Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις -όχι πρωτεύουσες- που αξίζει να επισκεφθείς/ Δρέσδη istockphoto

ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ -ΟΧΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ- ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ

Πέντε πόλεις της Ευρώπης που θα λατρέψεις. Ιστορία, τέχνη και γαστρονομία.

Η Ευρώπη είναι γεμάτη πόλεις που μαγεύουν με την ιστορία, την κουλτούρα και την ομορφιά τους. Εκτός από τις γνωστές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη, υπάρχουν πολλές άλλες πόλεις που, αν και λιγότερο διάσημες, προσφέρουν πλούσιες εμπειρίες για τους ταξιδιώτες.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε σε πέντε από αυτές τις πόλεις: το Πόρτο, τη Δρέσδη, τη Μπολόνια, την Κρακοβία και τη Λυόν. Καθεμιά από αυτές τις πόλεις έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα.

ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΥ

Πόρτο, Πορτογαλία: Το μαργαριτάρι της Ιβηρικής

Το Πόρτο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας μετά τη Λισαβόνα, θεωρείται μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ιβηρικής. Είναι μια πόλη με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μαγευτικά στενά δρομάκια και φημισμένο κρασί έχει πάρει το όνομά του από την πόλη.

Ιστορία και πολιτισμός

Το Πόρτο έχει ιστορία που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, αλλά οι επιρροές από τη μεσαιωνική και την αναγεννησιακή περίοδο είναι εμφανείς σε όλη την πόλη. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές είναι η Ribeira, η παλιά συνοικία που ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Εκεί θα βρείτε χρωματιστά σπίτια, πέτρινες εκκλησίες και παραδοσιακά καφέ με θέα στον ποταμό Douro, ο οποίος είναι ό,τι πρέπει για άραγμα ωρών…

Τι να δείτε

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η γέφυρα Dom Luís I, ένα εντυπωσιακό σιδερένιο κατασκεύασμα του 1886. Η περιοχή Vila Nova de Gaia, απέναντι από το κέντρο του Πόρτο, είναι το κέντρο της παραγωγής του φημισμένου κρασιού Port. Εκεί μπορείτε να κάνετε ξενάγηση στις κάβες και να δοκιμάσετε το διάσημο κρασί. Αξίζει να επισκεφτείτε το Palácio da Bolsa, ένα αριστούργημα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπου η Αίθουσα των Εθνών εντυπωσιάζει με τον πλούσιο διάκοσμο της. Για όσους αγαπούν τη φύση και τη χαλάρωση, μια μίνι κρουαζιέρα στον ποταμό Douro προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσετε τη θέα των απότομων λόφων που καλύπτονται με αμπελώνες, ενώ η συνοικία Foz do Douro προσφέρεται για βόλτες δίπλα στη θάλασσα.

Πόρτο
Πόρτο istockphoto

Τοπική γαστρονομία και δραστηριότητες

Το Πόρτο είναι διάσημο για το κρασί του, το Port wine, που ωριμάζει στις κάβες στις όχθες του ποταμού Douro. Μια επίσκεψη στις κάβες του Vila Nova de Gaia, απέναντι από το κέντρο του Πόρτο, θα σας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτό το μοναδικό ποτό. Επίσης, δοκιμάστε το παραδοσιακό πιάτο “Francesinha”, ένα είδος παραδοσιακού σάντουιτς, που σερβίρεται με μια ιδιαίτερη σάλτσα με βάση τη μπίρα. Στο Πόρτο μπορείτε να επισκεφτείτε και την παλαιά αγορά Mercado do Bolhão για να απολαύσετε τοπικά προϊόντα.

Δρέσδη, Γερμανία: Η Φλωρεντία του Έλβα

Η Δρέσδη, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας, είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της, τα μουσεία και την κουλτούρα της. Αν και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει αποκατασταθεί με τέτοιον τρόπο που σήμερα εκπέμπει την παλιά της αίγλη.

Ιστορία και αρχιτεκτονική

Η Δρέσδη είναι γνωστή ως η “Φλωρεντία του Έλβα” λόγω της εκλεπτυσμένης αρχιτεκτονικής της και της γεωγραφικής της τοποθεσίας δίπλα στον ποταμό Έλβα. Κατά τον 18ο αιώνα, η πόλη αναπτύχθηκε σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού υπό την ηγεσία των εκλεκτόρων της Σαξονίας. Οι κύριοι αρχιτέκτονες της εποχής δημιούργησαν παλάτια, εκκλησίες και γκαλερί που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Σημαντικά αξιοθέατα

Η εκκλησία Frauenkirche, ένα θαύμα της αναγέννησης της πόλης, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία που έχουν αποκατασταθεί μετά τον πόλεμο. Το Zwinger Palace είναι ένα άλλο εξαιρετικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής και φιλοξενεί πολλές συλλογές, όπως την Πινακοθήκη Παλαιών Δασκάλων με έργα του Raphael και του Velázquez. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Residenzschloss (Κάστρο της Δρέσδης), το οποίο ήταν η βασιλική κατοικία των εκλεκτόρων και των βασιλέων της Σαξονίας. Σήμερα, το παλάτι φιλοξενεί εκθέσεις που περιλαμβάνουν όπλα, πανοπλίες και κοσμήματα.

Δρέσδη
Δρέσδη istockphoto

Δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η Δρέσδη είναι φημισμένη για τα μουσεία και τις συλλογές τέχνης της. Το Grünes Gewölbe φιλοξενεί θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, ενώ το Semperoper, η όπερα της Δρέσδης, είναι μία από τις πιο διάσημες στην Ευρώπη, όπου φιλοξενούνται παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Στη Δρέσδη μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με το φημισμένο Dresden Music Festival και το Striezelmarkt, μία από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο. Για τους λάτρεις της φύσης, το πάρκο Großer Garten αποτελεί μια όαση χαλάρωσης μέσα στην πόλη.

Μπολόνια, Ιταλία: Η Πόλη των Πύργων και των Πανεπιστημίων

Η Μπολόνια, μια πόλη γεμάτη ζωή, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς κόμβους της Ιταλίας. Φημισμένη για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, που ιδρύθηκε το 1088, η πόλη αυτή συνδυάζει μεσαιωνική ατμόσφαιρα με έναν σύγχρονο και ζωντανό τρόπο ζωής.

Η αρχιτεκτονική

Η Μπολόνια είναι γνωστή για τους πολλούς μεσαιωνικούς πύργους της, οι οποίοι είχαν χτιστεί από πλούσιες οικογένειες τον Μεσαίωνα για λόγους άμυνας και επίδειξης δύναμης. Ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο Πύργος Ασινέλλι (Torre degli Asinelli), από τον οποίο μπορείτε να ανεβείτε τα 498 σκαλιά για να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Πολιτισμός και εκπαίδευση

Η Μπολόνια δεν είναι μόνο φημισμένη για την αρχιτεκτονική της, αλλά και για το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το παλαιότερο στην Ευρώπη, το οποίο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία και παιδεία. Σήμερα, η Μπολόνια είναι γεμάτη φοιτητές από όλο τον κόσμο, με τα νεανικά στέκια και τα φοιτητικά μπαρ να γεμίζουν καθημερινά.

Μπολόνια
Μπολόνια istockphoto

Τοπική κουζίνα και αξιοθέατα

Η Μπολόνια θεωρείται η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας. Εδώ θα βρείτε τα πιο γνωστά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, όπως τα παραδοσιακά “tortellini” και το “ragu alla bolognese”. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την αγορά Mercato di Mezzo, όπου θα βρείτε εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Εκτός από τα γαστρονομικά αξιοθέατα, αξίζει να δείτε και την Piazza Maggiore, την κεντρική πλατεία της πόλης, και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου με το επιβλητικό καμπαναριό της. Επίσης, το Museo Civico Archeologico προσφέρει μια εντυπωσιακή συλλογή από αρχαία ευρήματα, ιδανική για όσους αγαπούν την ιστορία.

Κρακοβία, Πολωνία: Η πολιτιστική καρδιά της Πολωνίας

Η Κρακοβία είναι μία από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές πόλεις της Πολωνίας, με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και μνημεία. Η πόλη θεωρείται δικαίως η πολιτιστική καρδιά της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Ευρώπης. Η Κρακοβία είναι πανέμορφη και είναι επίσης και ένας low-budget προορισμός.

Το Κάστρο Wawel και η Βασιλική

Το Κάστρο Wawel είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, καθώς αποτέλεσε για αιώνες την κατοικία των Πολωνών βασιλιάδων. Σήμερα, το κάστρο φιλοξενεί ένα μουσείο με συλλογές έργων τέχνης, βασιλικών κοσμημάτων και ιστορικών εκθεμάτων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός της Κρακοβίας, όπου στεγάζονται οι τάφοι των βασιλέων της Πολωνίας.

Ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά

Η Κρακοβία φιλοξενεί πολλά σημαντικά μουσεία που μπορείτε να εξερευνήσετε. Θα πρότεινα να επισκεφθείτε το Εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και φυσικά -αν το αντέχετε ψυχολογικά- στα κολαστήρια του Άουσβιτς. Το Άουσβιτς, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, είναι ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας, που συγκινεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πρόκειται για το στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, το στρατόπεδο έχει μετατραπεί σε μουσείο και τόπο μνήμης.

Η Πλατεία της Αγοράς και η Ιστορική Πόλη

Η Πλατεία της Κεντρικής Αγοράς (Rynek Główny) είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη και αποτελεί την καρδιά της παλιάς πόλης. Εδώ θα βρείτε το Cloth Hall (Sukiennice), ένα εντυπωσιακό κτίριο που χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο.

Κρακοβία
Κρακοβία istockphoto

Πολύ όμορφα πάρκα για βόλτες που μπορούν να διαρκέσουν ώρες. Μια πρόταση είναι να πάτε για πικνίκ στη λίμνη Zakrzowek η οποία βρίσκεται περίπου 40 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης.

Λυών, Γαλλία: Η γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας

Η Λυών, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, είναι γνωστή τόσο για την ιστορία και την κουλτούρα της όσο και για την γαστρονομία της. Έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της πλούσιας αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Ιστορικό Κέντρο

Το Vieux Lyon, η παλιά πόλη της Λυών, αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αναγεννησιακά κέντρα της Ευρώπης. Με τους λιθόστρωτους δρόμους, τα παλιά σπίτια και τις κρυφές στοές (traboules), η πόλη προσφέρει μία μοναδική ατμόσφαιρα σε κάθε ταξιδιώτη.

Αξιοθέατα και μουσεία

Η Βασιλική της Notre-Dame de Fourvière είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης, χτισμένη σε ένα λόφο που προσφέρει πανοραμική θέα. Αξίζει να επισκεφτείτε και το Μουσείο των Καλών Τεχνών της Λυών, το οποίο φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης στη Γαλλία. Για τους λάτρεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το νέο μουσείο Musée des Confluences είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που συνδυάζει την ιστορία και την επιστήμη.

Λυών
Λυών istockphoto

Η γαστρονομία της Λυών

Η Λυών είναι παγκοσμίως γνωστή ως η γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας. Τα τοπικά “bouchons” προσφέρουν παραδοσιακά γαλλικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε τις αγορές της πόλης, όπως η αγορά Halles de Lyon Paul Bocuse, όπου θα βρείτε τα καλύτερα τοπικά προϊόντα. Επίσης, η πόλη προσφέρεται για να δοκιμάσετε εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού.

Αν και δεν είναι πρωτεύουσες, το Πόρτο, η Δρέσδη, η Μπολόνια, η Κρακοβία και η Λυών είναι πόλεις που προσφέρουν πλούσιες πολιτιστικές και γαστρονομικές εμπειρίες. Καθεμία από αυτές ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά της και είναι σίγουρο ότι θα αφήσει αξέχαστες αναμνήσεις σε όποιον τις επισκεφθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα