλής μεγάλων χρηματικών ποσών στο δημόσιο αλλά και το «λευκό» ποινικό μητρώο.

Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει και σχετικά με τη διαβεβαίωση από την πλευρά των υποψηφίων ότι αποδέχονται τις αρχές και το καταστατικό του κόμματος. Δίχως να λείπουν και σκέψεις που αφορούν ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα όπου ο υποψήφιος πρόεδρος θα είναι μέλος του κόμματος.

Αρμόδιο όργανο και για τέτοιου είδους αποφάσεις είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η εισήγηση που θα υπάρξει από την Πολιτική Γραμματεία για αυτού του είδους τα ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα