Στην Ευρώπη “πειράχθηκαν” οι βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν

Διαβάζεται σε 7'
Στην Ευρώπη “πειράχθηκαν” οι βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν
Tραυματίες από τις εκρήξεις των pagers μελών της Χεζμπολάχ στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της Βηρυτού. AP Photo Hassan Ammar

Η πολυπλοκότητα της επίθεσης στη Χεζμπολάχ με pagers «δείχνει» το Ισραήλ. Οι μήνες της προετοιμασίας, η λεπτεπίλεπτη εκτέλεση και το ένοχο παρελθόν της Μοσάντ.

H Χεζμπολάχ δέχθηκε άνευ προηγουμένου επίθεση στη βάση της, το Λίβανο, αλλά και τη Συρία, με 5.000 βομβητές (pagers) μελών της να εκρήγνυνται ταυτόχρονα

Η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε το συμβάν ως «εγκληματική επίθεση» και την απέδωσε στο Ισραήλ. Ο πολυπλοκότητα της επίθεσης δείχνει -κατά τους ειδικούς στις εξουδετερώσεις εκρηκτικών- τη Μοσάντ.

Ο πρεσβευτής του Λιβάνου στον ΟΗΕ έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου», στην ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Συγκλήθηκε για να συζητηθούν οι νομικές συνέπειες της κατοχής του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ -που τον Οκτώβρη συμπληρώνει ένα χρόνο.

Δεδομένα η ταυτόχρονη έκρηξη συγκεκριμένων χιλιάδων pagers θα ήταν αδύνατο χωρίς να υπάρχει δάκτυλος.

Σε όλα τα σενάρια που αναπτύσσονται για το πώς έγινε το πρωτοφανές χτύπημα είναι βασική πληροφορία η εταιρεία που κατασκεύασε τους βομβητές ή τηλεειδοποιητές των μελών της Χεζμπολάχ. Για παράδειγμα, χωρίς αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να γίνει hacking.

Nα εξηγήσουμε πρώτα πώς λειτουργεί η συσκευή αυτή και μετά να ασχοληθούμε με το ‘απεταξάμην’ των αξιωματούχων της παραγωγού εταιρείας.

Pager ISTOCK

Mια χαρακτηριστική περίπτωση pager (beeper).

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ PAGERS

Όπου ‘βομβητές’ είναι τα pagers που βλέπουμε συχνά σε αμερικανικά τηλεοπτικά σίριαλ και κινηματογραφικές ταινίες, αφού στην Ελλάδα δεν ‘έπιασαν’. Στην προ-κινητών εποχή στις ΗΠΑ ήταν σε κάθε τσέπη, όπως είναι σήμερα τα smartphones.

Πρόκειται για ασύρματη συσκευή τηλεπικοινωνιών που λαμβάνει και εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα.

Εξακολουθούν και κυκλοφορούν για διάφορους λόγους. Ένας είναι πως εξακολουθούν να προκρίνονται για όσους δουλεύουν σε νοσοκομεία, αφού πέραν της αξιοπιστίας που παρέχουν στους χρήστες, συμμορφώνονται πιο εύκολα με τους κανονισμούς απορρήτου -διαφυλάσσοντας τις ευαίσθητες πληροφορίες των ασθενών.

Είναι και προορισμός για όσους έχουν πράγματα να κρύψουν -ή να κρυφτούν οι ίδιοι- αφού δεν εκπέμπουν σήμα που βοηθά στο tracking.

Τα βασικά ‘εξαρτήματα’ της μικρής φορητής συσκευής είναι μια οθόνη, ένα ηχείο ή δονητής για τις ειδοποιήσεις και ένας ισχυρός πομπός που στέλνει τα μηνύματα στα pagers μέσω ραδιοσυχνοτήτων.

Μετά χρειάζεται ένα κεντρικό σύστημα υπολογιστή που διαχειρίζεται τα εισερχόμενα μηνύματα και τα ‘δρομολογεί’ στο κατάλληλο pager και ένα τηλέφωνο ή διασύνδεση ιστού μέσω του οποίου τα μηνύματα αποστέλλονται στο τερματικό… σταθμό.

Τα πλεονεκτήματα των pagers

Συγκριτικά με τα κινητά τηλέφωνα και δη τα smartphones, τα pagers

  • καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια (ένα γέμισμα ‘κρατάει’ για εβδομάδες)
  • είναι πιο ανθεκτικά (αντέχουν τις κακουχίες περισσότερο από τα smartphones)
  • «πιάνουν» σε περιοχές όπου είναι αδύνατα ή ανύπαρκτα τα σήματα των κινητών τηλεφώνων (νοσοκομεία, αγροτικές περιοχές, υπόγειες τοποθεσίες),
  • παραδίδουν τα μηνύματα σχεδόν στιγμιαία και
  • είναι λιγότερο επιρρεπή στο hacking σε επίπεδο απειλών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ HACKΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΜΒΗΤΕΣ;

Όπως κάθε ηλεκτρονική συσκευή έτσι και τα pagers έχουν τρωτά σημεία, από τεχνική άποψη και αυτήν της ασφάλειας.

1) Ειδικά τα παλαιότερα μοντέλα μεταδίδουν μηνύματα σε απλό κείμενο μέσω των ραδιοκυμάτων χωρίς κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ραδιοφωνικό δέκτη ή ραδιόφωνο που καθορίζεται από λογισμικό (SDR), μπορεί να υποκλέψει και να διαβάσει αυτά τα μηνύματα. Τα αμφίδρομα pagers (στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα), έχουν πιο εξελιγμένη λειτουργικότητα, αλλά είναι πιο επιρρεπή σε πιθανές παραβιάσεις, όπως μη εξουσιοδοτημένη αποστολή μηνυμάτων ή πλαστογράφηση.

2) Xρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες (VHF ή UHF) για τη μετάδοση μηνυμάτων. Δεδομένου ότι αυτά τα σήματα είναι σχετικά εύκολο να υποκλαπούν με φθηνό εξοπλισμό, οποιοσδήποτε βρίσκεται εντός εμβέλειας μπορεί ενδεχομένως να ακούσει τις επικοινωνίες τηλεειδοποίησης.

3) Γενικά δεν διαθέτουν εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να μιμηθούν ένα τερματικό τηλεειδοποίησης και να στείλουν πλαστά μηνύματα σε συσκευές τηλεειδοποίησης.

4) Δεδομένου ότι οι επικοινωνίες με pagers δεν είναι κρυπτογραφημένες ή επαληθευμένες, οι εισβολείς μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και να προκαλέσουν αναστάτωση, ‘συλλαμβάνοντας’ ένα νόμιμο μήνυμα και αναμεταδίδοντάς το

5) Ένας εισβολέας μπορεί να μπλοκάρει τις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται από pagers, αποτρέποντας τη λήψη νόμιμων μηνυμάτων.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΑ PAGERS ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Τα 5.000 pagers της Χεζμπολάχ είχαν παραγγελθεί από την εταιρεία Gold Apollo με έδρα στην Ταϊβάν. Ο ιδρυτής της, Hsu Ching Kuang ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη παρτίδα είχε παραχθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, στην Ουγγαρία (ΒΑC Conculting KFT), όπως αποκάλυψε ο Kuang.

Ειρήσθω εν παρόδω, η Gold Apollo έχει εξουσιοδοτημένους συνεργάτες στην ήπειρο μας σε Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία.

Η παραλαβή είχε γίνει στις αρχές του 2024 και τα μέλη τους είχαν πάνω τους για ένα εξάμηνο.

Το δυνατό σημείο των AR-924 ήταν οι 85 ημέρες ‘ζωής’ της μπαταρίας συν όλες οι λειτουργίες που διαβάσατε από πάνω.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού και του βρετανικού στρατού πρότειναν στο Associated Press πως σε κάθε pager είχε τοποθετηθεί πολύ μικρός εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στην μπαταρία.

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείται από ένα δοχείο, μια μπαταρία, μια συσκευή ενεργοποίησης, έναν πυροκροτητή και μια εκρηκτική γόμωση.

Το pager έχει από κατασκευής του τα 3 από τα 5.. Αρκεί λοιπόν, να προστεθεί πυροκροτητής και εκρηκτική γόμωση, όπως και πιθανότατα έγινε με το εκρηκτικό υλικό στο συγκεκριμένο ‘πείραγμα’ να μην ξεπερνά τα 5 γραμμάρια.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε μέσω του ραδιοφωνικού σήματος του μηνύματος που εμφανίστηκε στις συσκευές στις 15.30 της Τρίτης και φαινόταν να έχει αποσταλεί από την ηγεσία.

O ιδρυτής της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, αποκαλύπτει πού φτιάχτηκαν τα πειραγμένα pagers. AP Photo Johnson Lai

Τι ‘δείχνει’ τη Μοσάντ που δούλεψε σκληρά

Από ειδικούς του στρατού και της κατασκοπίας εκτιμήθηκε ότι από τη σύλληψη στην εκτέλεση του πλάνου, χρειάστηκαν αρκετοί μήνες έως μια διετία, καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν πληροφορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και να δημιουργηθούν σχέσεις που επέτρεψαν

  • τη φυσική πρόσβαση στα pagers πριν την πώλησή τους,
  • την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ενσωματωνόταν και
  • τις πηγές που θα επιβεβαίωναν πως οι στόχοι έχουν πάνω τους τα pagers.

Πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, ειδικός στην εξουδετέρωση εκρηκτικών σχολίασε στο AP πως το πρωτοφανές σχέδιο που ‘πάτησε’ πάνω σε λεπτεπίλεπτο μηχανισμό που τοποθετήθηκε στο στάδιο παραγωγής συσκευής σηματοδοτεί την εμπλοκή κρατικού παράγοντα.

Ειδικός στα στρατιωτικά όπλα και διευθυντής της Υπηρεσία Έρευνας Εξοπλισμών της Αυστραλίας θύμισε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ είχε κατηγορηθεί για την εκτέλεση παρόμοιων επιχειρήσεων στο παρελθόν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι πως πέρυσι το Ιράν κατήγγειλε πως οι Ισραηλινοί προσπαθούν να σαμποτάρουν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του, μέσω ελαττωματικών ξένων εξαρτημάτων που θα μπορούσαν να εκραγούν, να καταστρέψουν ή να καταστρέψουν τα όπλα πριν χρησιμοποιηθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα