O Tory Dobrin μιλά στο NEWS 24/7 για τους άνδρες που ανατρέπουν τους κανόνες του κλασικού μπαλέτου

Διαβάζεται σε 5'
Trocks

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θρυλικού μπαλέτου Trocks μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τις εμφανίσεις τους στο θέατρο Παλλάς τον Οκτώβριο.

Το διάσημο και πολυσυζητημένο μπαλέτο Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, γνωστό και ως Trocks, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες χορευτές, οι οποίοι ερμηνεύουν γυναικείους ρόλους σε κλασικά έργα του μπαλέτου, όπως “Η Λίμνη των Κύκνων” και “Ζιζέλ”, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές των μπαλαρίνων.

Οι θρυλικοί Trocks από το Τροκαντερό και τον Σηκουάνα, 13 χρόνια μετά τη sold out εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που καθήλωσε κοινό και κριτικούς, καταφθάνουν αυτόν τον Οκτώβριο στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς και μόνο για 4 παραστάσεις.
Η ομάδα «φαινόμενο» που μετράει 50 χρόνια ζωής, με εκατοντάδες παγκόσμιες περιοδείες, διθυραμβικές κριτικές και συνεργασίες με κορυφαίους χορογράφους και χορευτές όπως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, έρχεται στη χώρα μας από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου.

Trocks
Trocks

Επιδέξιοι παρωδοί και ταυτόχρονα ικανότατοι χορευτές κλασικού μπαλέτου, υπόσχονται ένα ανατρεπτικό και υψηλής αισθητικής θέαμα, αποτίοντας φόρο τιμής στην παράδοση του κλασικού χορού και αποδομώντας ταυτόχρονα την σοβαροφάνεια της εποχής, σε μια φαντασμαγορική και ξεκαρδιστική γιορτή, με κομψό χιούμορ, ταλέντο, ευρηματικότητα, ακρίβεια και σεβασμό στη χορευτική τέχνη.
Δεν είναι τυχαίο που οι Trocks έχουν αγαπηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από το Λονδίνο και το Παρίσι έως το Τόκιο και τη Μόσχα. Η δουλειά τους όχι μόνο σπάει τα στερεότυπα του μπαλέτου, αλλά και αποκαλύπτει τη χαρά και την ευελιξία του χορού ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Είναι οι Trocks παρωχημένοι σήμερα;

Το μπαλέτο Ιδρύθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη. Λογικό είναι να αναρωτιέται κάποιος πώς είναι ακόμα δυνατόν, δεδομένης της μεγαλύτερης αποδοχής της ρευστότητας των φύλων, να αποτελεί μία κωμωδία από άνδρες που υποδύονται γυναίκες; Δεν είναι λίγο πια παρωχημένο;
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Trocks. Tory Dobrin αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η κωμωδία και το μπαλέτο αποτελούν εξίσου δημοφιλείς θεατρικές εμπειρίες. Εμείς επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα στοιχεία και στηριζόμαστε στους εξαιρετικούς χορευτές/κωμικούς του θιάσου μας. Και αυτό μπορούμε και το κάνουμε ανεξάρτητα από το αν σήμερα στην κοινωνία υφίσταται μεγαλύτερη αποδοχή της ρευστότητας των φύλων. Η παράσταση μας θα δείτε πως είναι έξτρα διασκεδαστική και θα ικανοποιήσει τους πάντες”.

Είστε περίπου 30 χρόνια σκηνοθέτης των Τrocks, πώς διατηρείτε ακόμη τόσο ακμαία την αίσθηση του τι είναι αστείο;
Δύσκολη ερώτηση αυτή. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ίδιοι οι ερμηνευτές μας, που αφού κατανοήσουν τι είδους κωμωδία αναζητούμε με το συγκεκριμένο μπαλέτο, φέρνουν μια ξεχωριστή φρεσκάδα στη δουλειά τους. Η δουλειά μου και η δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή, είναι όλο αυτό να το διαμορφώσει σε μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία.

Πώς διαχειρίζεστε την τεχνική πρόκληση του κλασικού μπαλέτου με το χιούμορ και την παρωδία που χαρακτηρίζει τις παραστάσεις του Trocks;
Σαν ομάδα κάνουμε πάρα πολλές πρόβες και δίνουμε περισσότερες από 100 παραστάσεις το χρόνο. Δουλεύουμε πολύ δηλαδή πάνω στην παράστασή μας και στη συνέχεια τη φέρνουμε σε ένα «ζωντανό» κοινό το οποίο βοηθά στη διαμόρφωσή της. Θέλουμε το κοινό να διασκεδάζει και αυτό καταφέρνουμε σε συνεργασία πάντα μαζί του.


Οι Trocks στον κόσμο και στην Ελλάδα

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού σε διάφορες χώρες στις παραστάσεις σας;
Καθώς η παράσταση είναι ένας συνδυασμός κωμικής παράστασης ΚΑΙ μπαλέτου, υπάρχουν πολλά στοιχεία για να απολαύσετε: διαφορετικά είδη κωμωδίας, πολλά στυλ μπαλέτου, πολύχρωμα κοστούμια, ποικίλη μουσική και πολλές διαφορετικές προσωπικότητες επί σκηνής. Οι περισσότεροι θεατές παγκοσμίως έχουν την ίδια αντίδραση: Απόλαυση και διασκέδαση! Και στη συνέχεια, επίσης, μια εκτίμηση ότι το επίπεδο της τεχνικής του μπαλέτου μας είναι πολύ πολύ υψηλό…

Ποια είναι η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή που ζήσατε στη σκηνή με τους Trocks;
Οι παραστάσεις μας στις μεγάλες όπερες και τα θέατρα σε όλο τον κόσμο ήταν συναρπαστικές για εμάς: Μόσχα (Μπολσόι), Παρίσι (Σατελέτ), μεγάλα θέατρα στην Ασία (Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ) και στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Μεξικό) και τώρα επιστρέφοντας στην Αθήνα στο υπέροχο θέατρο Παλλάς.

Πώς αισθάνεστε για τον ερχομό σας στην Ελλάδα;
Έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές, τόσο με τους Trocks όσο και σαν τουρίστας. Είναι μια από τις πιο υπέροχες χώρες στον κόσμο: οι ζωντανοί όμορφοι άνθρωποι, η εκπληκτική θάλασσα και τα τοπία, το φαγητό, η μουσική, ένα υπέροχο μέρος για να έρθει κανείς.

Ιnfo για Trocks

Les Ballets Trockadero De Monte Carlo
ΘΕΑTΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20:00
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 21:00
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 21:00
Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 21:00

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα