Μάγδα Φύσσα για επέτειο δολοφονίας του Παύλου: “Μακάρι να έτρωγα εγώ το μαχαίρι”

Διαβάζεται σε 4'
Μάγδα Φύσσα για επέτειο δολοφονίας του Παύλου: “Μακάρι να έτρωγα εγώ το μαχαίρι”
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα στο μνημείο. Εικόνα αρχείου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Μάγδας Φύσσα για τα 11 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται στο Κερατσίνι από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και τα χέρια του Γιώργου Ρουπακιά.

Έντεκα χρόνια μετά, η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου, που έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, ανέβηκε στην σκηνή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μπροστά σε χιλιάδες άτομα που βρέθηκαν στην συναυλία στα Λιπάσματα για να τιμήσουν την μνήμη του.

Ο λόγος της -όπως πάντα- συγκλονιστικός. Γροθιά στο στομάχι. Τα τέσσερα λεπτά που μιλούσε ήταν εξαιρετικά φορτισμένα και συγκίνησαν όλους όσους βρεθήκαμε στην καθιερωμένη πια συναυλία που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη.

«Τι να σου πρωτοπώ… Πως αντέχουμε; Μεγάλος ο πόνος; Δε είχα άλλη επιλογή Παύλο. Δεν ήθελα άλλη επιλογή. Δεν ήθελα να κλειστώ στο σπίτι. Δεν θέλαμε να γίνει αυτό, γιατί, μόνο έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να καταλάβουν τι ακριβώς έκαναν εκείνο το βράδυ, που σε μαχαιρώσανε. 

Μακάρι να μπορούσαμε να ήμουν εγώ εκεί και να έτρωγα εγώ το μαχαίρι. Αλλά δεν ήμουν Παύλο μου, και τώρα είμαι εδώ υποχρεωμένη… Υποχρέωση απέναντι σε εσένα, σε αυτό το πλάσμα που ήσουν. 

Έντεκα χρόνια, να αποδείξουμε ότι ήσουν ένας σπουδαίος άνθρωπος και άξιζε να ζήσεις. Αλλά δεν σε αφήσαμε. Κοιτά γύρω σου να δεις τι γίνεται. Πόσος κόσμος σε γιορτάζει σήμερα… Πολύς κόσμος. Και πάντα. Και κάθε χρόνο.

Αυτό που με πονάει περισσότερο από όλα είναι αυτό, ότι ήταν ο τελευταίος καφές που ήπιαμε, εκείνη την ρημάδα μέρα… Που να το ξέρω όμως, δεν το ήξερα… Και τόσα που δεν είπαμε, που δεν προλάβαμε, γιατί δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Ότι έφυγες εκείνο το απόγευμα και ότι δεν θα σε ξαναδούμε και δεν θα ξανάακουσουμε τη φωνή σου. 

Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά που ήρθες στη ζωή μου, που εγώ ήμουν η μάνα σου. Και εύχομαι να έχουμε καλή αντάμωση. Εύχομαι να χαίρεσαι από εκεί, γιατί όλοι είναι εδώ. Τα αδέλφια σου, οι ανιψιές σου, που μεγαλώσανε, το Παυλί σου, η Χριστίνα σου, όλοι είναι εδώ, εδώ, εδώ… Ο κόσμος είναι εδώ Παύλο, για εσένα. 

Δεν θέλαμε να κάνουμε μνημόσυνο, ποτέ δεν θέλαμε. Θέλαμε να σε γιορτάζουμε, πάντα θα σε γιορτάζουμε. Και όσο πάει και πληθαίνει ο κόσμος που σε αγαπάει. Και εγώ τους ευχαριστώ πολύ που σε αγαπάνε. Του ευχαριστώ, γιατί το αξίζεις. Και ευχαριστώ όλους όσους έρχονται, με μεγάλη αγάπη, οι καλλιτέχνες και προσφέρουν αυτό που προσφέρουν για εσένα, για εμάς όλους. 

Καλή αντάμωση παιδί μου, καλή αντάμωση».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ανάμεσα στους ήχους πολλών καλλιτεχνών που έδωσαν με την παρουσία τους το αντιφασιστικό μήνυμα, σε μια εποχή που η ακροδεξιά ανεβαίνει επικίνδυνα, ακούγονταν συνθήματα για τον Παύλο.

Στη σκηνή εμφανίστηκαν οι Unveil the Sense, η Μάγδα Βαρούχα, οι Fundracar, οι Κοινοί Θνητοί , ο Δημήτρης Μυστακίδης, οι Λόγος Τιμή και ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ ο Βασίλης Παπακώνσταντίνου που έκλεισε τη συναυλία, ανέβασε στην σκηνή την Μάγδα Φύσσα, φίλους και συγγενείς του Παύλου και να τραγούδησαν όλοι μαζί αγκαλιασμένοι το Ακορντεόν του Μάνου Λοΐζου.

Σήμερα στις 17:30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η μεγάλη πορεία για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία, με προσυγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα