Τσίπουρο – Τσικουδιά: Εκτόξευση εξαγωγών σε μια πενταετία

Διαβάζεται σε 10'
Τσίπουρο (φωτογραφία αρχείου)
Τσίπουρο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Αναλυτικά η πορεία των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Ποια χώρα αποτελεί κορυφαίο “προορισμό” των ποτών μας.

Συνολικά, θετικό πρόσημο παρουσίασαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 1ο εξάμηνο του 2024, τόσο σε αξία € όσο και σε ποσότητα kg, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές που την ίδια χρονική περίοδο υπέστησαν μείωση κατά -7,75 % (σε αξία €). Η ελληνική ποτοποιία/αποσταγματοποιία επέδειξε, για ακόμη μία φορά, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα ξεπερνώντας τα εμπόδια και αναδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, ο κλάδος της ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας παρέμεινε το 1ο εξάμηνο του 2024 από τους πλέον εξωστρεφείς, κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα, εμφανίζοντας συνολική άνοδο στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών (εντός ΕΕ 27 & σε Τρίτες Χώρες) κατά +12,5% σε αξία € (+6,3 εκ. € σε απόλυτες τιμές) και +0,4% σε ποσότητα kg ( + 0,7 εκ. kg) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Σύμφωνα με το ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1, στο οποίο καταγράφεται η πορεία των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 1ο εξάμηνο, από το 2019 έως το 2024, παρατηρείται ότι οι εξαγωγές έχουν σημαντική αυξητική τάση σε αξία € και μία υποτονική αύξηση σε ποσότητα kg, η οποία φυσικά δεν είναι ασήμαντη. Η σύγκριση με την τελευταία 5ετία καταδεικνύει φέτος διαχρονική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία κατά +61,4%, αλλά και σε ποσότητα κατά +12,8%.

ορεία εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων πο τών σε αξία & ποσότητα 1ο εξάμηνο (2019-2024)
Πορεία εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία & ποσότητα 1ο εξάμηνο (2019-2024)

Πορεία εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία & ποσότητα 1ο εξάμηνο (2019-2024)

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η μέση τιμή €/Kg των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, συνεχίζει την ανοδική πορεία της ειδικότερα μετά τον Covid-19. Η μέση τιμή το 1ο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε συνολικά κατά +12,1% (3,2 % σε Τρίτες Χώρες & 14,4% εντός ΕΕ 27), σε σύγκριση με το 2023.

Ανά περιοχή οι εξαγωγές

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ-27, κατέχουν σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, με ποσοστό ≈80% σε αξία και σε ποσότητα. Το 1ο εξάμηνο του 2024 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.(27) απορρόφησαν το 77,8% της αξίας € δηλαδή 43,8 εκ. € και το 78,1 % της ποσότητας kg δηλαδή 14,2 εκ. kg.

H συνολική αξία των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 1ο εξάμηνο του 2024, αυξήθηκε εντός ΕΕ-27 κατά +11,4% σε αντίθεση με την ποσότητα στην οποία παρατηρήθηκε μία μικρή κάμψη, της τάξης του -2,6% (σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο 2023)

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των Τρίτων Χωρών, παρατηρείται αξιόλογη αύξηση των αποστολών, η οποία διαμορφώθηκε σε +16,5% σε αξία € (+1,8 εκ. €) και +12,8% σε ποσότητα kg (+ 0,5 εκ. kg) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η Γερμανία

Όπως αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ, η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, κατέχοντας το 44,% της ποσότητας (8 εκ. kg) & το 37% της αξίας (20,9 εκ. €), του συνόλου των εξαγωγών.

Στη 2η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, προς την οποία οι αποστολές μειώθηκαν, ειδικότερα σε ποσότητα. Συγκεκριμένα, κατά -1,6% σε αξία € και -16% σε ποσότητα kg σε σύγκριση με το 1o εξάμηνο του 2023 .

Στην 3η θέση βρίσκεται το Ιράκ, που σε αντίθεση με την Βουλγαρία, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν να ακολουθούν μια σταθερή πορεία, απορροφώντας 2,5 εκ. kg σε ποσότητα και 6,4 εκ. € σε αξία.

Στο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα αντίστοιχα μερίδια των χωρών προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εντός και εκτός ΕΕ 27 (% αξίας).

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 : Οι σημαντικότερες χώρες εξαγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών 1ο εξάμηνο 2024. (% αξίας)
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 : Οι σημαντικότερες χώρες εξαγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών 1ο εξάμηνο 2024. (% αξίας)

Εξαγωγές ούζου

Ναυαρχίδα, όπως αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ, είναι το oύζο, το οποίο παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Την τελευταία 5ετία εμφανίζει αύξηση +45% της αξίας € και +8% της ποσότητας kg.

Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το 1o εξάμηνο του 2024, το 59% της αξίας € και το 71% της ποσότητας kg του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Ειδικότερα, το 1o εξάμηνο του 2024 εμφανίζεται ποσοστιαία αύξηση σε αξία κατά +7,3 % (+2,2 εκ.€) και σε ποσότητα +3,6 % (0,4 εκ. kg) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε αξία € και σε ποσότητα kg, στο σύνολο των χωρών προορισμού ούζου.

Ειδικότερα την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 43% του συνόλου σε αξία € και 46,6% σε ποσότητα kg, ακολουθεί η Βουλγαρία με 20,3% σε αξία € και 16,5 % σε ποσότητα kg και στη τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράκ με 19,3% σε αξία € και 19,8 % σε ποσότητα kg

Στο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3 που ακολουθεί παρουσιάζονται τα αντίστοιχα μερίδια των χωρών προορισμού ούζου εντός και εκτός ΕΕ 27 σε αξία.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3 : Οι σημαντικότερες χώρες προορισμού ούζου σε αξία 1ο εξάμηνο (2019-2024) (% αξίας)
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3 : Οι σημαντικότερες χώρες προορισμού ούζου σε αξία 1ο εξάμηνο (2019-2024) (% αξίας)

Εξαγωγές τσίπουρου και τσικουδιάς

Στο μεταξύ, οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και κατέχουν μικρό μερίδιο (≈2% της αξίας και ≈1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής, αποτελούν μια συνεχώς ανερχόμενη κατηγορία. Μάλιστα την τελευταία 5ετία (2020-2024) καταγράφουν αύξηση +99% της αξίας € και +62% της ποσότητας kg.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 εμφανίζεται μία μικρή αύξηση της τάξεως +7% (+88 χιλ. €) σε αξία, ενώ η ποσότητα μειώθηκε κατά -10,3% (-20 χιλ. kg).

Οι εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς προς Τρίτες χώρες, εμφάνισαν σημαντική αύξηση +61,1 % σε αξία € και +31,2% σε ποσότητα kg, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2023.

Μικρή πτώση παρουσιάστηκε στις εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς εντός ΕΕ 27 το 1ο εξάμηνο 2024 , η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται σε -6,6 % σε αξία € και -19 σε ποσότητα kg σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο 2023.

Στο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4 που ακολουθεί παρουσιάζονται τα αντίστοιχα μερίδια των χωρών προορισμού τσίπουρου/τσικουδιάς εντός και εκτός ΕΕ 27 σε αξία.

Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση προορισμού του τσίπουρου με μερίδιο 46,4 % , του συνόλου σε αξία €, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αλβανία με 12,6 % και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 10,6 %.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4 : Οι σημαντικότερες χώρες εξαγωγής τσίπουρου (σε αξία €) το 1o εξάμηνο 2024
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4 : Οι σημαντικότερες χώρες εξαγωγής τσίπουρου (σε αξία €) το 1o εξάμηνο 2024

Στόχοι

Στo μεταξύ σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ, ο κλάδος της ποτοποιίας και της αποσταγματοποιίας φαίνεται να είναι ένας από τους πιο εξωστρεφείς αναδεικνύοντας την ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί κινητήριο δύναμη για την εγχώρια οικονομία με ανοδική πορεία στις εξαγωγές.

Πέρα από την αντιμετώπιση στην εγχώρια αγορά του λαθρεμπορίου, που υπονομεύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το επόμενο βήμα σε αυτή την πορεία είναι να εξασφαλιστεί η διατήρηση και η επέκταση αυτής της τάσης εξωστρέφειας. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα υποστηρίζεται η εγχώρια παραγωγική βάση, υποκαθιστώντας -όπου αυτό είναι δυνατόν- τις εισαγωγές και ελαφρύνοντας το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Ποια είναι η συνταγή ώστε οι εξαγωγές να αποτελέσουν διαρθρωτικό πλεονέκτημα αφενός μεν για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής αφετέρου της ελληνικής οικονομίας;

Όπως σημειώνει ο ΣΕΑΟΠ. το ένα κομμάτι αφορά στην καινοτομική δραστηριότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, δηλαδή τόσο στην παραγωγή νέων ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία , που επεκτείνουν την καταναλωτική βάση, όσο και στον μετασχηματισμό των παραγωγικών και οργανωτικών διαδικασιών μέσα στις επιχειρήσεις προκειμένου να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους.

Το άλλο κομμάτι αφορά στην ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για διευκόλυνση των εξαγωγών (σύναψη Εμπορικών Συμφωνιών με τρίτες χώρες, για το άνοιγμα νέων αγορών και ευκαιριών, σχεδιασμό νέων εργαλείων χρηματοδότησης, μείωση διοικητικού κόστους και του χρόνου που απαιτούν οι τελωνειακές διαδικασίες στις εξαγωγές, σύμφωνα με τις σχετικές πρακτικές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών) και την προβολή και προώθηση των ελληνικών αποσταγμάτων (θέσπιση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων προβολής εντός και εκτός της ΕΕ, αξιοποίηση του τουριστικού κύματος που δέχεται η Ελλάδα, μέσα από την ένταξη των αποσταγμάτων σε προγράμματα ανάδειξης γαστρονομικού τουρισμού).

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα