Ασάφειες για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου παρά τη θετική απόφαση που έλαβε η Κυπριακή κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 4'
Ασάφειες για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου παρά τη θετική απόφαση που έλαβε η Κυπριακή κυβέρνηση
ISTOCK

Κρίσιμος «αστερίσκος», μια μέρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη, το αν θα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει η Κύπρος στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με 100 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30%.

Απόφαση για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας μέσω του έργου Great Sea Interconnector έλαβε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Παρά την έγκριση της συμφωνίας γύρω από τα βασικές οικονομικές εκκρεμότητες, παραμένει ασαφές τι έχει γίνει ως προς την συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με 100 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30%.

Το τοπίο θα διευκρινιστεί σύντομα, όταν θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της απόφασης, με την οποία θα ταξιδέψει στις αποσκευές του αύριο στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης, για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με βασική ατζέντα, εκτός από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και το καλώδιο. Στο καλό σενάριο, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών τη Πέμπτη θα επικυρωθεί και το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Η ανακοίνωση

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε «η διάθεση ποσού €25εκατ. ανά έτος, αυστηρώς, για περίοδο 5 ετών ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που δυνατόν να επέλθει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων κατά την κατασκευαστική περίοδο διασύνδεσης, δηλαδή από 1/1/2025 μέχρι 31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από αυτή την αύξηση. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης των δικαιωμάτων ρύπων. Η πρώτη δόση των €25 εκατ. θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Επιφυλακτικότητα

Στην ελληνική κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής και προσμονής, όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές του ΥΠΕΝ, μέχρι να γίνει γνωστή ολόκληρη η απόφαση του Κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου. Σε μια υπόθεση που μετρά τόσα πολλά χαμένα «ραντεβού» και οι προσδοκίες για λευκό καπνό έχουν διαψευστεί πολλάκις, η Αθήνα ελπίζει σε τελική λύση, αλλά διατηρεί και τις επιφυλάξεις της, αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε διαρροές, όπως άλλωστε κάνει συστηματικά από τη περασμένη εβδομάδα, μετά και τη συνάντηση στη Λευκωσία, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η υπόθεση έλαβε ώθηση ειδικά μετά και την απόφαση της Αθήνας ότι στο σενάριο που το έργο μπλοκάρει, για λόγους ανωτέρας βίας, και χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης, το κόστος ανάκτησης των δαπανών από τον ΑΔΜΗΕ επιμερίζεται ισόποσα, 50% -50%, μεταξύ των δύο χωρών.

Στα υπόλοιπα βασικά σημεία της συμφωνίας των αρχών του μήνα, παραμένει η φόρμουλα που είχε προτείνει η ίδια η Λευκωσία, δηλαδή η ανάκτηση 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ κατά τη 5ετή φάση κατασκευής (25 εκατ. κατ’ έτος), αλλά με μηδενική επιβάρυνση για τους κύπριους καταναλωτές, καθώς οι λογαριασμοί τους θα επιδοτούνται ισόποσα μέσω του Ταμείου Ρύπων. Το συγκεκριμένο σημείο συμπληρώνονταν από την αναφορά ότι τυχόν επιπλέον δαπάνες κατά τη κατασκευή, θα ανακτηθούν μέσω κεφαλαιοποίησης μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης. Τέλος, το έτερο σημείο της συμφωνίας προέβλεπε, σε ό,τι αφορά τη κυπριακή πλευρά, ότι το έργο θα έχει εγγυημένη απόδοση 8,3% (WACC).

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με το τι θα συμβεί με ένα 4ο σημείο, αυτό που είχε φανεί να συμφωνεί η Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα, τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και με ποσοστό 30%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα