Το Δικαστήριο της Ε.Ε. ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισ. στην Google

Διαβάζεται σε 2'
Το Δικαστήριο της Ε.Ε. ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισ. στην Google
Αναζήτηση στην Google ISTOCK

Η Ε.Ε. ακύρωσε το πρόστιμο του 1,49 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2019 στη Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε το πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Google για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά με το προϊόν της AdSense.

Η απόφαση αποτελεί οπισθοδρόμηση για την Επιτροπή, η οποία έχει επιβάλει στην Google πρόστιμο 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρεις υποθέσεις ανταγωνισμού.

Τον Μάρτιο του 2019, η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης αναζήτησης.

Η Google επέβαλε περιοριστικές ρήτρες σε συμβάσεις με ιστότοπους τρίτων χρησιμοποιώντας το προϊόν AdSense for Search, το εργαλείο δημιουργίας εσόδων από ιστότοπο της Google μέσω διαφημίσεων, μεταξύ 2006 και 2016. Αυτές οι αποκλειστικές ρήτρες φέρεται να εμπόδιζαν την προβολή των υπηρεσιών διαφημίσεων ανταγωνιστών σε αυτούς τους ιστότοπους, περιορίζοντας επομένως τον ανταγωνισμό.

Το Γενικό Δικαστήριο ανέφερε ότι η Επιτροπή «δεν έλαβε υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις κατά την αξιολόγησή της» των καταχρηστικών ρητρών συμβάσεων της Google και του ορισμού της καλυπτόμενης αγοράς.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή δεν είχε αποδείξει ότι οι ρήτρες που προσδιορίστηκαν «αποτελούσαν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» και, ως εκ τούτου, δεν παραβίαζαν τις Συνθήκες της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα