Μένουν στα ίδια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Ισόβιος ο Μητσοτάκης…

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Τα κόμματα αλλάζουν αρχηγό για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Το ερώτημα είναι αν θα το πράξουν αυτό στο άμεσο μέλλον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Γιατί τα πολιτικά κόμματα αναγκάζονται να αλλάξουν αρχηγούς; Μα, γιατί με αυτούς που είχαν δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Είναι αυτονόητο ότι, αν τους είχαν πετύχει, δεν θα υποχρεώνονταν να καταφύγουν ξανά σε εκλογές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες.

Σε αυτήν την κατάσταση βρίσκονται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις ευδιάκριτες διαφορές που έχουν οι περιπτώσεις Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Το βασικό πρόβλημα και των δύο κομμάτων είναι η μεγάλη απόσταση που τα χωρίζει από τη ΝΔ, γεγονός που σχεδόν αποκλείει την πιθανότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέχρι τις προσεχείς εκλογές.

Σε χειρότερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ήταν το τελευταίο κυβερνητικό κόμμα από τον προοδευτικό χώρο. Μέχρι το 2019 ήταν κυβέρνηση. Το 2023 υπέστη βαριά ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε και το κόμμα αναζήτησε το διάδοχο που θα σταματούσε την πτώση του και σταδιακά θα το οδηγούσε στην ανάκαμψη.

Και βρήκε το διάδοχο στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Για το πώς έγινε αυτό και το αποτέλεσμα που έφερε έχουν ειπωθεί τα πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών Κασσελάκη πήγε από το κακό στο χειρότερο. Διασπάσεις, καθημερινές συγκρούσεις και, αντί για ανάκαμψη, ήρθε χειρότερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης, που θα καθιστούσε τον ΣΥΡΙΖΑ μικρό κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό, οδήγησε άλλοτε συμμάχους του Κασσελάκη (Παππάς, Πολλάκης κ.α) να τον εγκαταλείψουν και να τον κηρύξουν έκπτωτο. Απτόητος εκείνος προαναγγέλλει ότι θα είναι πάλι υποψήφιος. Για να ολοκληρώσει το «έργο» του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι, ασφαλώς, διαφορετική περίπτωση. Επί των ημερών του το ΠΑΣΟΚ έγινε από μικρό (8%) μικρομεσαίο κόμμα (13%). Κατά τούτο, η αποτυχία που του χρεώθηκε μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν είναι ανάλογη με εκείνη του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, κοιτάζοντας τα πράγματα από άλλη σκοπιά, το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε το βασικό στόχο που (και) ο αρχηγός του είχε θέσει. Δεν κατέκτησε τη δεύτερη θέση, μολονότι και οι δύο αντίπαλοί του υπέστησαν μεγάλη ήττα: η ΝΔ έχασε 13 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέο αρχηγό, είχε και νέα πτώση. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη με 15% κατάφερε να μείνει στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ με 13% έμεινε στην τρίτη. Ο Ανδρουλάκης, παρόλα αυτά, θεωρεί εαυτόν πετυχημένο και θα διεκδικήσει πάλι την αρχηγία.

Τι θα συμβεί αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ επανεκλέξουν τους ίδιους αρχηγούς;

Στον ΣΥΡΙΖΑ η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι νέα διάσπαση και πορεία προς τον εκφυλισμό. Ο Κασσελάκης και οι υποστηρικτές τους δεν λένε πια «πάμε να νικήσουμε τον Μητσοτάκη», αλλά προσπαθούν να φανατίσουν τους «κασσελακικούς» ψηφοφόρους με το επιχείρημα ότι οι αντίπαλοί του έκαναν… «πραξικόπημα» εναντίον του και τον κήρυξαν έκπτωτο.

Στο ΠΑΣΟΚ η ενδεχόμενη επανεκλογή Ανδρουλάκη θα δείξει ότι οι ψηφοφόροι του αρκούνται στο ρόλο ενός μικρομεσαίου κόμματος που θα πορευθεί με τη μέθοδο «τσούκου τσούκου» και με την ελπίδα ότι κάποτε θα ξαναγίνει κυβερνών κόμμα. Βεβαίως, ο κ. Ανδρουλάκης διαβεβαιώνει τώρα ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» και θα σχηματίσει «την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

Τα κόμματα, τα στελέχη, τα μέλη και οι ψηφοφόροι τους συνήθως έχουν το λεγόμενο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, αν βλέπουν πως με το νυν αρχηγό δεν μπορούν να πάνε καλύτερα, αντιδρούν. Και τον αλλάζουν. Αν δεν το κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι σαν να αποδέχονται ότι η μοίρα έχει ορίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισόβιο πρωθυπουργό.

Αν δεν το αποδέχονται αυτό, δεν έχουν παρά να αλλάξουν. Διότι, όπως έχει πει ο Αμερικανός προπονητής του μπάσκετ Τζον Γούντεν, «η αποτυχία δεν είναι θανάσιμη, αλλά η αποτυχία να αλλάξεις μπορεί να είναι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα