“Όχι” λένε σωματεία εργαζομένων σε 4 νοσοκομεία στις 24ωρες επταήμερες εφημερίες
Διαβάζεται σε 4'Αντίθετα στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για καθημερινές, 24ωρες εφημερίες δηλώνουν τα σωματεία εργαζομένων από 4 νοσοκομεία της Αττικής.
- 19 Σεπτεμβρίου 2024 14:04
Την αντίθεσή τους στις 24ωρες, επταήμερες εφημερίες που σχεδιάζει για τα νοσοκομεία της Αττικής το υπουργείου Υγείας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων από 4 νοσοκομεία.
Πρόκειται για τα «Αττικόν», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ασκληπιείο» Βούλας και «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας όχι απλώς δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα, αλλά «θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό είναι αυταπόδεικτο αφού ακόμα και με τη σημερινή μορφή να μείνει το εφημεριακό καθεστώς αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον».
Παράλληλα, αν εφαρμοστεί το σχέδιο, τα σωματεία εκτιμούν ότι «στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή στην μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα. Πώς θα γίνονται για παράδειγμα τακτικές στεφανιογραφίες, όταν το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου θα είναι κάθε μέρα σε αναμονή επειγόντων περιστατικών; Αντίστοιχα τα ραντεβού για γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση».
Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι προχωρούν σε:
• Συμμετοχή στη στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρες 11:00-3:00 και κινητοποίηση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 12:00.
• Κινητοποίηση μαζί με τοπικούς φορείς σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
• Συμμετοχή στην πανελλαδική- πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.
• Ενημέρωση των ασθενών στα νοσοκομεία για τις συνέπειες της αλλαγής στο εφημεριακό καθεστώς.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων από τα 4 νοσοκομεία
«1. Διαφωνούμε κάθετα με τα σχέδια για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο έρχονται δήθεν να απαντήσουν στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στις τεράστιες αναμονές για εξέταση, στο συνωστισμό, στην ταλαιπωρία και την επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση, προχωρώντας σε ένα μέτρο που ΔΕΝ θα δώσει λύση αλλά θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό είναι αυταπόδεικτο αφού ακόμα και με τη σημερινή μορφή να μείνει το εφημεριακό καθεστώς αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον. Ήδη σήμερα ο κανόνας είναι η υπερεφημέρευση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, η τραγική υποστελέχωση σε ορισμένα τμήματα και η έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.
2. Η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει:
•Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή στην μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα. Πώς θα γίνονται για παράδειγμα τακτικές στεφανιογραφίες, όταν το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου θα είναι κάθε μέρα σε αναμονή επειγόντων περιστατικών; Αντίστοιχα τα ραντεβού για γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Που θα πηγαίνουν οι ασθενείς που απαιτείται να κάνουν τακτικό ή προσυμπτωματικό έλεγχο; Θα περιμένουν μήνες μέχρι το πρόβλημα τους να γίνει επείγον; Η αν το αντέχει η τσέπη τους θα σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα που η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να πριμοδοτεί με κάθε ευκαιρία.
•Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.
•Τα ήδη οριακά στη λειτουργία τους εργαστήρια, η Αιμοδοσία, το Τμήμα Ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
•Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο. Περιστατικά που χρήζουν διερεύνησης, με πολλαπλές εξετάσεις, ή θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα ή θα παραπέμπονται στην πραγματοποίηση του ελέγχου σε τακτική βάση, που λόγω των γνωστών ελλείψεων θα είναι μονόδρομος που θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ιδιωτικό τομέα.
•Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
3. Η λύση για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας είναι η άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, να στελεχωθούν οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Β ΥΠΕ, να ξανανοίξει το Λοιμωδών ως σύγχρονο πλήρες νοσοκομείο».